ροή ειδήσεων

"Ζεστάθηκε" η τουριστική αγορά: 1,3 εκατ. περισσότεροι τουρίστες το 2016


Στα θετικά της φετινής χρονιάς συγκαταλέγεται η διατήρηση της τουριστικής ζήτησης
για την Ελλάδα και το Νοέμβριο, σε αντίθεση με την περσινή περίοδο που κράτησε ουσιαστικά μέχρι τον Οκτώβριο. Στελέχη του Τουρισμού κάνουν λόγο για επιμήκυνση της σεζόν, εξέλιξη που αφενός μπορεί να δώσει ώθηση στα έσοδα και στις επιχειρήσεις του κλάδου, αφετέρου προσδίδει πλεονέκτημα στη χώρα μας στο κομμάτι των προκρατήσεων για το 2017.

Σύμφωνα με το τελευταίο στατιστικό δελτίο του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ, το μήνα που πέρασε καταγράφηκε αύξηση 13,4% των διεθνών αεροπορικών αφίξεων σε σχέση με το Νοέμβριο του 2015, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας. Συγκεκριμένα, κατεγράφησαν 38 χιλ. περισσότερες αφίξεις ξένων τουριστών στο σύνολο της χώρας: η Κρήτη παρουσίασε αύξηση 11,5%, ενώ η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη εμφάνισαν θετικό πρόσημο 13,5% και 15,1% αντίστοιχα.

Στην ίδια κατεύθυνση, η περίοδος Ιανουάριος– Νοέμβριος έκλεισε με άνοδο 8,9% (1,3 εκατ. περισσότερες αφίξεις). Στους κερδισμένους προορισμούς ανήκει η Κρήτη, το Ιόνιο και οι Κυκλάδες που παρουσιάζουν αύξηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων κατά 12,9%, 13,2% και 11,3%. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη έχουν αύξηση 8,7% και 10,4% (και στα δύο αεροδρόμια ο αριθμός εισερχόμενων επιβατών με διεθνείς πτήσεις- 4,31 εκατ. στην Αθήνα και 1,62 εκατ. στη συμπρωτεύουσα- υπερέβη το σύνολο του έτους για το 2015). Στον αντίποδα η Κως, η Σάμος και η Μυτιλήνη εμφανίζουν πτώση 11,2%, 23% και 57,2%.

Θετική εξέλιξη παρουσιάζουν και οι διεθνείς οδικές αφίξεις, με αύξηση 11,3% τον Νοέμβριο. Με την αύξηση αυτή, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, καλύφθηκαν οι απώλειες των προηγούμενων μηνών και έτσι, πλέον, οι οδικές αφίξεις για το 2016 είναι οριακά πάνω (0,3%) σε σχέση με το 2015.

Και ενώ οι προβλέψεις που είχαν γίνει στην αρχή της χρονιάς για τον αριθμό των τουριστών που θα επισκέπτονταν φέτος την Ελλάδα επιβεβαιώνονται, δεν συνέβη το ίδιο στο κρίσιμο σκέλος των εισπράξεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ για το δεκάμηνο, παρά το γεγονός πως ο Οκτώβριος ήταν ένας καλός εισπρακτικά μήνας, τα έσοδα από τον Τουρισμό εμφάνισαν μείωση κατά 4,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 και διαμορφώθηκαν στα 13,1 δισ. ευρώ, 570 εκατ. δηλαδή λιγότερα σε σχέση με πέρσι. Από τα στοιχεία της ίδιας έρευνας προκύπτει πάντως άμβλυνση της εποχικότητας ως αποτέλεσμα της πολύ μεγάλης αύξησης των αφίξεων τους μήνες Σεπτέμβριο (+13,7%) και Οκτώβριο (+17,3%) καθώς και περιορισμός της απώλειας εσόδων. Εξάλλου, μετά την λήξη των επιπτώσεων από τα last minute offers του καλοκαιριού, η μείωση της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης επανήλθε στα επίπεδα του α΄ εξαμήνου.

Πλέον όλη η προσοχή στρέφεται στις πωλήσεις πακέτων για το 2017, που και πάλι εκτιμάται πως θα είναι ενισχυμένες (ήδη η βρετανική αγορά εμφανίζει άνοδο 10% στις κρατήσεις, ενώ θετικά είναι τα πρώτα νέα από τη Γερμανία), και στον προγραμματισμό θέσεων από τις αεροπορικές εταιρείες, που θα δώσουν το στίγμα της κίνησης. Όμως όσον αφορά τα προσδωκόμενα έσοδα, στελέχη του κλάδου θα κρατήσουν "μικρό καλάθι”, εκτιμώντας πως οι προσφορές στα πακέτα θα συνεχιστούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος ανταγωνισμό στο θέμα των τιμών από τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *