ροή ειδήσεων

Ρόδος: Συνήλθε, πήρε βάρος και επιστρέφει στο φυσικό της περιβάλλον - Απελευθερώνεται η θαλάσσια χελώνα!


Η χελώνα βρέθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2016, με ενδείξεις ασιτίας, χωρίς εξωτερικά τραύματα στο Λιμανάκι του Αγίου Παύλου στη Λίνδο Ρόδου και μεταφέρθηκε από το προσωπικό του Λιμενικού Σταθμού Λίνδου στις εγκαταστάσεις του Υδροβιολογικού Σταθμού όπου και «βαφτίστηκε» «Λυκούργος»...


Μια θαλάσσια χελώνα, που ανήκει στο σπάνιο είδος Caretta-caretta η οποία βρέθηκε τραυματισμένη και η οποία φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Υδροβιολογικού Σταθμού της Ρόδου για έναν περίπου μήνα, θα απελευθερωθεί την ερχόμενη Τρίτη 15 Νοεμβρίου για να επιστρέψει έτσι στο φυσικό της περιβάλλον. Η χελώνα βρέθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2016, με ενδείξεις ασιτίας, χωρίς εξωτερικά τραύματα στο Λιμανάκι του Αγίου Παύλου στη Λίνδο Ρόδου και μεταφέρθηκε από το προσωπικό του Λιμενικού Σταθμού Λίνδου στις εγκαταστάσεις του Υδροβιολογικού Σταθμού όπου και… «βαφτίστηκε» «Λυκούργος».

Όπως έγινε γνωστό από τον προϊστάμενο του Υδροβιολογικού Σταθμού δρ Ανδρέα Σιούλα, η χελώνα φιλοξενήθηκε σε ειδικό χώρο του Ενυδρείου υπό την εποπτεία του κτηνίατρου Π. Μαργιέ ο οποίος εθελοντικά προσέφερε τις υπηρεσίες του και κατόπιν καθοδήγησης από ειδικό-υπεύθυνο του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων». Ο «Λυκούργος» μετά την 30ήμερη καθημερινή περίθαλψή του είναι τώρα σε θέση να βρει ξανά το φυσικό του περιβάλλον. Την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 9:00, θα αφεθεί ελεύθερος στην παραλία του Ενυδρείου στην πόλη της Ρόδου.

Η χελώνα ζύγιζε 33 κιλά, το καμπύλο μήκος του κελύφους της είναι 63 εκ. και το καμπύλο πλάτος της 59 εκ. Σήμερα ύστερα από τη συνεχή φροντίδα ζυγίζει 35 κιλά. Ο Υδροβιολογικός Σταθµός Ρόδου (Υ.Σ.Ρ.) λειτουργεί από το 1963 ως Ενυδρείο-Μουσείο και ερευνητική μονάδα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου και αποτελεί σηµείο αναφοράς για τη μελέτη του θαλάσσιου οικοσυστήματος γενικότερα και των απειλούμενων υδρόβιων ειδών ειδικότερα.

Μια από τις εθελοντικές δράσεις του είναι η άµεση και ταυτόχρονα μοναδική σε τοπικό επίπεδο ανταπόκριση σε περίπτωση εκβρασμού νεκρών, τραυματισμένων ή σε δυσχέρεια θαλάσσιων απειλούµενων ζώων (όπως θαλάσσιων χελωνών, κητωδών, μεσογειακών φωκιών) που προστατεύονται από την εθνική και διεθνή νομοθεσία. Λειτουργεί λοιπόν, ως «σταθµός πρώτων βοηθειών» για την ευρύτερη περιοχή της ∆ωδεκανήσου, µε την προσφορά φροντίδας στα χρήζοντα βοήθειας ζώα, από το επιστημονικό προσωπικό του.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *