ροή ειδήσεων

«Τι γίνεται αφού υπογράψω κάποιο ψήφισμα;»


Συχνά, μέλη του Avaaz με ρωτούν: «Τι γίνεται αφού υπογράψω κάποιο ψήφισμα;»
Η απάντηση είναι «Πάρα πολλά!». Κάθε εκστρατεία του κινήματός μας γεννιέται μέσα από μια μαζική, λαϊκή εντολή που στη συνέχεια μετατρέπεται σε έξυπνες στρατηγικές για να κάνουμε τις φωνές μας να ακουστούν. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις πρόσφατες επιτυχίες μας:



Για χρόνια, ο Ισλανδός εκατομμυριούχος Κρίστιαν Λόφτσον έσφαζε εκατοντάδες από τις ελάχιστες πτεροφάλαινες που έχουν απομείνει στον πλανήτη μας. Όμως, όχι πια! 1.000.000 μέλη του Avaaz, σε συνεργασία με άλλες ομάδες, πιέσαμε τις κυβερνήσεις της Ολλανδίας και της Γερμανίας να κλείσουν τα λιμάνια τους για τα πλοία του Λόφτσον. Στη συνέχεια, ξεσηκώσαμε επικοινωνιακή και πολιτική θύελλα στην Καραϊβική, όπου εδρεύουν τα πλοία του. Μετά από χρόνια πίεσης, ο Λόφτσον σταμάτησε το κυνήγι!


«Η παγκόσμια πίεση που άσκησε το κίνημα του Avaaz έπαιξε αναμφίβολα μεγάλο ρόλο στην απόφαση του Λόφτσον να υποχωρήσει»
Βανέσα Γουίλιαμς-Γκρέι, Whale and Dolphin Conservation


Η Σαουδική Αραβία ήδη αποτελούσε ντροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά όταν βομβάρδισε σχολεία και νοσοκομεία στην Υεμένη, οι φωνές στην Ευρώπη για εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων αυξήθηκαν. Όμως οι ευρωπαίοι πολιτικοί άρχισαν να αμφιταλαντεύονται υπό την πίεση του ισχυρού λόμπι της Σαουδικής Αραβίας και τότε 740.000 μέλη του Avaaz αναλάβαμε δράση και πλημμυρίσαμε τους ευρωβουλευτές με τηλεφωνήματα και μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα. Και νικήσαμε: για πρώτη φορά στην Ιστορία, ένα δυτικό κοινοβούλιο ψήφισε την απαγόρευση πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία! Τώρα, είναι η σειρά και άλλων κυβερνήσεων να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ΕΕ.


«Λάβαμε τηλεφωνήματα από παντού (από τη Σκωτία και τη Γαλλία μέχρι την Υεμένη) που μας ζητούσαν να λάβουμε μέτρα. Το Avaaz έπαιξε κρίσιμο ρόλο στο να φτάσει αυτό το μήνυμα στο Ευρωκοινοβούλιο»
Άλιν Σμιθ, Σκοτσέζος ευρωβουλευτής



Το ζιζανιοκτόνο Roundup της Monsanto βρίσκεται παντού (σε δρόμους, παιδικές χαρές, καλλιέργειες) και αποτελεί το 30% των εσόδων του πολυεθνικού κολοσσού. Όταν οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ δήλωσαν ότι πιθανόν να προκαλεί καρκίνο, 1.500.000 μέλη του Avaaz απαιτήσαμε να απαγορευτεί! Και ενώ η Ευρώπη ετοιμαζόταν να ανανεώσει τη άδεια κυκλοφορίας του δηλητήριου για άλλα 15 χρόνια, η ομάδα του Avaaz παρέδωσε το ψήφισμά μας στους αρμόδιους και χιλιάδες από εμάς στείλαμε αμέσως μηνύματα στις κυβερνήσεις μας. Την τελευταία στιγμή, οι υποστηρικτές του RoundUp αναγκάστηκαν να κάνουν πίσω και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέβαλε την ψηφοφορία! Θα συνεχίσουμε την πίεση, μέχρι να πετύχουμε την πλήρη απαγόρευση.


«Η εκστρατεία του Avaaz ευαισθητοποίησε το κοινό σχετικά με το γλυφοσικό οξύ. Αυτό με βοήθησε ως βουλευτή δουλέψω πάνω στο θέμα… μείνετε μαζί μας σε αυτόν τον αγώνα»
Πάβελ Ποκ, ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου



Μετά τις φρικτές επιθέσεις στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, σχεδόν 2.000.000 μέλη του Avaaz απαιτήσαμε από έξι μεγάλες εταιρείες να σταματήσουν να κερδοσκοπούν από την ισραηλινή στρατιωτική κατοχή της Παλαιστίνης. Αβαζίτες και αβαζίτισσες στείλαμε μηνύματα στους γενικούς διευθυντές των εταιριών, διαδηλώσαμε σε όλο τον κόσμο (από το Λονδίνο μέχρι τη Ραμάλα), συναντηθήκαμε με κυβερνητικά και εταιρικά στελέχη, και ασκήσαμε πίεση σε χώρες για να διακόψουν τις σχέσεις τους με τις εν λόγω εταιρείες. Ήδη τρεις από τις έξι εταιρείες έχουν αποχωρήσει από τα κατεχόμενα! Αυτή η τακτική είναι ένα σημαντικό βήμα στον αγώνα για την ειρήνη και την απελευθέρωση της Παλαιστίνης.


«Η συμμετοχή 2.000.000 μελών του Avaaz στον αγώνα για απόσυρση των εταιριών από τα κατεχόμενα, απέδειξε στο Ισραήλ πως υπάρχει πλέον πίεση από το ευρύ κοινό για να σταματήσει αυτή η καταπίεση»
Ραβίνος Αλίσσα Γουάιζ, υποδιευθύντρια της Jewish Voice for Peace



Χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά από τη Συρία φτάνουν μόνα τους στην Ευρώπη αναζητώντας καταφύγιο και πέφτουν θύματα στα χέρια δουλεμπόρων. Γι' αυτό, 40.000 από εμάς συγκεντρώσαμε χρήματα και βάλαμε δικηγόρους να τα εντοπίσουν, να τα υπερασπιστούν νομικά και να τους παράσχουν ασφάλεια. Ήδη βοηθάμε δεκάδες παιδιά, ενώ πρόσφατα, τρία αγόρια έφτασαν στο Λονδίνο και έσμιξαν με τις οικογένειές τους, για πρώτη φορά μετά από μήνες!


«Δε βρίσκω λόγια για να περιγράψω πόσο ευγνώμων είμαι πραγματικά σε όλους σας. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου»
Ένα από τα αγόρια, μετά την άφιξή του στο Λονδίνο


Ο πρωθυπουργός της Σομαλίας ένωσε τη φωνή του με 1.000.000 μέλη του Avaaz, υπογράφοντας το ψήφισμά μας για την απαγόρευση του ακρωτηριασμού γυναικείων γεννητικών οργάνων! Οι ειδικοί στα δικαιώματα των γυναικών στη Σομαλία μάς είχαν πει ότι η παγκόσμια πίεση θα μπορούσε να τους βοηθήσει να θέσουν εκτός νόμου την κλειτοριδεκτομή. Ποτέ, όμως, δε φανταζόμασταν ότι ο Σομαλός πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών και η δυναμική υπουργός Γυναικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα υπέγραφαν οι ίδιοι το ψήφισμά μας! Χάρη στη συνεργασία μας με αυτές τις προσωπικότητες, τη UNICEF και γυναίκες που επέζησαν, είναι πλέον πιθανό η κλειτοριδεκτομή, στην οποία υποβάλλεται το 98% των γυναικών στη Σομαλία, να απαγορευτεί!


«Είμαι αποφασισμένος να θέσω εκτός νόμου την κλειτοριδεκτομή στη Σομαλία με νομοθεσία, πολιτική πίεση, παιδεία και συμμετοχή των πολιτών»
Ομάρ Αμπντιρασίντ Αλί Σαρμάρκε, πρωθυπουργός της Σομαλίας
Το φως μας ακτινοβολεί και το 2016

Αυτοί οι αγώνες εκφράζουν βαθύτερες εσωτερικές συγκρούσεις μεταξύ αγάπης και φόβου, ελπίδας και απελπισίας, άγνοιας και κατανόησης. Μερικές φορές, οι εκστρατείες του κινήματός μας έχουν στόχο να φωτίσουν την καλύτερη πλευρά αυτών των συγκρούσεων, για να επιφέρουμε τις συνειδησιακές και πολιτικές αλλαγές που όλοι μας θέλουμε να δούμε. Αυτά είναι μερικά φωτεινά παραδείγματα των τελευταίων μηνών:




Συγκινημένη από τις πράξεις αγάπης των αλληλέγγυων νησιωτών και εθελοντών του Αιγαίου, η Αλκμήνη, ένα μέλος του Avaaz από την Κρήτη, ξεκίνησε να συλλέγει υπογραφές για να προταθούν αυτοί οι αφανείς ήρωες για το Νόμπελ Ειρήνης. Μέσα σε λίγες μέρες, 630.000 μέλη του Avaaz απ’ όλο τον κόσμο αλλά και ο Νομπελίστας Ντέσμοντ Τούτου, η μεγάλη προσωπικότητα του παγκόσμιου αντιρατσιστικού κινήματος, στηρίξαμε την εκστρατεία. Στη συνέχεια, συνεργαστήκαμε με 230 ακαδημαϊκούς από 111 διεθνή πανεπιστήμια, οι οποίοι κατέθεσαν επίσημη υποψηφιότητα στη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ, προτείνοντας το «Κίνημα Αλληλεγγύης Αιγαίου». Η υποψηφιότητα περιλαμβάνει 16 συλλογικότητες αλληλεγγύης, από την Ειδομένη μέχρι τη Ρόδο, και αποτελεί ένα πανέμορφο κολλάζ του αυθεντικού αυτού κινήματος πολιτών. Αυτή η ιστορία νίκης της ανθρωπιάς, ενάντια στον φόβο, κατέκτησε τα μέσα ενημέρωσης διεθνώς, από το CNN μέχρι το BBC.


«Σε μια περίοδο όπου ο φόβος και ο ρατσισμός απειλούν τις κοινωνίες μας και η Ευρώπη υψώνει φράχτες, η μεγάλη κινητοποίηση των μελών του Avaaz έκανε την φωνή της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς να ηχήσει δυνατά σε όλο τον κόσμο»
Ματίνα Κατσιβέλη, Δίκτυο Αλληλεγγύης Λέρου


Μετά από δεκαετίες σιωπής, 14 γενναίες γυναίκες κατέφυγαν στη δικαιοσύνη ενάντια των στρατηγών της Γουατεμάλας που τις κρατούσαν ως σεξουαλικές σκλάβες. Καθώς έμπαιναν στην αίθουσα του δικαστηρίου τις υποδεχτήκαμε με αγάπη, μεταβιβάζοντάς τους τα μηνύματα που έστειλαν 40.000 μέλη του Avaaz από όλη τη Λατινική Αμερική. Το θάρρος αυτών των γυναικών νίκησε και, για πρώτη φορά, οι στρατηγοί καταδικάστηκαν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας!


«Χάρηκα πολύ όταν είδα τα μηνύματα συμπαράστασης. Ένιωσα ότι δεν είμαι μόνη και, όταν είδα ότι υπάρχουν άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που με στηρίζουν, ήθελα να ξεσκεπάσω το πρόσωπό μου»
Ντόνια Ρόσα, μία από τις γυναίκες



Μετά τις επιθέσεις παρενόχλησης γυναικών, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Γερμανία, εξαπλώθηκε ένα κύμα ρατσισμού και ξενοφοβίας στη χώρα. Τότε, ως απάντηση και ένδειξη σεβασμού, πρόσφυγες βγήκαν στο δρόμο και μοίρασαν λουλούδια σε γυναίκες. Για να ανταποδώσουν τη χειρονομία και να δείξουν την αλληλεγγύη και τη φιλοξενία τους, πάνω από εκατό γυναίκες, μέλη του Avaaz, βγήκαν στους δρόμους για να χαρίσουν λουλούδιασε πρόσφυγες στην Κολωνία όπου έγιναν οι επιθέσεις. Το βίντεο έγινε viral!


«Άντρες πρόσφυγες μοίρασαν λουλούδια σε γυναίκες ως σύμβολο ειρήνης. Ως μέλη του Avaaz, θέλαμε να ανταποδώσουμε αυτήν τη γενναία χειρονομία για να δείξουμε ότι στο μίσος απαντάμε με ανθρωπιά»
Μαρέζα, μέλος του Avaaz στη Γερμανία

Ουφ... Αυτές οι ιστορίες γεμίζουν την καρδιά μας.

Και να φανταστείς ότι αυτό είναι μόνο ένα μικρό μέρος της δράσης του κινήματός μας τους τελευταίους μήνες!

Αυτό που κάνει τις εκστρατείες μας ακαταμάχητες είναι ο μαγικός συνδυασμός των εκατομμυρίων ενεργών μελών του κινήματος μας όπως εσύ, που μιλούν ανοιχτά, στηρίζουν οικονομικά και ασκούν πίεση, και της μικρής μας ομάδας κορυφαίων ακτιβιστών που με τη δημοκρατική εντολή του κινήματος διοργανώνουν έξυπνες, στρατηγικές δράσεις υψηλού επιπέδου.

Αν συνεχίσουμε να έχουμε πίστη ο ένας στον άλλο και να αυξάνουμε τον αριθμό μας και τη συμμετοχή μας, η αλλαγή που μπορούμε να επιφέρουμε στον κόσμο μας δεν θα έχει όρια. Σε ευχαριστούμε από καρδιάς για την τιμή και τη χαρά που μας προσφέρεις με τη συμμετοχή και την προσφορά σου σε αυτό το κίνημα. Αυτό που έχουμε καταφέρει μαζί μέχρι τώρα είναι ανεκτίμητο. Ας συνεχίσουμε, λοιπόν, να βελτιώνουμε το Avaaz.

Με αγάπη και εκτίμηση,

Ricken και η ομάδα του Avaaz

Υ.Γ. Μπορεί να μη γνωρίζεις ότι το Avaaz διαφέρει από σχεδόν όλους τους άλλους διεθνείς οργανισμούς λόγω του ότι χρηματοδοτούμαστε και καθοδηγούμαστε αποκλειστικά και μόνο από τα μέλη μας. Κάθε εκστρατεία που διοργανώνουμε έχει πρώτα δοκιμαστεί και δημοσκοπηθεί σε ένα τυχαίο δείγμα μελών του κινήματος, που μας δείχνει ακριβώς αν υπάρχει στήριξη για το εκάστοτε θέμα από τα μέλη μας. Μπορεί να είμαι ο γενικός διευθυντής, αλλά το αφεντικό είσαι εσύ! Αν δούμε ότι η πλειοψηφία των μελών μας δεν συμφωνεί με μια εκστρατεία (και δεν εννοώ 51% πλειοψηφία, αλλά 81%!) τότε η ομάδα μας το επανεξετάζει και επιστρέφει με μία καλύτερη πρόταση για τα μέλη μας. Δεν καταπατήσαμε ποτέ, μα ποτέ, αυτήν την αρχή. Συνεπώς, αυτό που τελικά καθορίζει τη δράση μας είναι η συλλογική συμμετοχή των μελών του Avaaz, σε συνδυασμό με τις πιο έξυπνες προτάσεις που λαμβάνει η ομάδα μας τις οποίες υλοποιεί με τη βοήθεια ειδικών και συνεργατών.

Αν προσθέσουμε σε αυτό και το ότι το 100% της χρηματοδότησής μας προέρχεται από μικροδωρεές πολιτών μέσω διαδικτύου (αρνούμαστε αυστηρά οποιαδήποτε δωρεά από επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και MKO, καθώς και τις δωρεές που υπερβαίνουν τα 5.000 €), πιστεύω ότι το Avaaz ίσως είναι μία από τις πιο διαφανείς μορφές πολιτικής οργάνωσης για κοινωνική αλλαγή. Μιας οργάνωσης που υπηρετείται από μία θαυμάσια ομάδα φοβερά ταλαντούχων και βαθιά αφοσιωμένων ανθρώπων (μακάρι να μπορούσα να σου τους γνωρίσω όλους), η χημεία της οποίας είναι ικανή να χτίσει τον κόσμο που ονειρευόμαστε.

Υ.Γ. 2 Αν θέλεις να στηρίξεις οικονομικά για να συνεχίσουμε τη δράση μας, κάνε κλικ εδώ:

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *