ροή ειδήσεων

Καρκινογόνα προϊόντα που τα καταναλώνουμε…


Περισσότερα από 10.000 πρόσθετα επιτρέπονται στις τροφές.
Μερικά είναι άμεσα πρόσθετα που επίτηδες τυποποιούνται στις επεξεργασμένες τροφές. Άλλα είναι έμμεσα πρόσθετα που μπαίνουν στα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, της αποθήκευσης και της συσκευασίας.


Καρραγενάνη (Ε407):
Ένα πρόσθετο ένοχο για καρκινογένεση
Η καρραγενάνη (Ε407) είναι ένα συχνό προσθετικό τροφίμων που εξάγεται από το κόκκινο θαλάσσιο φύκι Chondrus crispus, το οποίο είναι γνωστό ως ιρλανδική βρύα (Irish moss). Η καρραγενάνη, η οποία δεν έχει διατροφική αξία, έχει χρησιμοποιηθεί ως πηκτικό και ως γαλακτωματοποιητής, για να βελτιώσει την υφή των παγωτών, των γιαουρτιών, των τυριών cottage, του γάλακτος σόγιας και άλλων επεξεργασμένων τροφών.
Πριν δέκα και πλέον χρόνια, μερικές μελέτες σε ζώα είχαν συνδέσει κάποιες μορφές καρραγενάνης (που δεν χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα) με έλκη και καρκίνους του γαστρεντερικού σωλήνα. Αργότερα όμως μια διακεκριμένη ερευνήτρια σε αυτόν τον τομέα, η γιατρός Joanne Tobacman, επίκουρος καθηγήτρια κλινικής ιατρικής στο Ιατρικό Κολλέγιο του πανεπιστημίου Illinois, διεξήγαγε μελέτες που σύνδεσαν τη μη υποβαθμισμένη μορφή καρραγενάνης (τη μορφή που χρησιμοποιείται στα τρόφιμα) με κακοήθειες και άλλα στομαχικά προβλήματα.
Η Dr. Tobacman έχει δημοσιεύσει 18 μελέτες αξιολόγησης που αφορούν στις βιολογικές επιδρά¬σεις της καρραγενάνης και είναι πεπεισμένη ότι είναι βλαβερή για την ανθρώπινη υγεία. Τον Απρίλιο του 2012 απευθύνθηκε στο National Organic Standards Board για αυτό το θέμα και προέτρεψε να αναθεωρηθεί η χρήση της καρραγενάνης στα βιολογικά τρόφιμα. Στην παρουσίασή της η Dr. Tobacman είπε ότι η έρευνά της έχει δείξει ότι η έκθεση στην καρραγενάνη προκαλεί φλεγμονή και ότι όταν καταναλώνουμε επεξεργασμένες τροφές που την περιέχουν, καταναλώνουμε αρκετή από αυτήν, ώστε να προκληθεί φλεγμονή στο σώμα μας. Εξήγησε ότι όλες οι μορφές καρραγενάνης μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή. Αυτό είναι κακό νέο. Γνωρίζουμε ότι η φλεγμονή είναι η αιτία πολλών σοβαρών ασθενειών, όπως καρδιοπάθεια, Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και καρκίνος.
Η Dr. Tobacman είπε επίσης στον εν λόγω οργανισμό ότι στο παρελθόν οι ερευνητές φαρμάκων χρησιμοποιούσαν την καρραγενάνη για να προκαλέσουν φλεγμονή στους ιστούς, ώστε να ελέγξουν τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες νέων φαρμάκων. Ανέφερε επιπλέον ότι όταν ποντίκια του εργαστηρίου εκτέθηκαν σε χαμηλές συγκεντρώσεις της καρραγενάνης
για 18 ημέρες, ανέπτυξαν μη ανοχή στη γλυκόζη και διαταραγμένη δράση ινσουλίνης, που και τα δύο μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαβήτη.
Η Dr. Tobacman αναφέρει ότι και οι δυο τύποι της καρραγενάνης είναι βλαβεροί και σημειώνει ότι η υποβαθμισμένη μορφή καρραγενάνης προκύπτει από την υψηλού μοριακού βάρους καραγγενάνη που βρίσκεται στις τροφές. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα πεπτικά οξέα, η θερμότητα, η δράση των βακτηρίων και οι μηχανικές επεξεργασίες μπορούν να επιταχύνουν την αποδόμηση της καρραγενάνης που βρίσκεται στις τροφές.
Θα πρέπει να αποφεύγετε την τακτική κατανάλωση τροφών που περιέχουν καρραγενάνη. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα με φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου.


Βρωμικό κάλιο (Potassium bromate)
Ε924: Ένα γνωστό καρκινογόνο στο πιάτο σας
Το βρωμικό κάλιο (Ε924) χρησιμοποιείται για να ενισχύσει τη ζύμη του ψωμιού και των κράκερ και για να τη βοηθάει να φουσκώνει κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Έχει κατηγοριοποιηθεί ως ένα γνωστό καρκινογόνο από την αμερικανική πολιτεία της Καλιφόρνια και το 1999 το Διεθνές Πρακτορείο Έρευνας του Καρκίνου (International Agency for Cancer Research) το ταξινόμησε ως ένα πιθανό καρκινογόνο για τους ανθρώπους. Ομοίως έπραξε και το 2014 το Γραφείο Αξιολόγησης Περιβαλλοντικών Κινδύνων για την Υγεία του Καναδά (Office of Environmental Health Hazard Assessment). Το βρωμικό κάλιο προκαλεί όγκους σε πολλαπλά σημεία στα ζώα, είναι τοξικό για τα νεφρά και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο DNA. Το ψήσιμο μετατρέπει το περισσότερο βρωμικό κάλιο σε μη καρκινογόνο βρωμίδιο του καλίου (potassium bromide), αλλά έρευνες στη Μεγάλη Βρετανία έχουν δείξει ότι τα υπολείμματα της καρκινογόνου μορφής του βρωμικού καλίου παραμένουν ανιχνεύσιμα στο τελικό ψωμί σε μικρές αλλά σημαντικές ποσότητες, όπως αναφέρει το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Μεγάλης Βρετανίας. Τόσο η Μεγάλη Βρετανία όσο και ο Καναδάς απαγορεύουν τη χρήση του βρωμικού καλίου στα τρόφιμα, και το ίδιο κάνει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ΗΠΑ ωστόσο ακόμα το επιτρέπουν να προστίθεται στο αλεύρι. Το πιο σημαντικό που πρέπει να κρατάτε στο μυαλό σας είναι ότι κάποια πρόσθετα τροφίμων, όπως για παράδειγμα το βρωμικό κάλιο, αρχικώς θεωρούνται ασφαλή και χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα, αλλά στην συνέχεια, όταν κάποιες έρευνες δείχνουν την επικινδυνότητα ενός προσθέτου, αυτό αποσύρεται. Εν τω μεταξύ όμως οι καταναλωτές κατανάλωναν επί χρόνια μια επικίνδυνη ουσία, νομίζοντας ότι είναι ασφαλής

Βουτυροϋδροξυανισόλη
(Butylated hydroxyanisole) E320: Ένα πιθανό καρκινογόνο
Η βουτυροϋδροξυανισόλη (Butylated hydroxyanisole), γνωστή και με τη συντομογραφία BHA είναι ένα πρόσθετο τροφίμων με την ονομασία Ε320, και ανήκει στην κατηγορία των αντιοξειδωτικών. Ο FDA (Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) θεωρεί αυτό το συντηρητικό ως ένα ασφαλές πρόσθετο, παρά το ότι το Διεθνές Πρόγραμμα Τοξικολογίας (National Toxicology Program) το ταξινομεί ως ένα «αναμενόμενο καρκινογόνο για τους ανθρώπους», ο Διεθνής Οργανισμός Καρκίνου (International Cancer Agency) το κατηγοριοποιεί ως ένα «πιθανό καρκινογόνο για τους ανθρώπους», και κατατάσσεται ως ένα γνωστό καρκινογόνο από την California’s Proposition 65. Αυτοί οι προσδιορισμοί βασίζονται σε σταθερές αποδείξεις ότι η βουτυροϋδροξυανισόλη προκαλεί όγκους στα ζώα, αν και υπάρχει μια δημόσια συζήτηση για το αν αυτά τα ευρήματα αντιστοιχούν στους ανθρώπους.


Πηγη healthy news

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *