ροή ειδήσεων

Το «Μεγάλο Κόλπο» με τα Λαθραία Τσιγάρα στην Ελλάδα


Νέα στοιχεία για τη δράση ενός από τα μεγαλύτερα κυκλώματα λαθρεμπορίας τσιγάρων στην Ελλάδα προκύπτουν από την πρόταση του αντεισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης, με την οποία η υπόθεση οδεύει προς το ακροατήριο του δικαστηρίου. Στο πολυσέλιδο έγγραφο ζητείται η παραπομπή σε δίκη συνολικά 57 ατόμων, μεταξύ αυτών και τριών αστυνομικών, για μία υπόθεση που φέρεται να απέφερε κέρδη 5 εκατ. ευρώ στα μέλη του παράνομου δικτύου και παράλληλα να ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο και την ΕΕ με διαφυγόντες δασμούς ύψους 19,2 εκατ. ευρώ.
Η πραγματικότητα όπως είναι, μέσα από το Newsletter του VICE Greece

Οι πρώτες συλλήψεις και οι κατασχέσεις τσιγάρων έγιναν τον περασμένο Ιανουάριο έπειτα από εφόδους της Αστυνομίας σε 14 αποθήκες σε όλη την Ελλάδα. Τα λαθραία φορτία φέρεται να ξεκινούσαν από το Ντουμπάι και τη Λευκορωσία και να έφθαναν στον Πειραιά, κρυμμένα σε κοντέινερ που δηλώνονταν στα χαρτιά ότι μετέφεραν έπιπλα. Στη συνέχεια, η μεγαλύτερη ποσότητα των τσιγάρων συγκεντρώνονταν σε μία αποθήκη στον Ασπρόπυργο Αττικής, ώστε να διακινηθεί με φορτηγά και βανάκια ως τη Θεσσαλονίκη και τα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα. Σε δύο αποθήκες κατασχέθηκαν 15.503.468 λαθραία τσιγάρα, ενώ οι διωκτικές Αρχές εκτιμούν ότι σε διάστημα περίπου ενός χρόνου το παράνομο δίκτυο διακίνησε τον απίθανο αριθμό των 110.280.000 τσιγάρων - υπολογισμό που αμφισβητούν έντονα οι κατηγορούμενοι καθώς τον θεωρούν αυθαίρετο.



Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, επικεφαλής του δικτύου ήταν δύο ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Κεντρικός ρόλος «συντονιστή» αποδίδεται σε έναν Έλληνα, ο οποίος είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για λαθρεμπόριο τσιγάρων. Ο ίδιος βρίσκεται σε κατ΄ οίκον περιορισμό φορώντας «βραχιολάκι» ηλεκτρονικής επιτήρησης, ωστόσο με το δικαστικό έγγραφο ζητείται να προφυλακιστεί μέχρι τη δίκη. Για το ίδιο πρόσωπο διαβάζουμε στην εισήγηση του αντεισαγγελέα Εφετών ότι φέρεται να διαθέτει ισχυρές διασυνδέσεις στο διεθνές σύστημα λαθρεμπορίας τσιγάρων από την Άπω Ανατολή στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, «σύμφωνα με πληροφορίες ξένων διωκτικών αρχών». Να σημειωθεί, πάντως, ότι στο ίδιο πρόσωπο αποδίδεται κατηγορία «απλής συνέργειας» για την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.


Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη δικογραφία, η σύζυγός του Έλληνα κεντρικού κατηγορούμενου μαζί με τον αγγλικής καταγωγής W.D., λαθρέμπορο διεθνούς εμβέλειας, κι ένα ακόμη πρόσωπο εμφανίζονται ως συνιδιοκτήτες δύο νόμιμων εταιρειών τσιγάρων, με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Από την έρευνα του VICE είχε προκύψει ότι το όνομα του W.D. αναφέρεται σε δελτίο του OCCRP(Organized Crime and Corruption Reporting Project), ανεξάρτητου ερευνητικού δικτύου για το οργανωμένο έγκλημα στην Ανατολική Ευρώπη. Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι υπάρχουν ενδείξεις για επαφές του με στελέχη της καπνοβιομηχανίας – κολοσσούJTIAsia, αλλά και με ανθρώπους του Real IRA στην Ιρλανδία, χωρίς να παρουσιάζονται περισσότερες λεπτομέρειες.



Την ίδια στιγμή, στο δικαστικό έγγραφο με το οποίο ζητείται η παραπομπή της υπόθεσης στο ακροατήριο, επισημαίνεται ότι στον φορητό υπολογιστή κατηγορούμενου βρέθηκαν ηλεκτρονικά ίχνη παρακολούθησης της διαδρομής εννέα κοντέινερ, τα οποία έφθασαν στον Πειραιά σε διαφορετικές ημερομηνίες τον Ιανουάριο του 2016 και εκτιμάται ότι μετέφεραν λαθραία τσιγάρα. Ως παραλήπτες των κοντέινερ εμφανίζονταν εταιρείες που υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, οι οποίες επιπλέον φαίνεται να είχαν ιδρυθεί από Κύπριους πολίτες, τα στοιχεία ταυτότητας των οποίων όμως εκτιμάται ότι είναι φανταστικά. Ακόμη μία περίεργη σύμπτωση θεωρείται ότι ένα από τα παραπάνω εικονικά πρόσωπα εμφανίζεται να έχει δηλώσει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ως τηλέφωνο επικοινωνίας έναν αριθμό κινητού που θεωρείται της ίδιας «σειράς» με αριθμό που είχε δηλωθεί από επίσης εικονικό πρόσωπο για κοντέινερ που κατέσχεσε το ΣΔΟΕ Αττικής τον Φεβρουάριο του 2014 και περιείχε λαθραία τσιγάρα, αν και είχε δηλωθεί ως φορτίο με πλαστικές καρέκλες. Επιπλέον, γίνεται αναφορά για σύνδεση του κυκλώματος με εταιρείες στα νησιά Μάρσαλ και οφ σορ στις Παρθένες Νήσους, όπου φέρεται να κατέληγαν τα κέρδη από το λαθρεμπόριο.



Για την ίδια υπόθεση ο εισαγγελέας Εφετών ζητά να παραπεμφθούν σε δίκη και τρεις αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που υπηρετούσαν σε υπηρεσίες της Αττικής. Κατηγορούνται ότι ακολουθούσαν εντολές ενός εκ των βασικών ομογενών κατηγορούμενων, «χτυπώντας» στο on line σύστημα της Αστυνομίας αριθμούς αυτοκίνητων που πετύχαιναν οι διακινητές στον δρόμο και ανησυχούσαν μήπως ήταν συμβατικά της Ασφάλειας. Ζουμερό στοιχείο αποτελεί το σημείο της δικογραφίας, όπου γίνεται ειδική αναφορά στις κωδικές ονομασίες και την αργκό που χρησιμοποιούσαν οι λαθρέμποροι στο τηλέφωνο: Ακούγονται να αποκαλούν «φρούτα» και «λαχανικά» τα φορτία των τσιγάρων, ενώ ειδικά για τις μάρκες, ονομάζουν «κοχύλια» τα Raquel, «βουνά» ή «γκόρι» τα GoldMountain, «πιανίνο» τα Royal, «δύο γράμματα» τα GR ή LM, «πρε» τα President, «καουμπόηδες» τα Marlboro, «κυκλάκια» τα Cooper, «μπον» ή «μπόντσι» τα Bon, Walton, Rothmans, AmericanLegend κ.α.



Ξεχωριστό κομμάτι, τέλος, αποτελεί η «εξαγωγή» τσιγάρων στη Βουλγαρία. Μέλη του κυκλώματος φέρονται να μετέφεραν το πολύτιμο φορτίο στις πλαγιές του όρους Μπέλες, στα σύνορα με τη γειτονική χώρα, πάνω από τα χωριά Νέα Πετρίτσι και Αχλαδοχώρι Σερρών, και να τα περνούν στη Βουλγαρία από δασικά μονοπάτια. Τσιγάρα του κυκλώματος πωλούνταν από το Σαντάνσκι ως τη βουλγάρικη ενδοχώρα και τη Σόφια. Στα δικαστικά έγγραφα περιγράφεται κι ένα μωσαϊκό απίθανων ονομάτων μεσαζόντων, τσιλιαδόρων, πλανόδιων πωλητών και απίθανων «ψευδωνύμων», καθώς και δεκάδες περιπτώσεις διακίνησης.



Οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες και αμφισβητούν τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες της Αστυνομίας, καταγγέλλοντας «συρραφή» στοιχείων και λογικά άλματα. Θεωρούν αυθαίρετο τον υπολογισμό των τσιγάρων που εκτιμάται ότι διακινήθηκαν σε Ελλάδα και Βουλγαρία και μιλούν οι περισσότεροι για «στοχοποίησή τους από τις Αρχές, λόγω παλιότερων κατηγοριών για αντίστοιχες υποθέσεις».




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *