ροή ειδήσεων

Κερδίζει έδαφος η Olympus TV της Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη!


Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε κάνει σχετική ανάρτηση με την ονομασία-πρτόραση του νέου καναλιού της Alter ego, Olympus TV, αφού το κανάλι του Βαγγέλη Μαρινάκη βρισκόταν σε αναζήτηση ονόματος, όπως ανέφερε ο Τύπος και τα Social Media.

Εμείς είχαμε δικαιολογήσει την ονομασία Olympus TV, με την οποία είχαμε συνδέσει και τον Ολυμπιακό με τρία γράμματα του Olympus (ΟMS). Οι φίλοι που μας διαβάζουν, βρήκαν πολύ ενδιαφέρουσα την ονομασία και μου έστειλαν δεκάδες μηνύματα για τον αν είναι αληθές η όχι η ονομασία διότι η πρόταση παρουσίαζε ενδιαφέρον.

Μέσα στα μηνύματα, ένα από αυτά παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γύρω από την ιστορία του Ολύμπου. Διαβάστε τι γράφει ο αγαπητός φίλος, έχει πολύ ενδιαφέρον.

Αγαπητέ Κ.Π.

Εσύ μπορεί να έριξες μία ιδέα αλλά εγώ θεωρώ σοβαρή πρόταση την ονομασία του καναλιού της alter ego σε OLΥMPUS TV.

Η λέξη ΟΛΥΜΠΟΣ σημαίνει η υψηλότερη κορυφή δηλ η πρώτη, η άφθαστη ,η απρόσιτη.
Δεν είναι τυχαίο που οι αρχαίοι μας πρόγονοι τοποθέτησαν εκεί ψηλά τις κατοικίες των θεών.

Τυλιγμένος για χιλιάδες χρόνια στην αχλύ του μύθου ο Όλυμπος με την ιστορία του, την πολύμορφη και ευμετάβλητη γοητεία της φύσης του δίνει κομμάτια αιωνιότητας στους επισκέπτες του. Ψηλές κορυφές βαθιά φαράγγια, κρυστάλλινα νερά, βλάστηση και ήχοι, δημιουργούν αρμονία και δίνουν μεγαλείο στο βουνό των θεών.

\Σε ότι αφορά την Ιαπωνική εταιρεία olympus:

Στην ψηλότερη κορυφή του όρους Takachino δηλ στον Όλυμπο ,ζούσαν οι θεοί και οι θεές των Ιαπώνων.
Η εταιρεία Olympus είχε την επιθυμία και την επιδίωξη τα οπτικά της προϊόντα της να διεισδύουν στον κόσμο όπως ακριβώς το φως του Ολύμπου που φωτίζει τον κόσμο.

Επέλεξε την ονομασία Olympus και από ότι φαίνεται τα κατάφερε και μεγαλούργησε.
Εύχομαι και η δική σου ιδέα να γίνει αποδεκτή και να αποφέρει τα ίδια αποτελέσματα.

Ο Όλυμπος αγάννιφος και νιφόεις (πλυχιονισμένος και χιονοσκέπαστος),πολυδειράς και πολύπτυχος(με πολλά φαράγγια και πολλές χαράδρες) είναι θεών έδος (είναι η κατοικία των θεών) και μάλιστα η ατράνταχτη κατοικία των θεών «θεών έδος ασφαλές αιεί» κατά τον Όμηρο.

Ακόμη και στον πλανήτη Άρη ο γιγάντιος κρατήρας που θα μπορούσε να καταπιεί το Έβερεστ ονομάσθηκε «Ελλάς»,το δε βουνό που είναι το ψηλότερο στο ηλιακό μας σύστημα «Όλυμπος».
Για την ετυμολογία της λέξης Όλυμπος υπάρχουν οι παρακάτω εκδοχές:

-Ο Μάρκος Μουσούρος (1470-1517), μεγάλος φιλόλογος και καθηγητής της αναγέννησης, στο «EtymologicumMagnumLexikon» αναφέρει ότι η ονομασία Όλυμπος σημαίνει τον Ουρανό και το πολύ ψηλό βουνό και προέρχεται από το «ολολαμπής» που αρμόζει στον ουρανό ή από το «ολλύειν τους ώπας δια του κρύους» που αρμόζει στο βουνό.

-Ο Γερμανός φιλόλογος και γλωσσολόγος GeorgCurtius (1820-1885), στο βιβλίο του «GrundzügederGriechishenEtymologie», αναφέρει ότι η λέξη Όλυμπος προέρχεται από τη ρίζα – λαμπ – και ερμηνέυεταιολολαμπής, ολόλαμπρος, ολόλευκος (θεωρεί το υ αιολικό).

-Ο γλωσσολόγος και λογοτέχνης Μένος Φίληντας (1870-1934) στο βιβλίο του » Γλωσσογνωσία και Γλωσσογραφία Ελληνική», απορρίπτει την παραγωγή του Όλυμπος από το λάμπ-ω και υποστηρίζει ότι πολλά ονόματα βουνών, ποταμών και γενικά τοποθεσιών της αρχαίας Ελλάδας είναι σημιτικής προελεύσεως, όπως Ελικών, Ελάτεια, Αλφειός, Αλιάκμων κ.ά. και έχουν πρώτη συλλαβή το σημιτικό άρθρο EL ή AL. Η ονομασία Όλυμπος ή Ούλυμπος είναι κατά τον Μ. Φιλήντα, δυο σημητικές λέξεις κατά παράθεση: ULUWEN – ULUEN ή ULU που σημαίνει ψηλά και BAS ή BOS που σημαίνει τη δύναμη και μάλιστα τη θεοτική. Έτσι λοιπόν ULUENBAS ή ULUBOS – Ούλυμπος – Όλυμπος που σημαίνει στα ύψη η δύναμη, δηλαδή η ουράνια, η θεϊκή, η υψίστη δύναμη. Ακόμα σε αρκετά μέρη όπου υπάρχει το τοπωνύμιο Όλυμπος έχει διασωθεί και το αρχαίο Έλυμπος.

-Η αρχαιολόγος Ευτυχία Πουλάκη σε ανακοίνωσή της το 1985 στη σειρά εκδηλώσεων «οι αρχαιολόγοι μιλούν για την Πιερία» υποστηρίζει ότι η μορφή της λέξης έχει δείξει ότι πρόκειται για μια προελληνική λέξη που σημαίνει βουνό ή ουρανός. Γι΄αυτό υπάρχει ακόμα – εκτός από τον θεϊκό Όλυμπο – Όλυμπος σε πολλά μέρη της Ελλάδας και στην Κύπρο, την Ιωνία, τη Βιθυνία, τη Λυκία. Το σίγουρο είναι ότι η κατοικία του Δία και των Θεών , σ΄όλη την αρχαιότητα ταυτίστηκε με τον Πιερικό Όλυμπο από το πρώτο και σημαντικότερο γραπτό κείμενο της Ελληνικής γλώσσας , την Ιλιάδα του Ομήρου.

-Ο ακαδημαϊκός Αγαπητός Τσομπανάκης σε ανακοίνωσή του το 1995 στο «2ο Συνέδριο για τον Όλυμπο» υποστηρίζει ότι Όλυμπος σήμαινε ψηλό βουνό και ότι οπουδήποτε πήγαν Αιολείς – στη Βιθυνία π.χ. – τα ψηλά βουνά ονομάζονται «Όλυμπος».

Ο τεραστίων διαστάσεων «Όλυμπος» είναι από τα νεότερα βουνά του πλανήτη και δημιουργήθηκε κατά την λεγόμενη Αμαζόνια περίοδο, όταν οι πτώσεις των μετεωριτών άνοιξαν κρατήρες στην επιφάνεια του πλανήτη.
Βασίλης Γκόλτσιος.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *