ροή ειδήσεων

Καθυστερεί στη Ρόδο και σε άλλες πέντε περιοχές η κτηματογράφηση


Θα προχωρήσει ομαλά ο τελευταίος διαγωνισμός για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου

ή θα επαναληφθούν φαινόμενα του (πρόσφατου) παρελθόντος; Η απάντηση θα δοθεί μεθαύριο Δευτέρα, με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών από την Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ). Πάντως, η διαδικασία θα καθυστερήσει για τις 6 από τις 32 περιοχές που απομένουν να κτηματογραφηθούν, λόγω προσφυγών ανάμεσα στους συμμετέχοντες.

Ο διαγωνισμός για την κτηματογράφηση του υπολοίπου 60% της χώρας προκηρύχθηκε την άνοιξη. Οι περιοχές που δεν έχουν ακόμα κτηματογραφηθεί χωρίστηκαν σε 32 ομάδες (μελέτες κτηματογράφησης), τις οποίες διεκδίκησαν 24 κοινοπραξίες καταθέτοντας 111 οικονομικές προσφορές.

Παρά το κατεπείγον της συνέχισης του έργου (η ολοκλήρωσή του έως το 2020 είναι μνημονιακή υποχρέωση), ούτε αυτός ο διαγωνισμός γλίτωσε από την κατάθεση ενστάσεων και προσφυγών ανάμεσα στους συμμετέχοντες. Τη Δευτέρα δεν πρόκειται να οριστεί προσωρινός ανάδοχος σε 6 από τις 32 μελέτες: Σε δύο περιπτώσεις (οι μελέτες για το υπόλοιπο του Νομού Θεσσαλονίκης και των ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων) εκκρεμούν ασφαλιστικά μέτρα στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Και σε άλλες τέσσερις περιπτώσεις (οι μελέτες για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου σε Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κω και Ρόδο, στους νομούς Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου-1) στις οποίες εκδικάστηκαν ασφαλιστικά μέτρα και το Συμβούλιο της Επικρατείας ζήτησε περαιτέρω αιτιολόγηση από την ΕΚΧΑ.

Oσον αφορά στις υπόλοιπες 26 μελέτες, οι προσφορές των οποίων πρόκειται να ανοίξουν μεθαύριο, η διαδικασία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον: Από τις εκπτώσεις που προσέφεραν οι συμμετέχουσες κοινοπραξίες θα φανεί αν η πραγματοποίηση του διαγωνισμού με ηλεκτρονικά μέσα (μέσω του ΕΣΗΔΗΣ) απέτρεψε φαινόμενα συνεννόησης και οδήγησε σε εντονότερο ανταγωνισμό. Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης στη χώρα μας είχε προκηρυχθεί πρώτη φορά το 2013 αλλά ακυρώθηκε στις αρχές της χρονιάς, λόγω της φαινομενικής «συνεννόησης» για τον αποκλεισμό συγκεκριμένων υποψηφίων.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 465,1 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο τμήμα αυτής να έχει «εγγραφεί» το 2019. Το ΥΠΕΝ έχει ζητήσει κοινοτική χρηματοδότηση ύψους 83,5 εκατ. ευρώ (έχει υποβληθεί φάκελος μεγάλους έργου) και η διαδικασία έγκρισης βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πάντως για να είναι εφικτός ο στόχος ολοκλήρωσης του έργου το 2020, η κτηματογράφηση θα πραγματοποιηθεί σε μια φάση (δηλαδή όλες οι περιοχές θα κτηματογραφηθούν ταυτόχρονα) αντί σε τρεις φάσεις, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί. Η ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων θα γίνεται ηλεκτρονικά, στη σελίδα της ΕΚΧΑ, ενώ θα ιδρύεται μόνο ένα γραφείο κτηματογράφησης ανά νομό.




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *