ροή ειδήσεων

Ο μακροβιότερος πόλεμος της Ιστορίας έληξε το 1986 και κράτησε 335 χρόνια


Μερικοί ιστορικοί θεωρούν ότι η σύγκρουση στα νησιά Σίλι της Αγγλίας είναι ο μακροβιότερος
πόλεμος στην ιστορία, με διάρκεια 335 χρόνια! Ωστόσο, η μία από τις αντιμαχόμενες πλευρές δεν ήταν χώρα, δεν υπήρξαν καθόλου θύματα και δεν έπεσε ούτε μια βολή. Καμία πλευρά δεν θυμόταν τον πόλεμο μέχρι που κάποιος έκανε απλά... χαρτοδουλειά.

Και εδώ μπαίνει ένα ερώτημα: αν έχει κηρυχθεί ένας πόλεμος, αλλά κανένα από τα αντιμαχόμενα κράτη δεν τον θυμάται, είναι πόλεμος;

Τα νησιά Σίλι είναι πέντε κατοικημένα νησιά και μερικά άλλα ακατοίκητα βράχια στα ανοικτά των ακτών της Κορνουάλης στη νοτιοδυτική άκρη της Αγγλίας. Με πληθυσμό περίπου 2.000 ανθρώπους, τα νησιά βασίζονται στην αλιεία και τον τουρισμό ως κύριες πηγές εισοδήματος. Κάποια στιγμή της Ιστορίας βρέθηκαν σε πόλεμο με την Ολλανδία. Γα την ακρίβεια, από το 1651 μέχρι μόλις πριν από 30 χρόνια.

Για να κατανοήσουμε την προέλευση του πολέμου των 335 ετών, θα πρέπει να πάμε πίσω στην αγγλική ιστορία στην εποχή του Δευτέρου Εμφυλίου Πολέμου (1642-1648), του πολέμου μεταξύ των βουλευτών του Όλιβερ Κρόμγουελ και των βασιλοφρόνων. Η Κορνουάλη ήταν ένα από τα τελευταία προπύργια των βασιλοφρόνων, αλλά το 1648 έπεσε στα χέρια του Κρόμγουελ. Το Πολεμικό Ναυτικό της Βρετανίας εκδήλωσε την υποστήριξή του προς τους βασιλόφρονες. Και έτσι, καθώς οι βουλευτές σάρωναν τη χώρα, το Πολεμικό Ναυτικό απωθήθηκε στο μοναδικό ασφαλές λιμάνι της χώρας, στα νησιά Σίλι. Εκείνη την εποχή, τα νησιά ανήκαν στον Sir John Grenville, στενό φίλο του πρίγκιπα Καρόλου (αργότερα, βασιλιάς Κάρολος Β'), και ένθερμο βασιλόφρονα.


Το κάστρο Cromwell, ένα φρούριο του 17ου αιώνα, στο νησί Τρέσκο των νησιών Σίλι


Εν τω μεταξύ, σε όλη τη Μάγχη, οι Ολλανδοί κέρδιζαν την ανεξαρτησία τους από την Ισπανία μετά τον Ογδοηκονταετή πόλεμο. Οι Άγγλοι ήταν σύμμαχοι με τους Ολλανδούς από την αρχή του πολέμου, χάρη στην βασίλισσα Ελισάβετ Α'. Οι Κάτω Χώρες έπρεπε να αποφασίσουν ποιον να υποστηρίξουν, αλλά αφού η νίκη των βουλευτών ήταν διαφαινόμενη, οι Ολλανδοί επέλεξαν να συμμαχήσουν μαζί τους. Αυτό περιελάμβανε και την υποστήριξη του ολλανδικού ναυτικού, το οποίο έπαθε μεγάλη ήττα στα νησιά Σίλι. Την άνοιξη του 1651, το ολλανδικό ναυτικού ζήτησε επανορθώσεις. Μη βλέποντας καμία πρόθεση για αποζημιώσεις, κήρυξαν τον πόλεμο στα νησιά Σίλι.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, οι Ολλανδοί νίκησαν και ξέροντας ότι δεν θα είχαν πλέον καμία απειλή, απέπλευσαν. Φαίνεται όμως ότι ξέχασαν μία μικρή λεπτομέρεια: τα νησιά Σίλι δεν ήταν μέρος υπό τη δική τους κυριαρχία και κανείς δεν σκέφτηκε να κάνει ειρήνη.

Τα χρόνια πέρασαν και ο πόλεμος με την Ολλανδία παρέμεινε.


Άποψη του νησιού Τρέσκο και των άλλων νησιών Σίλι


Τελικά το 1985, ένα μέλος του συμβουλίου των νησιών και ιστορικός αποφάσισε να ερευνήσει την ιστορία για τον ίδιο. Έγραψε στην Πρεσβεία της Ολλανδίας, ζητώντας τους να εξετάσουν το θέμα. Η απάντηση που έλαβε ήταν ότι μετά από πολύ ψάξιμο, φαινόταν ότι δεν υπήρχε καταγραφή της συνθήκης ειρήνης ποτέ. Στις 17 Απριλίου του 1986, ο Ολλανδός πρέσβης επισκέφθηκε τα νησιά Σίλι για να υπογράψει την εν λόγω συνθήκη ειρήνης, θέτοντας έτσι τέλος στον Πόλεμο των 335 ετών.

από: atlas obscura




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *