ροή ειδήσεων

Καταργείται το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (ΕΣΛ) στα τουριστικά καταλύματα


Με διάταξη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας που κατατέθηκε στη Βουλή

Την κατάργηση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) στα τουριστικά καταλύματα από την 1η Οκτωβρίου 2017 προβλέπει διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις», που κατατέθηκε την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου στη Βουλή.

Η κατάργηση του ειδικού σήματος προβλέπεται μετά την ενεργοποίηση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Ασκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων (ΟΠΣ-ΑΔΕ). Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από την 1η Οκτωβρίου 2017 αρκεί η γνωστοποίηση των τουριστικών δραστηριοτήτων. Η γνωστοποίηση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων. Στο άρθρο 45 προβλέπεται ότι η κατηγοριοποίηση των επιπλωμένων δωματίων- διαμερισμάτων γίνεται πλέον προαιρετικά. Επίσης μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2017 θα χορηγείται το ΕΣΛ σε 28 ημέρες, αντί 50 που ισχύει σήμερα.

Παράλληλα καταργείται η υποχρέωση υποβολής των αρχιτεκτονικών σχεδίων των καταλυμάτων, καθώς και η υποβολή της απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την έγκριση Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) ή η δήλωση υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ), σε περίπτωση που συναρτώνται στην οικοδομική άδεια ή στην άδεια δόμησης.

Καταργείται δε και η υποχρέωση προσκόμισης βεβαίωσης σύνδεσης με το αποχετευτικό δίκτυο, καθώς την αντικαθιστά ένα αποδεικτικό, το οποίο αποδεικνύει ότι ο φορέας διατηρεί την υποχρέωση σύνδεσης με το αποχετευτικό δίκτυο, εφ’ όσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα, ή διασφαλίζει την καλή λειτουργία του συστήματος, εφ’ όσον δεν υπάρχει σύνδεση, πριν από την έναρξη λειτουργίας του τουριστικού καταλύματος. Η υποχρέωση αυτή διατηρείται μόνο για το διάστημα μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2017, αφού μετά ο φορέας έχει μόνο την υποχρέωση διατήρησης των δικαιολογητικών αυτών στην έδρα της επιχείρησης του και όχι την προσκόμισή τους στην αρμόδια αρχή.

Τέλος, το πιστοποιητικό πυρασφάλειας θα εκδίδεται για τουριστικά καταλύματα δυναμικότητας 51 κλινών και άνω, αντί δυναμικότητας 20 κλινών που ίσχυε μέχρι τώρα.

Σχολιάζοντας τη διάταξη που προωθείται σε σχετική του δήλωση ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας τονίζει ότι η κυβέρνηση «προχωρεί στην κατάργηση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων, έχοντας να παρουσιάσει μηδενικά αποτελέσματα στο ζήτημα των ελέγχων στα παράνομα τουριστικά καταλύματα και χωρίς ακόμα να υπάρχουν οι υποδομές για να λειτουργήσει το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Αδειοδότησης και Ελέγχων». Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι «ο νόμος 4276/2014 απλοποιούσε τη διαδικασία χορήγησης Ειδικού Σήματος Λειτουργίας για τα τουριστικά καταλύματα, αλλά, ταυτόχρονα, έθετε και ασφαλιστικές δικλείδες για να προστατεύσει τους νόμιμους επιχειρηματίες από τα παράνομα τουριστικά καταλύματα».

Παράλληλα επισημαίνει τρία καίρια πλήγματα προς τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, με την αύξηση του ΦΠΑ και την επιβολή τέλους διανυκτέρευσης, την κατάργηση των διατάξεων για την ένταξη των ενοικιαζόμενων δωματίων στα ειδικά κτίρια και στον μειωμένο συντελεστή φορολόγησης για τον ΕΝΦΙΑ, και στον αποκλεισμό του 80% των ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων από το πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υπηρεσιών τους.




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος28/11/16 09:33

    ΟΧΙ ΟΤΙ Η ΚΑ. ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΤΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟΤΕΡΩΝ ΕΤΣΙ....Ε, ΡΕ ΣΕ ΠΟΣΑ ΚΑ-ΚΑ-ΚΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΗΣΟΥΜΕ ΦΕΤΟΣ!!! ΝΑ ΜΗ ΜΙΛΗΣΩ ΓΙΑ ΦΩΤΙΤΣΕΣ...ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ 25 ΔΩΜΑΤΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΓΧΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΒΣΤΙΚΗ;; ΜΗΝ ΑΚΟΥΣΩ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΟΣΟΥΣ ΧΑΣΑΜΕ!!!
    α!! ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ....ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΕΦΤΑ!!
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!! ΚΑΝΑΤΕ ΕΝΕ ΑΚΟΜΑ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *