ροή ειδήσεων

Ερντογάν: Δεν χρειαζόμαστε την ΕΕ, υπάρχει και η Πεντάδα της Σαγκάης


Την ενόχλησή του απέναντι στην ΕΕ έδειξε και πάλι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχωρώντας αυτή τη φορά ένα βήμα παρακάτω.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως «η Τουρκία δεν χρειάζεται να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση με κάθε κόστος, καθώς θα μπορούσε αντί για αυτό να γίνει μέλος της «ένωσης» στην οποία κυριαρχεί η Κίνα, η Ρωσία και έθνη της κεντρικής Ασίας».

Οι προοπτικές της Τουρκίας να μπει στην ΕΕ φαίνονται πιο μακρινές από ποτέ, μετά από 11 χρόνια διαπραγματεύσεων, σχολιάζει το Reuters, σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επικρίνει την Άγκυρα για τις δημοκρατικές ελευθερίες, ενώ η Τουρκία εξοργίζεται όλο και περισσότερο με αυτό που εκλαμβάνει ως πατρονάρισμα της Δύσης.

«Η Τουρκία πρέπει να είναι χαλαρή. Δεν πρέπει να λέει για εμένα είναι η ΕΕ με κάθε κόστος'.
Αυτή είναι η άποψή μου», είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους, κατά την επιστροφή του από το Πακιστάν και το Ουζμπεκιστάν.
«Γιατί να μην είναι η Τουρκία στην Πεντάδα της Σαγκάης;Το είπα αυτό στον Ρώσο πρόεδρο Putin και τον πρόεδρο του Καζακστάν, που είναι τώρα στην Πεντάδα της Σαγκάης», διερωτήθηκε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος.
«Ελπίζω ότι θα υπάρξει θετική εξέλιξη εκεί. Πιστεύω ότι αν η Τουρκία μπει στην Πεντάδα της Σαγκάης, θα μπορεί να ενεργεί με μεγαλύτερη άνεση», συμπλήρωσε.

Η Κίνα, η Ρωσία, το Καζακστάν, η Κιργιζία, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν δημιούργησαν τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) το 2001, ως μία ένωση για την καταπολέμηση των απειλών από τους ακραίους ισλαμιστές, αλλά και το εμπόριο ναρκωτικών από το Αφγανιστάν. Η Ένωση αρχικά δεν περιελάμβανε το Ουζμπεκιστάν και είναι γνωστή ως Πεντάδα της Σαγκάης.
Αν ενταχθεί σε αυτή η Τουρκία, μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε ανησυχία στους Δυτικούς και το ΝΑΤΟ, μέλος του οποίου είναι η Άγκυρα.

Το 2013, η Τουρκία υπέγραψε ως «εταίρος διαλόγου» στην ένωση αυτή, αναφέροντας ότι μοιράζεται την ίδια μοίρα με τα μέλη της Πεντάδας της Σαγκάης. Η Μογγολία, η Ινδία, το Ιράν, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν είναι «παρατηρητές» της SCO και η Λευκορωσία εταίρος διαλόγου».
Το τελευταίο αφορά χώρες που μπορούν να μετέχουν σε κάποιες από τις συναντήσεις της SCO, σε υπουργικό επίπεδο, αλλά δίχως να έχουν δικαίωμα ψήφου, αναφέρει το Reuters.
TAGS:

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *