ροή ειδήσεων

Απειλεί η Τουρκία για τους «8»: Θα κινηθούμε χωρίς βιασύνη αλλά με αποφασιστικότητα


Η δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη, απαντά η Αθήνα - Τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας σε Αιγαίο και Κύπρο αναμένει η Αθήνα μετά το χθεσινό όχι της ελληνικής δικαιοσύνης να στείλει στην Τουρκία τους 3 από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου ΙουλίουΟ πόλεμος στη Συρία και η αποσταθεροποίηση στη νότια γραμμή των τουρκικών συνόρων, το προσφυγικό, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ- Τουρκίας και οι συνομιλίες για το κυπριακό συνθέτουν το φόντο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που ως πρώτο πλάνο έχουν την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης και τις καθημερινές πλέον αερομαχίες στο Αιγαίο.

Από χθες προστέθηκε ένας ακόμη παράγοντας, καθώς η Αθήνα αναμένει τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας μετά την άρνηση της ελληνικής δικαιοσύνης να εκδώσει τους τρεις από τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς που είχαν καταφύγει στη χώρα μας με ελικόπτερο.

Είναι χαρακτηριστικό πως η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Τούρκο... υπουργό Άμυνας, ο οποίος χαρακτήρισε τους στρατιωτικούς μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης. Σε ερώτηση από τους δημοσιογράφους για το τι σκοπεύει να κάνει η Τουρκία ο Φικρί Ισίκ είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε σε θέση να κινηθούμε χωρίς βιασύνη αλλά με αποφασιστικότητα»

Σε κάθε περίπτωση, η ουσία είναι ότι η ελληνική δικαιοσύνη έκρινε πως κινδυνεύει η ζωή των τριών στρατιωτικών με τις διώξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Γείτονα μετά το πραξικόπημα, κατάσταση που έχει στηλιτεύσει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Η δικαιοσύνη στην Ελλάδα και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες είναι ανεξάρτητη» σημειώνουν με νόημα κυβερνητικές πηγές.

Και το κυπριακό στο πλάνο
Την ώρα που Αναστασιάδης και Ακιντζί κρατούν χαμηλούς τόνους, ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης «ρίχνει λάδι στη φωτιά». «Πληρώσαμε τίμημα για την Κύπρο - Χύσαμε το αίμα μας, έχουμε τους ήρωες μας εκεί... να μην την χάσουμε μέσα από τα χέρια μας» δήλωσε χθες ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στην τουρκική εθνοσυνέλευση, κατηγορώντας την κυβέρνηση της χώρας του για μυστικό παζάρι στο εδαφικό.

Υψηλές θερμοκρασίες στο Αιγαίο...
Στο Αιγαίο η Άγκυρα συνεχίζει την πολιτική της έντασης. Χθες τρεις τουρκικοί σχηματισμοί -μία τετράδα και δύο ζεύγη- «παρενόχλησαν» τα Σινούκ, με τα οποία ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και εννέα βουλευτές μετέβησαν από την Ρόδο στην Ρω, από εκεί στη νήσο Στρογγύλη και έπειτα στο Καστελόριζο

Η ελληνική πλευρά είχε λάβει τα μέτρα της. Έτσι, δύο ζευγάρια F-16 «σηκώθηκαν» για να «προστατεύσουν» τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τους συν αυτώ. Τα ελληνικά αεροσκάφη αναγνώρισαν και «αναχαίτισαν» εικονικά τα αντίστοιχα τουρκικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα μία τετράδα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 πέρασαν και πήγαν νοτιοανατολικά, εκεί που είναι η περιοχή όπου αύριο οι Τούρκοι θα κάνουν στρατιωτική άσκηση άσκηση με πραγματικά πυρά.


Διπλή, σκληρή, αερομαχία ελληνικών με τουρκικά F-16
Με σαφή προκλητική διάθεση λειτούργησαν και οι πιλότοι δύο τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16, οι οποίοι νωρίς το πρωί χθες μπήκαν στον ελληνικό εναέριο χώρο από την περιοχή μεταξύ Λέσβου και Χίου.

Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο και αρνήθηκαν να σταματήσουν την παράτυπη πτήση παρά το γεγονός ότι αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν εικονικά από δύο ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη επιφυλακής, τα οποία απογειώθηκαν από την Σκύρο. Τα τουρκικά F-16 προκάλεσαν αερομαχία με τα ελληνικά μαχητικά. Μετά την εμπλοκή το ζευγάρι των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών βγήκε από τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Αντί όμως να επιστρέψουν στη βάση τους, τα τουρκικά F-16 παραβίασαν και πάλι τον εθνικό εναέριο χώρο. Πετώντας νοτιότερα, μπήκαν και πάλι χωρίς άδεια στο FIR Αθηνών και στη συνέχεια προχώρησαν σε παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου στην περιοχή μεταξύ Χιου και Σάμου.

Τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη επιφυλακής προσέγγισαν τα τουρκικά F-16 αλλά οι Τούρκοι πιλότοι προκάλεσαν και δεύτερο dogfight με τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας που ήταν σε readiness.

Το εντυπωσιακό είναι ότι μετά την δεύτερη εικονική αερομαχία οι Τούρκοι πιλότοι δεν επέστρεψαν αμέσως στον τουρκικό εναέριο χώρο. Κινήθηκαν νοτιοανατολικά πετώντας στην περιοχή των Δωδεκανήσων και βγήκαν από τον ελληνικό εναέριο χώρο από την περιοχή ανατολικά της Ρόδου επιστρέφοντας στην τουρκική αεροπορική βάση του Ντάλαμαν.




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *