ροή ειδήσεων

Τουρισμός: Στρέφουν το βλέμμα στη Γερμανία για ενίσχυση των αφίξεων


ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΦΙΞΕΩΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Περισσότερες πτήσεις από τη χώρα και μεγάλη προσπάθεια των ιθυνόντων του τουρισμού στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου, ώστε να αυξηθούν οι τουρίστες από τη Γερμανία

Ηράκλειο και Ρόδος, που προσφέρουν ανάλογο πακέτο, παρουσίασαν αύξηση στις αφίξεις για τον Οκτώβριο της τάξεως του 91% και του 65% αντίστοιχα από τη γερμανική αγορά

Την πολύ καλή εικόνα που παρουσίασε φέτος ο τουρισμός ως προς τις αφίξεις και τα έσοδα επιθυμούν να διατηρήσουν και να ενισχύσουν οι τουριστικοί φορείς. Γι' αυτό μετά τη Βρετανία, η οποία φέτος παρουσίασε νέα άνοδο και διατηρεί τα σκήπτρα της μεγαλύτερης αγοράς της Κύπρου, οι προσπάθειες «πέφτουν» τώρα στη γερμανική, η οποία, αν και έχει τεράστιες προοπτικές, εντούτοις οι αριθμοί της ακόμα είναι χαμηλοί και δεν θεωρούνται ικανοποιητικοί.

Αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι προορισμοί όπως το Ηράκλειο και η Ρόδος, οι οποίοι λίγο-πολύ προσφέρουν ανάλογο τουριστικό πακέτο με την Κύπρο, παρουσίασαν αύξηση στις αφίξεις για τον Οκτώβριο, της τάξεως του 91% και του 65% αντίστοιχα από τη γερμανική αγορά, φαίνεται ότι εν λόγω αγορά μπορεί να αγγίξει μεγάλα νούμερα τους επόμενους μήνες. Επισημαίνεται ότι η αγορά της Γερμανίας, βάσει των πρόσφατα δημοσιευμένων στοιχείων της Στατιστικής Υπηρεσίας, παρουσιάζει άνοδο της τάξεως του 6,7% για τους δέκα μήνες του 2016, καθώς την Κύπρο επισκέφθηκαν από τη Γερμανία 106.709 άτομα.

Επαφές

Η μεγάλη «μάχη» για την εν λόγω αγορά θα δοθεί, όπως πάντα, στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου ITB, η οποία ημερολογιακά τοποθετείται τον Μάρτιο, όπου και θα διαφανούν ξεκάθαρα οι προθέσεις των Γερμανών οργανωτών ταξιδιών και πού τοποθετούν την χώρα μας. Όμως οι διεργασίες άρχισαν καθώς, όπως πληροφορείται η «Σ», ήδη τελεσφόρησαν ορισμένες επαφές για περισσότερες πτήσεις από γερμανικά αεροδρόμια, που ισοδυναμούν και με περισσότερες διαθέσιμες θέσεις. Αν οι Γερμανοί δείξουν ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας, τότε και το 2017 θα αναμένεται νέα συνολική αύξηση.

Θετικές ενδείξεις από Βρετανία

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται και οι προσπάθειες για την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, με τους φορείς του τουρισμού να δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την παρουσία της Κύπρου στην έκθεση τουρισμού του Λονδίνου, που πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 9 αυτού του μήνα. Μιλώντας στη «Σ» ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΚΟΤ Μαρίνος Μενελάου ανέφερε ότι υπάρχουν θετικές ενδείξεις τόσο για την περίοδο μέχρι τον Μάρτιο του 2017 όσο και μετά, όταν ξεκινά και επισήμως η τουριστική σεζόν. «Έχουμε αυξημένες κρατήσεις από τη βρετανική αγορά για όλο τον χειμώνα, ο οποίος φαίνεται ότι θα τα πάει καλύτερα από πέρσι», ανέφερε ο κ. Μενελάου.

Καθησυχασμός για Brexit

Όσον αφορά τις ανησυχίες που φέρει το Brexit, ο κ. Μενελάου ήταν καθησυχαστικός, γιατί επεσήμανε ότι οι οργανωτές ταξιδίων δεν επαναπαύονται, ενώ το θέμα αυτό «αγγίζει» και τους πλείστους ανταγωνιστικούς προορισμούς της Κύπρου. «Οι οργανωτές ταξιδίων αγόρασαν έγκαιρα συνάλλαγμα, κλείνουν τις θέσεις τους και γενικά προσπαθούν να μην παρουσιαστεί οποιοδήποτε πρόβλημα που θα επηρεάσει τον αριθμό των τουριστών», τόνισε ο κ. Μενελάου.

Επιπρόσθετα ανέφερε ότι με τις συμφωνίες που είναι σε ισχύ γεωγραφικά η Μεγάλη Βρετανία καλύπτεται πλήρως, καθώς υπάρχουν πτήσεις από όλα τα αεροδρόμια, ενώ ο στόχος είναι να αυξηθεί η συχνότητα αυτών των πτήσεων προς την Κύπρο.

«Συγκρατημένα αισιόδοξοι»

Ο Ζαχαρίας Ιωαννίδης, Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, ανέφερε ότι οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Έκθεσης World Travel Market του Λονδίνου και ο προγραμματισμός τόσο των αεροπορικών εταιρειών όσο και των μεγάλων ξένων διοργανωτών ταξιδίων «μάς επιτρέπουν να δηλώνουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι, ότι το 2017 αναμένεται να αποτελέσει συνέχεια της φετινής δυναμικής για τον κυπριακό τουρισμό, επιτυγχάνοντας περαιτέρω βελτιώσεις στους κύριους βραχυπρόθεσμους στόχους μας, της επιμήκυνσης της καλοκαιρινής περιόδου και της άμβλυνσης της εποχικότητας».

Την ίδια στιγμή επεσήμανε ότι οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι αρκούντως σοβαρές, τόσο λόγω των αρνητικών επιπτώσεων του Brexit και της συνεπακόλουθης εξασθένησης της ισοτιμίας της στερλίνας έναντι του ευρώ, η οποία περιορίζει τις διακοπές των Βρετανών προς προορισμούς της Ευρωζώνης, όσο και λόγω της δυναμικής επανεισδοχής σημαντικών μεσογειακών τουριστικών προορισμών -όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Τυνησία- που, συνολικά, εκτιμάται ότι είχαν απώλειες της τάξης των 22 εκατομμυρίων τουριστών, τους οποίους και επωφελήθηκαν σε μεγάλο ποσοστό άλλοι εναλλακτικοί μεσογειακοί προορισμοί.

Ακριβότερες 10% για Βρετανούς

Πάντως ακριβότερες τουλάχιστον κατά 10% θα είναι διακοπές για τους Βρετανούς το ερχόμενο καλοκαίρι μετά το Brexit, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, όπως διατυπώθηκαν στο συνέδριο Co-operative Travel Consortium, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Πορτογαλία. Παρά τη γενική αισιοδοξία για το 2017, οι συμμετέχοντες παραδέχθηκαν πως υπάρχουν φόβοι για αναβολή των ταξιδιωτικών πλάνων από τους καταναλωτές, εάν οι τιμές αυξηθούν σε τέτοια κλίμακα. Ήδη έχουν υπάρξει παραινέσεις προς τα ξενοδοχεία της Ισπανίας να μην ανεβάσουν τις τιμές, μετά από δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αυξήσεις έως και 20%.

Από το ίδιο συνέδριο διεφάνη ότι οι Βρετανοί τουρίστες εμφανίζονται αποφασισμένοι να κάνουν διακοπές, αν η στερλίνα απολέσει μεγάλο μέρος της αξίας της έναντι του ευρώ και υπάρξουν αυξήσεις άνω του 10%, ο αριθμός των Βρετανών που θα ταξιδέψουν θα μειωθεί. Αν το κόστος αυξηθεί, τότε θα πρέπει να καλυφθεί είτε από το περιθώριο κέρδους είτε να περάσει στον καταναλωτή, γεγονός που ενδεχομένως να αποτρέψει αρκετούς Βρετανούς να ταξιδέψουν, τουλάχιστον για το 2017. Παράλληλα, ανάμεσα στα συμπεράσματα του συνεδρίου είναι ότι κρίνεται πιθανή η ανάκαμψη της Τουρκίας για το καλοκαίρι του 2017.

Πάνω κατά μισό εκατομμύριο

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των στοιχείων που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία την Πέμπτη, για την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2016 οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 2.974.412, σε σύγκριση με 2.472.963 την αντίστοιχη περίοδο του 2015, σημειώνοντας αύξηση 20,3% και ξεπερνώντας τις αφίξεις που καταγράφηκαν ποτέ στην Κύπρο κατά τους πρώτους δέκα μήνες του έτους. Σε απόλυτους αριθμούς, η αύξηση ξεπερνά τις 500 χιλιάδες αφίξεις. Πρόκειται για την υψηλότερη αντίστοιχη επίδοση που σημειώθηκε ποτέ στον τουριστικό τομέα της Κύπρου.

Όσον αφορά συγκεκριμένες τουριστικές αγορές, για την υπό αναφορά περίοδο, Ιανουάριος 2016 - Οκτώβριος 2016, αξιοσημείωτη αύξηση σημειώθηκε από πλείστες αγορές. Αξίζει να τονιστεί ιδιαίτερα η ενδυνάμωση σημαντικών αγορών, πέραν των μεγαλυτέρων, που είναι η αγορά του Ην. Βασιλείου (+11,8%) και της Ρωσίας (+50,7%), όπως, μεταξύ άλλων, οι αγορές της Ελλάδας (+11,9%), της Γερμανίας (+6,7%), του Ισραήλ (+48%), της Ουκρανίας (+26,5%), της Σουηδίας (+5,6%) και της Ελβετίας (+14,9%). Αναμένεται όπως οι φετινές αφίξεις θα ξεπεράσουν τα 3 εκατομμύρια, τα οποία ήταν ο αρχικός στόχος που είχε τεθεί.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *