ροή ειδήσεων

H «Μετάβαση στην Euphoria» της Ελευσίνας έπεισε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή… (βίντεο)


«Μόλις βγήκαμε από το υπουργείο Πολιτισμού, πανηγυρίζοντας» λέει ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Βασιλείου, ο οποίος δικαίως δε συγκρατεί τη χαρά του, αφού η Ελευσίνα προκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021. Δεν είναι και λίγο, αν σκεφτεί κανείς ότι άφησε πίσω την Καλαμάτα και τη Ρόδο και θα είναι πολιτιστική πρωτεύουσα μαζί με το Νόβισαντ της Σερβίας και την Τιμιοσοάρα της Ρουμανίας.
«Είναι πολύ σημαντική αυτή η απόφαση για μας, γιατί είναι μία ευκαιρία να αλλάξει η αντίληψη για την πόλη μας. Δεν είναι μόνο μια βιομηχανική πόλη, είναι μια πόλη με πολιτιστικό ενδιαφέρον» εξηγεί στο tvxs.gr o δήμαρχος Γιώργος Τσουκαλάς. «Είχαμε τον πιο ολοκληρωμένο και δυνατό φάκελο απ’ ό,τι είπαν. Μένει τώρα να αποδείξουμε ότι οι προτάσεις μας θα γίνουν πράξη», συμπληρώνει.
«Η επιλογή της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 αποτελεί, μέσα σε δύσκολους καιρούς, μια πολύ καλή είδηση. Η επιλογή της πόλης της Δήμητρας και της Περσεφόνης, της εργατούπολης, του πάλαι ποτέ ανθηρού βιομηχανικού κέντρου, που σήμερα δοκιμάζεται σκληρά από την οικονομική κρίση και την υψηλή ανεργία, εκπέμπει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα.
Το μήνυμα του πολιτισμού ως αντίδοτο στην εσωστρέφεια και παράγοντα υπέρβασης της σημερινής κρίσης με όρους κοινωνικής συνοχής και σταθερότητας.
Μήνυμα οικουμενικό, που υπερβαίνει τα όρια μιας πόλης, μιας Περιφέρειας και μίας χώρας. Για αυτό και η Ελευσίνα αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο μια ευρωπαϊκή επιλογή Πολιτισμού» δήλωσε με τη σειρά της η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.



Η περίληψη της πρότασης
Με τίτλο «Μετάβαση στην EUphoria», η πρόταση της Ελευσίνας εστίασε στην ποιοτική αναβάθμιση που μπορούν να παράγουν οι τέχνες και ο πολιτισμός, εφόσον τεθούν στο επίκεντρο κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας.
Η «EUphoria» αποτελεί μια προσπάθεια να συνδέσουμε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας με την τέχνη και τον πολιτισμό, αντιμετωπίζοντας υπό ένα νέο πρίσμα τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές.
Η «EUphoria» δεν είναι απλώς μία ιδέα: είναι τρόπος σκέψης και δράσης, νοοτροπία και λειτουργία. Γι’ αυτό τρέφεται και δυναμώνει από την ουσιαστική συμβολή των ανθρώπων, γίνεται ρεύμα και κίνημα», έγραφαν στον φάκελο της υποψηφιότητάς τους.
Άλλωστε, οι ανοιχτές και συμμετοχικές διαδικασίες αποτελούν διαχρονικά βασικό στοιχείο του χαρακτήρα της Ελευσίνας. Στην αρχαιότητα, τα Ελευσίνια Μυστήρια ήταν η μόνη τελετή ανοιχτή σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου, φυλής και κοινωνικής τάξης, ενώ στη σύγχρονη εποχή, η πόλη διαμορφώνεται από ένα μωσαϊκό ανθρώπων από διάφορα σημεία της Ελλάδας και του κόσμου, που ήρθαν εδώ, αναζητώντας εργασία στη βιομηχανία.

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης


Video: 

Σχόλια

  1. Ανώνυμος13/11/16 16:01

    Ας ρωτήσουν τον Λ@τση,την Δού- ρου και τον τΣύρηζα πως πήρε η Ελευσίνα τον τίτλο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *