ροή ειδήσεων

Tι αλλάζει με οδηγία για τους δανειολήπτες σε ξένο νόμισμα


Με σημαντική καθυστέρηση έρχεται να ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία κοινοτική οδηγία η οποία επιχειρεί να προστατεύσει δανειολήπτες με οφειλές σε ξένο νόμισμα.

Στη χώρα μας η οδηγία αφορά κατά βάση κατόχους στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο και τους παρέχει το δικαίωμα να μετατρέψουν το δάνειό τους, για παράδειγμα σε ευρώ αν η διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας υπερβαίνει το 20%, αλλά και να αποπληρώσουν πρόωρα την οφειλή τους και να τύχουν μείωσης του συνολικού κόστους της πίστωσης σε ό,τι αφορά τόκους και επιβαρύνσεις. Σε περίπτωση που έχει συμφωνηθεί σταθερό επιτόκιο, ο πιστωτικός φορέας δικαιούται αποζημίωση που θα υπολογίζεται βάσει μαθηματικού τύπου που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο.

Σύμφωνα επίσης με την οδηγία η τράπεζα υποχρεούται να ενημερώσει άμεσα και εγγράφως τον δανειολήπτη για την υπέρβαση του μέγιστου ορίου διακύμανσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας, ώστε αυτός με τη σειρά του να προχωρήσει σε μετατροπή νομίσματος.

Χθες η Κομισιόν απέστειλε στην Ελλάδα και σε άλλα οκτώ κράτη - μέλη αιτιολογημένη γνώμη που προηγείται της παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς η χώρα μας θα έπρεπε να είχε ενσωματώσει την εν λόγω οδηγία στην εθνική της νομοθεσία έως τις 21 Μαρτίου του 2016.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *