ροή ειδήσεων

Αποκαλύψεις για Βαρουφάκη από Στουρνάρα


Σε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση εξελίχθηκε η μαρτυρική κατάθεση του κ. Γ. Στουρνάρα στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων, καθώς, με αφορμή πιεστικές ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κάποια στιγμή εξανέστη και εξήγησε πόσο τραγική απεδείχθη για τη χώρα η διαπραγμάτευση Τσίπρα - Βαρουφάκη.

Αφορμή στάθηκε η παρέμβαση του κ. Χρ. Παπαδόπουλου ο οποίος υπαινίχθηκε ότι ο κ. Στουρνάρας έχει μεγάλες ευθύνες για την εκροή κεφαλαίων τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ καθώς, όπως του είπε, «δεν χρησιμοποίησε όσα μέσα διέθετε για να τις ανακόψει».

«Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα όταν η διαπραγμάτευση φαινόταν ότι οδηγούσε αλλού», του ανταπάντησε αμέσως ο κ. Στουρνάρας και, αντιτείνοντας στον βουλευτή ότι «μάλλον δεν καταλαβαίνει πώς λειτουργεί η ελεύθερη οικονομία», προέβη στην εξής αποκάλυψη: «Με προκαλείτε να σας γίνω δυσάρεστος. Ξέρετε τι είπε ο κ. Βαρουφάκης όταν με δική του πρωτοβουλία πήγε στην Εκτελεστική Eπιτροπή της ΕΚΤ; Τους είπε ότι “είναι υπουργός Οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας”! Τι μπορούσα να κάνω εγώ; Είπα στον κ. Ντράγκι “μην τον ακούς” και τον παρακάλεσα να μας δώσει δέκα μέρες. “Πώς να μην τον ακούω, αφού είναι υπουργός Οικονομικών της χώρας σας”, μου απάντησε ο κ. Ντράγκι, και ακριβώς μετά από αυτήν τη συνάντηση αποφασίστηκε για την Ελλάδα η διακοπή του waiver (της έκτακτης διαδικασίας χρηματοδότησης)».

Και κάπως έτσι ο κ. Στουρνάρας έμελλε να θυμίσει και άλλες λεπτομέρειες των επιλογών Βαρουφάκη, για τις οποίες όμως ρωτήθηκε από τον κ. Μ. Βορίδη. Οπως π.χ. ότι στο πρώτο εξάμηνο του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε τεράστια εκροή κεφαλαίων που αναλογεί στο 40% των χρημάτων που βγήκαν από τις τράπεζες σε όλη την κρίση ή και ότι τα capital controls «ήταν αναπόφευκτα από τη στιγμή που μόνο το Σαββατοκύριακο που προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα υπήρξε εκροή 900 εκατ. ευρώ από τα ATM και η ΕΚΤ ήταν αδύνατο να δώσει έκτακτη χρηματοδότηση σε μια χώρα που πλέον βρισκόταν εκτός προγράμματος».

Κατά τα λοιπά, ο διοικητής της ΤτΕ στις ερωτήσεις που δέχθηκε ανέλυσε εκτενώς τη διάρθρωση των «κόκκινων» δανείων λέγοντας ότι ανέρχονται στο 45,1% του συνόλου και ότι, ανά τομέα, τα στεγαστικά παρουσιάζουν πρόβλημα στο 41,8%, τα καταναλωτικά στο 53% και τα επιχειρηματικά στο 44,7%. Για δε το ποσοστό των προβληματικών δανείων στα ΜΜΕ, είπε ότι «είναι το χαμηλότερο στην οικονομία» και εξήγησε ότι ο μέσος όρος είναι στο 25%, όταν στους επαγγελματίες τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αγγίζουν το 67,2%, στις μικρομεσαίες το 59,9%, στις μεγάλες επιχειρήσεις το 29,1% και στη ναυτιλία το 27%.

Στις απαντήσεις του, τέλος, για το πόρισμα της ΤτΕ σε σχέση με την Τράπεζα Αττικής, είπε ότι η λειτουργία της «συνολικά είχε αδυναμίες», ότι «δεν ακολουθούσε το σύστημα τιμολόγησης» και ότι τα στελέχη της «έδιναν επιτόκιο χαμηλότερο σαν να ήταν η Microsoft», ενώ απαντώντας στις αιχμές του προκατόχου του κ. Προβόπουλου ότι τον είχε προειδοποιήσει όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, υποστήριξε ότι τούτο δεν έγινε ποτέ και αναρωτήθηκε γιατί δεν παρενέβη ο ίδιος ο κ. Προβόπουλος ως ώφειλλε.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *