ροή ειδήσεων

Στοιχεία σοκ για το ντόπινγκ στην Ελλάδα - 90 και πλέον οι τιμωρημένοι αθλητές/τριες, με πρώτη την άρση βαρών - 2,5 εκατ. για πριμ!


Στοιχεία σοκ φέρνει στο φως έρευνα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για το ντόπινγκ στην Ελλάδα, τα τελευταία είκοσι χρόνια. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του 105.5 Στο Κόκκινο, περισσότεροι από 90 αθλητές και αθλήτριες από 11 ομοσπονδίες έχουν τιμωρηθεί ποινικά ή πειθαρχικά από το 2000 έως σήμερα για χρήση απαγορευμένων ουσιών και παραβίαση των κανονισμών περί ντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντι-Ντόπινγκ (WADA). Στα 2,5 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα ποσά των πριμ, ενώ πρώτη στη λίστα της ντροπής βρίσκεται η άρση βαρών.


Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του 105.5 Στο Κόκκινο, τα συγκεκριμένα, σοκαριστικά, στοιχεία, προέκυψαν από την έρευνα που πραγματοποιεί ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού προκειμένου να ερευνήσει σε βάθος εικοσαετίας όλες τις περιπτώσεις αθλητών και αθλητριών που τιμωρήθηκαν είτε για παραβάσεις του νόμου περί ντόπινγκ, είτε για παραβίαση των κανονισμών της WADA.

Τα πρώτα στοιχεία, λοιπόν, της συγκεκριμένης έρευνας βρίσκονται στα χέρια των ανθρώπων του υπουργείου και αποδεικνύουν πως “κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξέχουσα θέση στην συγκεκριμένη “λίστα της ντροπής” έχει η ομοσπονδία της Αρσης Βαρών που βρίσκεται στην πρώτη θέση, ενώ το ποσό που δόθηκε από την πολιτεία ως “οικονομική επιβράβευση” για τις επιτυχίες των συγκεκριμένων 90 και πλέον αθλητών και αθλητριών και των προπονητών τους, όλα αυτά τα χρόνια, αγγίζει τα 2.5 εκατ. ευρώ.

Η έρευνα αφορά τους αθλητές και αθλήτριες που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, μια δεύτερη ομάδα εργασίας έχει συσταθεί προκειμένου διερευνήσει τόσο τους αθλητές/τριες της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής όσο και τους επαγγελματίες (Καλαθοσφαίριση, επαγγελματικό ποδόσφαιρο και βόλεϊ).

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (και συγκεκριμένα τον νόμο 4373/2016 -«Αναγκαίες ρυθμίσεις για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με το νέο Κώδικα Αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ και άλλες διατάξεις»), αθλητές και αθλήτριες που έχουν τιμωρηθεί αμετάκλητα, είτε ποινικά, είτε πειθαρχικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με την άρση των προνομίων τα οποία ανακαλούνται, είτε πρόκειται για αξιώματα, είτε για οικονομική επιβράβευση.

Το άρθρο 23 («Άρση προνομίων σε αθλητές που καταδικάσθηκαν για παράβαση ντόπινγκ») αναφέρει μεταξύ άλλων:

«21. α) Σε αθλητή που έχει διακριθεί και τιμωρείται αμετάκλητα, είτε ποινικά με οποιαδήποτε ποινή, είτε πειθαρχικά, με ποινή απαγόρευσης συμμετοχής σε κάθε είδους αθλητικές συναντήσεις και διοργανώσεις όλων των αθλημάτων δύο (2) ετών και άνω για χρήση απαγορευμένων ουσιών και μεθόδων φαρμακοδιέγερσης (ντόπινγκ) από Δικαστήριo ή από Πειθαρχικό Όργανο της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS.) δεν χορηγούνται οι οικονομικές παροχές, οι διευκολύνσεις και τα ευεργετήματα του παρόντος άρθρου και του άρθρου 35 του νόμου αυτού, καθώς επίσης και του άρθρου 39 του Ν. 3883/2010. Αν αυτά έχουν χορηγηθεί ανακαλούνται. Οι διατάξεις των ανωτέρω δύο εδαφίων της παραγράφου αυτής εφαρμόζονται ανάλογα και για τα πρόσωπα της παραγράφου 8 του άρθρου 31 του παρόντος νόμου.

β) Σε περίπτωση στην οποία η ανωτέρω τιμωρία αφορά σε διακριθέντα αθλητή στον οποίο, με βάση τις ευεργετικές διατάξεις του Ν. 3883/2010, απονεμήθηκε η ιδιότητα και ο βαθμός αξιωματικού και κατατάχθηκε και ήδη υπηρετεί στις Ένοπλες Δυνάμεις, αυτός αποτάσσεται από τις τάξεις τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κεφαλαίου ΣΤ΄ του Πρώτου Μέρους του Ν. 3883/2010.

γ) Σε περίπτωση στην οποία η ανωτέρω τιμωρία
αφορά σε διακριθέντα αθλητή που προσλήφθηκε βάσει ευεργετικών διατάξεων του Ν. 2725/1999 και ήδη απασχολείται στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός οριοθετείται στην παρ.1 του άρθρου 6 του Ν. 1256/ 1982 και στην παρ. 2 του άρθρου 51 του Ν. 1892/1990, αυτός απολύεται με απόφαση του οικείου αρμόδιου οργάνου.

δ) Σε περίπτωση στην οποία η ανωτέρω τιμωρία αφορά σε διακριθέντα αθλητή που εγγράφηκε στον ειδικό πίνακα διακρίσεων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, σύμφωνα με το άρθρο αυτό, αυτός διαγράφεται και η εγγραφή του θεωρείται ως μηδέποτε γενόμενη. ε) H παρ. 5 του άρθρου 38 του Ν. 4115/2013 καταργείται. στ) Η παρ. 7 του άρθρου 39 του Ν. 3883/2010, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 41 του Ν. 4278/2014 (Α΄ 157), καταργείται.

Τα στοιχεία της έρευνας που ιδιαίτερα αποκαλυπτικής έρευνας αναμένεται να παρουσιαστούν αναλυτικά από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη και τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, Ιούλιο Συναδινό κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου του ΕΣΚΑΝ, το Σάββατο στην Θεσσαλονίκη.




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *