ροή ειδήσεων

Αισιόδοξοι για την Ελλάδα το 2017 TUI, Thomas Cook, Der Touristik


Η καλή πορεία που κατέγραψε φέτος η τουριστική κίνηση, κυρίως σε επίπεδο αφίξεων
ξένων τουριστών (συνολικά οι αφίξεις για το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 27,5 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων και των 2,5 εκατ. επισκεπτών κρουαζιέρας, δηλαδή είναι κατά 1,5 εκατ. περισσότερες σε σύγκριση με πέρσι), έδωσε το έναυσμα στους μεγάλους tour operators να διευρύνουν τα προγράμματά τους για τους ελληνικούς προορισμούς τη σεζόν που έρχεται.

Ήδη η TUI κάνει λόγο για 40% αύξηση στις διαθέσιμες κλίνες, κυρίως σε Ρόδο, Κω και Κρήτη- η τελευταία κατέγραψε φέτος αύξηση 12,9% στις αεροπορικές αφίξεις σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του δεκάμηνου- χαρακτηρίζοντας τα προγράμματά της για την Ελλάδα "από τα πιο επιτυχημένα”. Παράλληλα ο κορυφαίος γερμανικός tour operator έχει ανακοινώσει αύξηση της χωρητικότητας πτήσεων από τη Γερμανία, στις οποίες περιλαμβάνονται και νέες πτήσεις της Easyjet από το Βερολίνο (θα εκτελούνται πτήσεις της TUI σε προγράμματα διακοπών για το καλοκαίρι του 2017 μεταξύ άλλων προς Ηράκλειο και Ρόδο). Εντούτοις σημαντικές μεταβολές στις τιμές των πακέτων για την Ελλάδα δεν θα υπάρξουν, κάτι που δεν θα συμβεί στην περίπτωση της Ισπανίας, όπου η κατακόρυφη άνοδος ης ζήτησης φέρνει αύξηση 3%.

Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών, μαζί με την Ισπανία, για την οποία και ο Thomas Cook, ο δεύτερος μεγαλύτερος tour operator στην Ευρώπη, αναμένει αύξηση κρατήσεων για το 2017. Το πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς θα επικεντρωθεί στους προορισμούς της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, σύμφωνα με το μέχρι τώρα σχεδιασμό. Δεν είναι τυχαίο πως ο tour operator ανοίγει τον επόμενο Ιούλιο δεύτερο ξενοδοχείο Casa Cook στη χώρα μας, και πιο συγκεκριμένα στην Κω στην περιοχή Μαρμάρι. Το πρώτο της αλυσίδας άνοιξε το Μάιο στα Κολύμπια της Ρόδου. Ο Thomas Cook ανακοίνωσε πως έχει ήδη πωληθεί το 20% του καλοκαιρινού προγράμματος για το 2017 από το Ηνωμένο Βασίλειο, με τις τιμές να παρουσιάζουν αύξηση 8% κατά μέσο όρο. Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι τιμές εκτιμάται ότι θα είναι πάνω κατά 4%.

Ισχυρή ζήτηση για τη χώρα μας καταγράφει και ο γερμανικός tour operator DER Touristik. Στην Ελλάδα προσθέτει το τετράστερο ξενοδοχείο LTI Amada Colossos Resort στη Ρόδο, ενώ στη Θάσο ξεκινά η μάρκα Cooee στο ξενοδοχείο Astir Notos.

Σε ότι αφορά τη βρετανική αγορά, τα πρώτα δεδομένα για την πορεία των προκρατήσεων αυξάνουν τις προσδοκίες για το 2017. Όπως έδειξαν τα στοιχεία της έκθεσης WTM "Industry Report 2016”, οι προκρατήσεις από τους tour operators για τους ελληνικούς προορισμούς σημειώνουν αύξηση 14%. Ειδικότερα TUI, Thomas Cook και JET2 ξεχωρίζουν στις πιο δημοφιλείς επιλογές την Κρήτη, την Κω (η οποία φαίνεται πως ανακάμπτει από τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού, καθώς οι ξενοδόχοι προχώρησαν σε γενναίες εκπτώσεις), τη Χαλκιδική και τη Ρόδο.

Η χρονιά που διανύουμε πάντως δεν ήταν από τις καλύτερες για τους μεγάλους tour operators, αφού η πτώση των κρατήσεων για την Τουρκία επηρέασε αρνητικά τα έσοδά τους. Ενδεικτικά η TUI διατήρησε σταθερά τα οικονομικά της μεγέθη, διοχετεύοντας μεγάλη μερίδα των πελατών της σε Ισπανία και Πορτογαλία, όμως ο Thomas Cook είδε πτώση 4% στις κρατήσεις.

Και μπορεί τα νέα που έρχονται από τις τουριστικές αγορές να είναι θετικά- μέσα στην επόμενη εβδομάδα εξάλλου θα ανακοινωθούν οι προβλέψεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για το 2017-, ο μεγάλος προβληματισμός εντούτοις εστιάζεται στο σκέλος των εσόδων, που δεν ακολουθούν τις αφίξεις. Φέτος παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με το 2015- κοντά στα 14 δισ. ευρώ- και το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι πως θα επιτευχθεί η ανάκαμψή τους.




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *