ροή ειδήσεων

Yποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης η Ρόδος


Η έννοια του πολιτισμού συνδέεται αναπόσπαστα με την ιστορική πορεία της ανθρωπότητας και την ένταξη των ανθρώπων σε οργανωμένες κοινωνίες.

Στις 13 Ιουνίου 1985 το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πρωτοβουλία της Ελληνίδας τότε Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη καθιέρωσε το θεσμό της ανάδειξης της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής πόλης ως ένα τρόπο αλληλοπροσέγγισης των Ευρωπαίων κατοίκων, μέσα από τον οποίο δίνεται η ευκαιρία στην κάθε πόλη να επιδείξει την πολιτιστική της ζωή και την πολιτιστική της ανάπτυξη.


Η καθιέρωση του θεσμού της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, έχει εξελιχθεί σε μια από τις πλέον φιλόδοξες πολιτιστικές πρωτοβουλίες στην Ευρώπη και συγκαταλέγεται στις πιο γνωστές και τις περισσότερο εκτιμώμενες δραστηριότητες της ΕΕ.

Η Ρόδος, ένας τόπος πολυεθνικός, ένα μωσαϊκό συνύπαρξης των πολιτισμών και της κουλτούρας των Ελλήνων, των Μουσουλμάνων, των Εβραίων, των Αρμενίων, των Ιπποτών, των Ευρωπαίων προκρίθηκε μεταξύ πολλών άλλων υποψηφίων πόλεων, που μαζί με τις άλλες δύο προκριθείσες πόλεις θα διεκδικήσουν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021.

Σε ανακοίνωση του δήμου αναφέρονται μεταξύ άλλων:

«Ένας ενιαίος χώρος, όπου συνυπήρχαν μεν διαφορετικά θρησκευτικά δόγματα και ιδέες, αλλά που όλα μαζί διαμόρφωσαν την ζωντανή και πολυεπίπεδη πόλη, τον χώρο των ζυμώσεων και της δημιουργίας, που καθόρισαν την ταυτότητα και την ανάπτυξη της. Η ομορφιά και η πολυπολιτισμική φυσιογνωμία του νησιού μας, αυτό το γοητευτικό παλίμψηστο της Ιστορίας των πολιτισμών και των ανθρώπων που το κατοίκησαν ή το εγκατέλειψαν αποτυπώνεται στα θαυμάσια δημοσία κτίρια, στα μνημεία του νησιού μας, στα κάστρα του, στα τείχη του, στους πύργους, στους δρόμους του και σε όσα αποτυπώματα παρέμειναν στην εντός και εκτός των τειχών Ρόδο. Στους τομείς του πολιτισμού, της δημιουργίας και της ανάπτυξης του τόπου μας εντάσσονται βέβαια οι παραδόσεις μας, τα ήθη και τα έθιμα μας, η μουσική μας, οι εικαστικές τέχνες, οι τέχνες του θεάματος, τα Μουσεία μας, τα ιστορικά μας αρχεία και γενικά, οι επιστημονικές αναλύσεις και οι αναφορές στην ιστορία, αρχαιολογία, γλωσσολογία, λαογραφία, γραμματολογία , στο περιβάλλον εν γένει του δωδεκανησιακού χώρου. Δεν νοείται πολιτισμός χωρίς όλα αυτά. Αυτά αποτελούν τα κελύφη του πολιτισμού και της ιστορίας, που συνθέτουν τον χαρακτήρα του τόπου μας και κατ΄ επέκταση των κατοίκων του και που συνδράμουν ώστε να επανασχεδιάσουμε το μέλλον και την ανάπτυξη του τόπου μας μέσα από τον πολιτισμό, συμβάλλοντας στη προστασία, διάσωση και ανάδειξη της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι άνθρωποι, όπως έλεγε ο Αριστοτέλης έχουν ανάγκη από το πνεύμα του τόπου τους και το πνεύμα του κάθε τόπου απαντά στην ανάγκη της ταυτότητας του, που είναι σε διαρκή διάλογο με την ύπαρξη τους. Οι αρχαίοι Έλληνες έβλεπαν κάτι περισσότερο σε κάθε τόπο: την ύπαρξη ψυχής. Δηλαδή κάθε τόπος έχει το δικό του πνεύμα και ο άνθρωπος έπρεπε να έχει συμφιλιωθεί με το genious (το πνεύμα) του τόπου του, διαφορετικά θα ήταν δυστυχισμένος. Σήμερα ο θρησκευτικός φανατισμός, ο εθνικισμός, τα προβλήματα των μειονοτήτων, των μεταναστών, η βία, η βαρβαρότητα, η διαφθορά και ο φόβος κυριαρχούν και κάνουν τους ανθρώπους δυστυχείς. Μεταξύ των λαών υπάρχει η ανάγκη ενός εποικοδομητικού διαλόγου μέσω του πολιτισμού και σ’ αυτό ακριβώς θα συμβάλλει η πορεία προς την διεκδίκηση. Ένα δημοκρατικό κράτος πρέπει να προσφέρει το πλαίσιο, ώστε ο πλούτος της πολιτιστικής του κληρονομιάς να διατηρείται, να αναστηλώνεται, να αναδεικνύεται και να αναπτύσσεται. Η κοινωνική διείσδυση και η διαμόρφωση συνειδήσεων επιτυγχάνονται μέσω της πολιτιστικής παρέμβασης, η οποία συμπυκνώνει τις αξίες και τις αρχές εκείνες με βάση τις οποίες κάθε κοινωνία πραγματώνει τους στόχους της και εξελίσσεται.

Διεκδικήσαμε και πετύχαμε να είμαστε μία από τις τρεις πόλεις, υποψήφια για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021. Συνεχίζουμε δυναμικά, συστηματικά και ενωτικά την προσπάθεια, έτσι ώστε η πόλη μας να αναδειχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021. Η πόλη που θα ανακηρυχτεί «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 20121» θα έχει σημαντικά πολιτιστικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από τις διακρατικές συνεργασίες που θα προκύψουν σε πολλούς τομείς, αφού η πόλη αυτή εντάσσεται σε μια πιο μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή στρατηγική με γνώμονα τον πολιτισμό μέσα από την οποία θα αναβαθμιστεί το διεθνές προφίλ της, καθώς για έναν ολόκληρο χρόνο γίνεται το κέντρο του Πολιτισμού της Ευρώπης, η κοιτίδα του πολιτισμού. Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα ορισμού της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, η επιλογή περιλαμβάνει δύο γύρους: τον γύρο προεπιλογής, που έχει ως αποτέλεσμα την κατάρτιση καταλόγου προεπιλεγμένων υποψήφιων πόλεων, και τον γύρο τελικής επιλογής, εννέα περίπου μήνες αργότερα. Ο Βρετανός Πρόεδρος της 12μελούς Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ. Steve Green κατά την συνάντηση προεπιλογής των υποψηφίων ελληνικών πόλεων που διεκδικούν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, στην Ελλάδα είπε: “Τα κριτήρια επιλογής της πολιτιστικής πρωτεύουσας «βλέπουν προς το μέλλον. Θέλουμε η Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα να επικεντρωθεί στο μέλλον της Ευρώπης.” Είναι χρέος όλων μας να το πετύχουμε».

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *