ροή ειδήσεων

Ποιος είναι ο Έλληνας που έφτιαξε τον πύργο του Τραμπ


Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είδους εγκέφαλοι σκαρφίστηκαν αυτά τα θεόρατα κτίρια που κρύβουν
τον ουρανό της πιο λαμπερής μητρόπολης του κόσμου, της Νέας Υόρκης; Θα εκπλαγείτε όταν μάθετε πως ένα από αυτά τα πολύπλοκα μυαλά βρίσκεται στο κεφάλι ενός συμπατριώτη μας! Ο Κώστας Κονδύλης, ιδρυτής μιας από τις μεγαλύτερες αρχιτεκτονικές φίρμες της Νέας Υόρκης κι εμπνευστής της κατασκευής 75, από τους πιο εντυπωσιακούς ουρανοξύστες της, κλείνει αυτές τις μέρες τα 67 του χρόνια...

Γεννημένος στις 17 Απριλίου του 1940 στο Βελγικό Κονγκό όπου ο πατέρας του διατηρούσε φυτεία καφέ και καταστήματα, επέστρεψε στην Ελλάδα στα 13 του και φοίτησε στο Λύκειο Αναβρύτων. Ονειρό του ως μαθητής ήταν να ασχοληθεί με το σχεδιασμό αυτοκινήτων, αλλά δεν υπήρχε σχολή για να σπουδάσει κι έτσι στράφηκε στην αρχιτεκτονική! Σπούδασε στην αρχιτεκτονική σχολή της Γενεύης και το 1967 πήγε στις ΗΠΑ όπου πήρε master στο Πανεπιστήμιο Columbia. Ξεκίνησε να εργάζεται στο γραφείο «Davis, Brody and Associates», όπου έμεινε δέκα χρόνια προτού μεταπηδήσει ως συνεταίρος στη φίρμα «Philip Birnbaum and Associates». Το δικό του γραφείο ιδρύθηκε το 1989.

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ο Κονδύλης κέρδισε την εμπιστοσύνη -και τις υπέρογκες αμοιβές- του μεγιστάνα Ντόναλντ Τραμπ, για λογαριασμό του οποίου σχεδίασε το πυργοειδές «Trump International Hotel» και το περίφημο «Trump World Tower» με τους 90 ορόφους, το μεγαλύτερο κατοικημένο κτίριο στον κόσμο, δίπλα στο κτίριο του ΟΗΕ, που χτίστηκε σε χρόνο-ρεκόρ: μόλις 18 μήνες!

Το γραφείο του, με 185 αρχιτέκτονες, μηχανικούς και σχεδιαστές, έχει αναλάβει δεκάδες εντυπωσιακά κτίρια στο Μανχάταν, στο West End και τις όχθες του ποταμού Hudson, που ανατρέπουν την έως τώρα επικρατούσα αισθητική της Νέας Υόρκης. Αυτό απέφερε στον Ελληνοαμερικανό αρχιτέκτονα μια σειρά από βραβεία και τιμητικούς τίτλους από διάφορα πανεπιστήμια!

Ωστόσο, ο Κώστας Κονδύλης δεν έχει εξασκήσει ποτέ την τέχνη του στην Ελλάδα, αν και πρόσφατα του ζητήθηκε να σχεδιάσει ένα ξενοδοχείο στα Ιωάννινα όπου του απονεμήθηκε ντοκτορά από το τοπικό πανεπιστήμιο. Και όπως λέει, δεν τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα:

«Θα μ’ ενδιέφερε να φέρω κάποιες καινούργιες ιδέες στην Ελλάδα, αλλά δεν θέλω να συνεργαστώ με τους ντόπιους αρχιτέκτονες, που πάντως διαθέτουν αρκετό ταλέντο» λέει ο Κώστας Κονδύλης. «Στην Αθήνα δεν υπάρχει έδαφος για ανάπτυξη. Ασφυκτιούν εκεί πέρα. Η πόλη χρειάζεται επειγόντως να επανασχεδιαστεί, με το παλιό αεροδρόμιο να γίνεται το νέο της κέντρο. Να ξαναφτιάξουν την παραλία στο Ελληνικό, σαν την Κοπακαμπάνα, μ’ ένα τεράστιο πάρκο και όμορφες κατοικίες κι ένα εμπορικό κέντρο μ’ έναν ουρανοξύστη για γραφεία, να φτιάξουν ένα Ολυμπιακό Τετράγωνο με τη Φλόγα αιωνίως αναμμένη και όλη αυτή η περιοχή να συνδέεται με την υπόλοιπη Αθήνα με μετρό ή υπέργειο τρένο... Αυτό θα δημιουργούσε μια μεγάλη δυναμική στην Ελλάδα».

Τι είναι, όμως, αυτό που τον κρατά μακριά από την πατρίδα; Ο Κώστας Κονδύλης μιλά για την έλλειψη πολιτικών με όραμα, που θα κάνουν σχέδια μακράς πνοής: «Αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα όλοι ενδιαφέρονται για τα καθημερινά προβλήματα και κανείς δεν οραματίζεται τη μακρόχρονη ανάπτυξη της χώρας. Δεν βρίσκεται στη σφαίρα του πολιτικού ενδιαφέροντος. Χρειαζόμαστε πολιτικούς με όραμα, με πολιτικά κι επιχειρηματικά κότσια».

ΠΑΡΚΑΡΕΙ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ LAMBORGHINI ΤΟΥ ΣΤΟ ΛΙΒΙΝΓΚ ΡΟΥΜ!

Αν κι έρχεται αρκετά συχνά στην Αθήνα, ο Κώστας Κονδύλης έχει μοιράσει τη ζωή του σε τρία νησιά: στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Σάμο, στο Λονγκ Αϊλαντ όπου κατοικεί και το Μανχάταν στο οποίο βρίσκεται το πολυτελές γραφείο της «Costas Kondylis and Partners». Δηλώνει παθιασμένος με την αρχιτεκτονική, αλλά και με τα αγωνιστικά αυτοκίνητα τα οποία λατρεύει! Γι’ αυτό, άλλωστε, διατηρεί μια σούπερ Ferrari του 1968 στη Γενεύη και, όταν βρίσκεται στην Ευρώπη για διακοπές, ταξιδεύει μ’ αυτή ώς τη νότια Γαλλία, τη Βενετία ή την Τοσκάνη!

Ο Κώστας Κονδύλης φροντίζει να κρατά μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα την προσωπική του ζωή. Το πολυτελές διαμέρισμά του στη συμβολή της 81ης οδού με τη λεωφόρο Lexington και το εξοχικό του, μια παλιά σιταποθήκη στο Southampton όπου παρκάρει την αγωνιστική Lamborghini του στο λίβινγκ ρουμ (!), είναι τα ησυχαστήριά του. Στο διαμέρισμα προτιμά να ξενυχτά, για «να μη χάνει χρόνο»! Στο εξοχικό περνά τα Σαββατοκύριακά του με παρέες που επιλέγει. Δεν συζητεί ποτέ για δουλειές εκεί, ούτε δέχεται συνεργάτες...

Πέρασαν πολλά χρόνια ώσπου ο ελληνικής καταγωγής αρχιτέκτονας να ξεπεράσει το χαμό της συζύγου του Λόρι από καρκίνο, στις 27 Φεβρουαρίου 1997. Είχαν ζήσει μαζί 17 χρόνια και στη μνήμη της ανέλαβε την προεδρία του ιδρύματος ερευνών για την επάρατη νόσο «Samuel Waxman». Από το γάμο του απέκτησε δύο κόρες, την Κατερίνα -μητέρα της εγγονής του Στέλλας- και την Αλέξια που είναι επικεφαλής στη θυγατρική της εταιρείας του, την «Kondylis Design». Τους τελευταίους μήνες ο 67χρονος Κονδύλης συνδέεται ερωτικά με μια γυναίκα 37 χρόνων, το όνομα της οποίας αρνείται να αποκαλύψει για να την προφυλάξει από τη δημοσιότητα!

Πηγή: ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ - www.espressonews.gr



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *