ροή ειδήσεων

Ρόδος -Με σκαλωσιές εδώ και εφτά χρόνια είναι ζωσμένο το καμπαναριό του Αγίου Τρύφωνα στα Κολύμπια !!


Με σκαλωσιές εξακολουθεί να είναι ζωσμένο…από το 2009 το καμπαναριό
του Ιερού Ναού Αγίου Τρύφωνα που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του «Κέντρου Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης Ρόδου ( Κ.Α.Φ.Κ.Α. )» στα Κολύμπια.
Αυτές τις εικόνες ντροπής αντικρίζουν οι τουρίστες που επιλέγουν τα τελευταία εφτά χρόνια να επισκεφτούν τη Ρόδο καθώς είναι ορατές από τους διερχόμενους επί της εθνικής οδού Ρόδου – Λίνδου.
Ο ναός και το καμπαναριό του περιλαμβάνεται στο οικοδομικό συγκρότημα το κτίριο του οποίου λειτουργούσε επί Ιταλοκρατίας ως Γεωργική Σχολή και οικοδομήθηκε το 1936 με 1938.



Το καμπαναριό βρίσκεται αριστερά της εισόδου του ναού στη ΒΑ πλευρά.

Ο πύργος της βάσης είναι με καμάρα και εφάπτεται στη μια του πλευρά με το κτίριο του συγκροτήματος ενώ στην απέναντι πλευρά εφάπτεται γωνιακά με το ναό. Ακολουθεί ο κύριος πύργος που φέρει κυκλικά ανοίγματα ύψους 15 μέτρων.

Πάνω από αυτόν υψώνεται δεύτερος πύργος με τοξωτά ανοίγματα που χωρίζονται με στρογγυλή κολώνα στη μέση, ύψους 2,5 μέτρων. Στον πύργο αυτό βρίσκονται και οι καμπάνες στηριζόμενες σε μεταλλική κατασκευή. Ακολουθεί μικρός πύργος σε σχήμα οκτάγωνο ύψους 1,80 μ. πάνω στον οποίο στηρίζεται η οκτάγωνη πυραμιδοειδής σκεπή ύψους 3,70 μ. Το συνολικό ύψος του καμπαναριού ανέρχεται στα 23 μέτρα.
Όμως με την πάροδο του χρόνου το καμπαναριό υπέστη σοβαρές ζημιές και όπως είχε αναφέρει σε δημοσίευμα του σε τοπική εφημερίδα το 2012 ο Μιχάλης Μαννάκης
χάρις στην επιμονή του υπαλλήλου του “Οίκου Κολυμπίων” και επιτρόπου του ναού Νικολάου Κολιού, ο οποίος έθεσε στόχο της ζωής του την αποκατάσταση του καμπαναριού επιτεύχθη η χρηματοδότηση από τους φορείς του δημοσίου για την επισκευή του καμπαναριού.

Την μελέτη των εργασιών ανέλαβε ο μηχανικός Φώτης Ψαράς ενώ ο εργολάβος ήταν ο Βαμβουρέλης Βασίλης.

Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2005 και συνεχίσθηκαν έως το 2009. Επισκευάσθηκε το τμήμα του καμπαναριού μέχρι το ύψος που βρίσκονται οι καμπάνες.
Το θέμα της επισκευής του καμπαναριού του Αγίου Τρύφωνα είχε απασχολήσει ουκ ολίγες φορές τις συνεδριάσεις του πρώην δημοτικού συμβουλίου του πρώην δήμου Αφάντου, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί η χρηματοδότηση του προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις.
Προφανώς επειδή ολόκληρο το οικοδομικό συγκρότημα του «Κέντρου Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης Ρόδου ( Κ.Α.Φ.Κ.Α. )» στα Κολύμπια ανήκει ιδιοκτησιακά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις στο καμπαναριό από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και της περιφέρειας.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *