ροή ειδήσεων

Για τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης - Μόνος του ο Δήμος έδωσε την μάχη...


Το ταξίδι που ξεκίνησε η Ρόδος πριν από έναν χρόνο διεκδικώντας τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 τελείωσε πριν φτάσει στο προορισμό του την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι όταν τα μέλη της επιτροπής που αποτελούταν από εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του υπουργείου Πολιτισμού ανακοίνωσαν ότι, ανέδειξαν ως πολιτιστική πρωτεύουσα την Ελευσίνα.

Η είδηση αυτή που διαδόθηκε σε χρόνο ρεκόρ σε όλο το νησί της Ρόδου προκάλεσε παγωμάρα στην τοπική κοινωνία που ήλπιζε και αισιοδοξούσε ότι, το νησί του Ήλιου, το σταυροδρόμι των τριών ηπείρων, των πολιτισμών, των θρησκειών και η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού θα κέρδιζε τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Η Ελευσίνα μια πόλη που θεωρείται υποβαθμισμένη με την πρόταση της που είχε τίτλο «Μετάβαση στην Euphoria» έκανε την υπέρβαση της, κερδίζοντας τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο που ανακοινώθηκαν οι τρεις υποψήφιες πόλεις για τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, πολλοί εκτιμούσαν πως η Ελευσίνα και όχι η Καλαμάτα ήταν ο κύριος αντίπαλος της Ρόδου στο ταξίδι αυτό. Οι φόβοι για την Ελευσίνα που εκφραζόταν στο παρασκήνιο τελικά αποδείχθηκαν ότι ήταν βάσιμοι.

Η Ελευσίνα μπορεί να είναι μια υποβαθμισμένη , βιομηχανική ζώνη που στην αρχαιότητα αναβίωναν τα Ελευσίνια Μυστήρια όμως σήμερα είχε την αμέριστη στήριξη σε όλα τα επίπεδα ισχυρών επιχειρηματικών κύκλων που δραστηριοποιούνται στην εν λόγω περιοχή και όπως φαίνεται πέτυχαν τον στόχος τους , να δώσουν μια άλλη αναπτυξιακή προοπτική και ώθηση στην πόλη αυτή.Η πρόταση της Ελευσίνας έτυχε της στήριξης όχι μόνο του συνόλου της τοπικής κοινωνίας της αλλά και των επιχειρηματικών ομίλων που χρηματοδοτούν το όλο εγχείρημα και ήταν εξ’ αρχής σύμμαχοι του αγώνα που έδωσε και τον κέρδισε.

Όμως, για τη Ρόδο,όλο αυτό το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε φάνηκε ότι, ο Δήμος Ρόδου, μόνο του, έδινε την μάχη και πάλευε για την διεκδίκηση του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021. Οι απλοί πολίτες μπορεί να στάθηκαν στο πλευρό της δημοτικής αρχής και του δημοτικού συμβουλίου όμως η πλειοψηφία των τοπικών φορέων κράτησε αποστάσεις από όλο το εγχείρημα.

Όπως , έγραψε προ μηνών «Το Βήμα της Δωδεκανήσου» στο ταξίδι που ξεκίνησε ο Δήμος , διεκδικώντας τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας και από την επιλογή της Ρόδου ως μία από τις τρεις υποψήφιες πόλεις, μέχρι και Παρασκευή ημέρα της κρίσης η πλειοψηφία των τοπικών φορέων έλαμπε διά της απουσίας της. Κυρίως απείχαν από το ταξίδι αυτό όσοι είχαν την οικονομική ευρωστία να το στηρίξουν και να προωθήσουν την υποψηφιότητα της Ρόδου εκμεταλλευόμενοι της τυχόν γνωριμίες και διαπροσωπικές σχέσεις που έχουν.

Μάλιστα αλγεινή εντύπωση προκαλούσε στην τοπική κοινωνία το γεγονός ότι, παρά τις εκκλήσεις της δημοτικής αρχής και του Γραφείου Υποψηφιότητας για χορηγίες και οικονομική στήριξη ουδείς ανταποκρίθηκε στην πραγματικότητα ή έδειξε έστω και ελάχιστα την έμπρακτη οικονομική στήριξη του. Οι όποιες υποσχέσεις δόθηκαν κατά καιρούς έμειναν μόνο στα λόγια.



Προφανώς κάποιοι κώφευαν εσκεμμένα θεωρώντας ότι, σε περίπτωση που η Ρόδος κερδίσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 θα πριμοδοτηθεί η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος.

Πάντως και στη δημοτική αρχή χρεώνονται αστοχίες και παραλείψεις το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε καθώς πολλοί είναι εκείνοι που υποστήριζαν πως η υποψηφιότητα της Ρόδου δεν έτυχε της προβολής που όφειλε να έχει στην τοπική και όχι μόνο κοινωνία μας.Κυρίως όμως το γεγονός ότι, δεν ενεργοποίησε το μακρύ κατάλογο των φίλων της Ρόδου, από το παρελθόν, που αποτελείται από προσωπικότητες της πολιτικής, πολιτιστικής και καλλιτεχνικής ζωής της χώρας μας. Η ενεργή συμμετοχή τους στο ταξίδι αυτό προφανώς θα έδινε άλλη διάσταση και ώθηση στην υποψηφιότητα της Ρόδου.

Πάντως από όλο αυτό το ταξίδι στη Ρόδο έμεινε ως παρακαταθήκη η δουλειά που έγινε το φιλόδοξο, μακρόπνοο και ολοκληρωμένο σχέδιο που αφορά όχι μόνο την πενταετία μέχρι το 2021 αλλά και σε βάθος χρόνου, αφού έχει χαραχθεί μία πολιτιστική στρατηγική για τον τόπο μας. Η Ρόδος μπορεί να μην τα κατάφερε όμως , στις καρδιές των πολιτών της αλλά και των επισκεπτών της που την επιλέγουν κάθε χρόνο για τις διακοπές τους παραμένει μια πολιτιστικής πρωτεύουσα της Ευρώπης. 

Σχόλια

  1. Ανώνυμος15/11/16 09:31

    όταν γίνεται η απονομή των < χρυσών Όσκαρ >συγχρόνως γίνεται και η απονομή < χρυσών βατόμουρων > που δίνονται στις ποιό κακές τενίες.
    Έτσι και η Ρόδος αξίζει ένα βατόμουρο δηλαδή να πάρει τον τίτλο < Πρωτεεύουσα του Σκουπιδιού>.Κάτι είναι και αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος15/11/16 20:18

    Δήμαρχε, ποιοι πολίτες και φορείς σε στήριξαν αφού εσύ πρώτος με τους συνεργάτες σου τους γυρίσατε την πλάτη από την πρώτη ημέρα της εκλογής σας;;;
    Εχεις βγει από το γραφείο σου να δεις σε τι κατάσταση είναι το νησί ή μήπως μόνο το Μανδράκι είναι όλη η Ρόδος; Για πήγαινε να δεις τον σκουπιδότοπο που λέγεται "πρώην βασιλική έπαυλη" ή την αλάνα πίσω από την τουριστική σχολή 100 μόλις μέτρα από το Μανδράκι και τα ξαναλέμε! Θα πρέπει να ντρέπεσαι, αν ξέρεις τι σημαίνει αυτή η λέξη!! Δεν ενδιαφέρει τους πολίτες ποιανού είναι τα οικόπεδα αυτά! Θέλουμε δήμαρχο που θα τους τραβά τα αυτιά και θα τραβά πρόστιμα! Αλλά πρώτα βάλε πρόστιμο για υποβάθμιση όλης της Ρόδου και του περιβάλλοντος σε σένα και το συνάφι σου! Δηλαδή θέλεις να μας πεις ότι πέτυχες στο μάζεμα των σκουπιδιών και του ευπρεπισμού της πόλης ή του νησιού όταν η ίδια η Μεσαιωνική πόλη το στολίδι της Ρόδου είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος;; Μήπως πήγες με τους ανίκανους συνεργάτες σου στις συνοικίες να δεις τα σκουπίδια και τους ανύπαρκτους ή κατεστραμμένους κάδους;; Μήπως πήγες μια βόλτα γύρω το νησί να δεις το δάσος με τις παράνομες καφροπινακίδες;; Μήπως πήγες να δεις τις κοινόχρηστες τουαλέτες που χτίστηκαν και παραμένουν κλειστές;;; Μήπως είδες την ανυπαρξία διαγραμμίσεων πεζών και αυτοκινήτων στους δρόμους;; Μήπως κοίταξες το πράσινο και τον ευπρεπισμό γενικά του νησιού για την "Ναυαρχίδα του τουρισμού" που έχει τριτοκοσμικές τουαλέτες και υποδομές;; Μήπως είδες σε τι κατάσταση είναι η παλιά πόλη με τους τσιγγάνους επαίτες και τους πλανόδιους στις παραλίες;; Μήπως είδες στους αρχαιολογικούς χώρους της "ναυαρχίδας του τουρισμού" (κατά σένα) τι σκουπίδι και αταξία υπάρχει;;; Μάλλον ζεις σε άλλο νησί ή πλανήτη και τώρα ρίχνεις το φταίξιμο σε τρίτους. Αν θες να δεις ποιο φταίει, κοίταξε σε έναν καθρέφτη! Όταν γυρίζεις την πλάτη στους πολίτες, σου την γυρίζουν και αυτοί!! Δες τα παράπονα των πολιτών μόνο σε αυτό το σαϊτ που αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου και κατάλαβε πόσο "επιτυχημένος" είσαι!! Σου το έχω ξαναγράψει, είσαι επικίνδυνα ανίκανος για τον τόπο αυτό!!
    Ορφανίδης Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος15/11/16 20:22

    Η πλάκα είναι ότι θα κάνουν λέει γραφείο παραπόνων των τουριστών λες και τα "Παράπονα Ρόδου" που του τα ψάλλουν οι πολίτες είναι για αυτόν ανύπαρκτο σαϊτ!!! Δήμαρχε, τους γράφεις, σε γράφουν οι πολίτες!!
    Ο.Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *