ροή ειδήσεων

Έλληνες celebrities φωτογραφίζονται γυμνοί για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS -Αυτό, όμως, μόνο αρκεί;


Η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Αυτή η μέρα θεσπίστηκε ως φόρο τιμής στα θύματα του AIDS και να δείξει την αλληλεγγύη στους οροθετικούς. Τα τελευταία χρόνια γίνονται διάφορες καμπάνιες από περιοδικά και μη κυβερνητικές οργάνωσεις φωτογραφίζοντας Έλληνες celebrities.

Από τον Άγγελο Γεραιουδάκη

Συγκεκριμένα φέτος, στο περιοδικό «Επιλογές» προχώρησε στην υλοποίηση μίας καινούργιας καμπάνιας με τίτλο «The Naked Issue» με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τον ιο, αλλά και το στίγμα που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία. 40 Έλληνες διάσημοι από τους χώρους της πολιτικής, του αθλητισμού, της τέχνης και της κοινωνίας ποζάρουν ολόγυμνοι μπροστά στο φωτογραφικό φακό.



Και ρωτώ τώρα εγώ... Πώς μπορούν όλες αυτές οι ιδέες να βοηθήσουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το HIV/AIDS; Όταν το μόνο που βλέπω είναι μία φωτογραφία που απλά ποζάρει ένας Έλληνας διάσημος. Τι μπορει να μου προσφέρει μία τέτοια κίνηση; Πώς θα με βοηθήσει να ενημερωθώ ή να με ευαισθητοποιήσει; Πώς θα βοηθήσει τη κοινωνία να ξεπεράσει αυτό το στίγμα; Πόσοι απ' όλους αυτούς που ποζάρουν γυμνοί για τις καμπάνιες κατά του AIDS θα έβγαιναν δημόσια να παραδεχτούν ότι είναι φορείς του ιου; Δεν θα ήταν καλύτερο λοιπόν αυτή τη μέρα να βλέπαμε οροθετικούς να παραδέχονται ότι είναι φορείς του HIV και η κίνηση τους αυτή να λειτουργούσε ως παράδειγμα προς μίμηση παρά να διαψεύδουν προκλητικά μία τέτοιου είδους είδηση καθώς φοβούνται τη κατακραυγή του κόσμου;

Πριν ένα χρόνο, ο ηθοποιός Charlie Sheen βγήκε δημόσια στην εκπομπή του NBC, «Today» και αποκάλυψε όλα όσα έχει τραβήξει τα τελευταία χρόνια για να κρατήσει κρυφό ότι είναι φορέας του HIV.«Είναι τρία πολύ δύσκολα γράμματα για να τα απορροφήσω. Το έμαθα πριν από τέσσερα χρόνια και είναι εντελώς απίθανο να έχω μεταδώσει τον ιό. Θα βγω από την φυλακή μου πλέον». Πόσοι έχουν πραγματικά το θάρρος του Charlie Sheen στην Ελλάδα; Παράλληλα, τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι είναι φορέας του AIDS, ενώ είναι φορέας του HIV.

Διαχρονικά, ο ιός HIV, που προκαλεί το AIDS, είναι μια ασθένεια που σέρνει πίσω της πολλή άγνοια, φόβο και θάνατο. Σύμφωνα με το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης, μέχρι και την 31η Οκτωβρίου του 2016, έχουν καταγραφεί στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. 15.795 περιστατικά HIV λοίμωξης (82,7% άνδρες). Από το σύνολο των ατόμων αυτών, 3.923 έχουν εμφανίσει AIDS και περίπου 8.600 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.662. Τους πρώτους δέκα μήνες του 2016 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. 453 HIV λοιμώξεις (4,1 ανά 100.000 πληθυσμού), εκ των οποίων οι 367 (81%) αφορούσαν σε άνδρες και οι 86 (19%) σε γυναίκες. Ο αριθμός των περιστατικών του 2016 είναι ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί από το 2010.



Συμπερασματικά, στην Ελλάδα, μετά τη μεγάλη επιδημία του HIV στους ΧΕΝ την περίοδο 2011-2013, κατά τα τρία τελευταία έτη παρατηρείται μείωση των νέων περιστατικών στη συγκεκριμένη ομάδα. Οι περισσότερες μεταδόσεις του ιού αποδίδονται και πάλι στη σεξουαλική επαφή, κυρίως σε αυτή μεταξύ ανδρών. Σημαντική είναι η μείωση που παρατηρείται στις νέες διαγνώσεις HIV κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2016, οι οποίες είναι χαμηλότερες ακόμα και από τα προ της επιδημίας επίπεδα. Ωστόσο, η συγκεκριμένη πτώση των νέων περιστατικών HIV το 2016, θα πρέπει να ερμηνευτεί με προσοχή. Αφού ολοκληρωθεί η αποστολή των δηλώσεων από τους υγειονομικούς φορείς της χώρας, θα είναι εφικτή η εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων.

Καταλαβαίνω την προσπάσθεια του Ηλία, του Γιώργου, της Μαρίας, του Γιάννη, της Έλενας, του Θανάση, της Νίκης και πολλών άλλων ακόμα να θέλουν να βοηθήσουν, αλλά δεν νομίζω ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος. Το στίγμα φεύγει με καθημερινό αγώνα, υποστήριξη και αγάπη. Το μόνο που αρκεί είναι η ενημέρωση, η διάγνωση και η πρόληψη όλες τις μέρες του χρόνου. Αν τα κάνουμε αυτά, ο φόβος θεωρώ ότι θα εξαφανιστεί, όπως και η μείωση των ποσοστών του ιού.




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *