ροή ειδήσεων

Praktiker Hellas: Η γοητεία του DIY...


Η εταιρεία που πρώτη το 1991 έφερε στην Ελλάδα τη φιλοσοφία του «φτιάξτο μόνος σου» (Do-it-Yourself), είναι κυρίαρχη στην κατηγορία των τεχνικών πολυκαταστημάτων εδώ και 25 χρόνια.

Η Praktiker Hellas είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα στην Ελλάδα στην κατηγορία των ειδών επισκευής σπιτιού και οικιακού εξοπλισμού, έχοντας ήδη δίκτυο 15 (υπερ)καταστημάτων πανελλαδικά, ενώ απασχολεί 1.400 εργαζόμενους.

Η εμπιστοσύνη από το μεγάλο καναδικό Όμιλο Fairfax, ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds παγκοσμίως, που τον Απρίλιο του 2014 πόνταρε στην ελληνική εταιρεία, αποδεικνύει την αξία της Praktiker Hellas και δίνει νέα πνοή για την επόμενη ημέρα.



Παρά τις δυσκολίες λόγω της κρίσης και της οικονομικής συγκυρίας, το 2015 ήταν μια θετική και κερδοφόρα χρονιά, ενώ και το 2016 «έχτισε» πάνω στην περυσινή χρήση.

Για το 2017 η εταιρεία έχει δρομολογήσει νέο επενδυτικό πρόγραμμα αξίας 9 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει τόσο την ανακαίνιση υπαρχόντων καταστημάτων, με πρώτο αυτό του Ταύρου που θα απαιτήσει δύο εκατ. ευρώ, καθώς και το άνοιγμα δύο νέων καταστημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με πρώτη προτεραιότητα την πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal το επόμενο μεγάλο κατάστημα που θα ανοίξει ο όμιλος θα είναι στην Ανατολική Αττική, με στόχο να καλυφθεί όλη η ευρύτερη περιοχή, όπου ο όμιλος δεν έχει παρουσία. Έχουν εντοπιστεί δύο ακίνητα και γίνονται οι σχετικές ενέργειες. Το νέο κατάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι πλησίον του Ελ. Βενιζέλος.

Νέο κατάστημα στη Ρόδο από Ιούλιο 2016

Με βάση τη φιλοσοφία της εταιρείας, συνεχίζει το μοντέλο των αυτοχρηματοδοτούμενων επενδύσεων με την τελευταία προσθήκη, το νέο κατάστημα στη Ρόδο, το οποίο ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του στις 29 Ιουλίου 2016.

Το νέο κατάστημα της Ρόδου είναι ξεχωριστό για τον όμιλο, καθώς σ' αυτό εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το νέο concept σήμανσης και συνολικού στησίματος καταστήματος από την Praktiker.

Πρόκειται για επένδυση 3,5 εκατ. ευρώ, με συνολική επιφάνεια 5.100 τ.μ. (εκ των οποίων 2.700 τ.μ. χώροι πώλησης), 170 θέσεις στάθμευσης, διαθέτει 35.000 προϊόντα, ενώ απασχολεί 50 εργαζόμενους.

Το εν λόγω κατάστημα στο σμαραγδένιο νησί άνοιξε για να καλύψει την ευρύτερη νησιωτική περιοχή, όπως, μεταξύ άλλων, τα νησιά Κως, Κάρπαθος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος και Αστυπάλαια,

Όπως τονίζει στο Liberal στέλεχος του ομίλου, «το νησί της Ρόδου έτσι κι αλλιώς έχει από μόνο του πολύ σημαντικό εκτόπισμα και θεωρείται μια μεγάλη αγορά, ενώ η πληθώρα των παλαιών και νέων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, είναι μια ακόμη μεγάλη πηγή πελατείες για το κατάστημα. Παράλληλα, το νέο κατάστημα θα δώσει νέα πνοή στην τοπική οικονομία με όλες τις παράπλευρες ωφέλειες (προμηθευτές κ.λπ.) αλλά και λόγω των 50 εργαζομένων.

Το δίκτυο της Praktiker Hellas

Με το νέο αυτό κατάστημα, και μετά από 25 έτη λειτουργίας, η Praktiker Hellas συμπληρώνει το αναπτυσσόμενο δίκτυό της που πλέον αποτελείται από το e-shop της (www.praktiker.gr) και τα 15 καταστήματά της σε όλη τη χώρα, συνολικής έκτασης 90.000 τ.μ., ενώ διαθέτει ετησίως 50.000 προϊόντα σε 6.000.000 πελάτες, πάντα στη φιλοσοφία DIY (Do it yourself).

Οικονομικά στοιχεία - Μηδενικός δανεισμός

Η Praktiker Hellas είναι ένας αυτοχρηματοδοτούμενος όμιλος, καθώς έχει μηδενικό δανεισμό, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για τους καιρούς που διανύουμε. Ότι επένδυση κάνει, την κάνει από ίδια κεφάλαια. Μετά τις περιπέτειες προηγούμενων ετών, το 2015 ήταν μια θετική και κερδοφόρα χρονιά, ενώ και το 2016 είναι ακόμη καλύτερο.

Θυμίζουμε ότι το 2015 έκλεισε με καλή ρευστότητα και μηδενικό δανεισμό για την Praktiker Hellas, ενώ ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 167,01 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 3,8% έναντι του 2014. Παράλληλα, το περασμένο έτος γύρισε σε κέρδη 2,09 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 2,14 εκατ. ευρώ το 2014, λόγω απομείωσης της αξίας των ακινήτων της.

Όπως τόνισε στην πρόσφατη συνάντηση με δημοσιογράφους ο Διευθύνων Σύμβουλος της Praktiker Hellas κ. Γιάννης Σελαλμαζίδης, «το 2016 τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα από το 2015, τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και κερδών», όμως απέφυγε να δώσει νούμερα.

Η... συγκομιδή από τα 25 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα

Η Praktiker Hellas στο πανελλαδικό δίκτυο των 15 μεγάλων καταστημάτων απασχολεί 1.400 εργαζομένους, ενώ διαθέτει ένα ταχέως αναπτυσσόμενο e-shop και εξειδικευμένο τμήμα B2B.

Σύμφωνα με τον κ. Σελαλμαζίδη, «σ' αυτή την 25ετία συνολικά, η Praktiker Hellas έχει καταβάλει ή αποδώσει ασφαλιστικές εισφορές, φόρο μισθωτών υπηρεσιών, Φ.Π.Α. και φόρο εισοδήματος που συνολικά περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ, συνεισφέροντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη της χώρας. Πιο αναλυτικά έχει κάνει:

Επενδύσεις: 90 εκατ. ευρώ

Συνολικός κύκλος εργασιών: 4,2 δισ. ευρώ

Συνολικά κέρδη: 300 εκατ. ευρώ

Απόδοση ΦΠΑ: 262 εκατ. ευρώ

Ασφαλιστικές εισφορές: 150 εκατ. ευρώ

Καταβολή φόρου εισοδήματος: 93 εκατ. ευρώ

Φόροι μισθωτών υπηρεσιών: 27 εκατ. ευρώ

Προσωπικό: 1400 εργαζόμενοι, με 200.000 ώρες εκπαίδευσης

2015 – 2016: Αύξηση του προσωπικού κατά 7% (όχι μόνο λόγω της Ρόδου).

Προϊόντα: 50.000 συνολικά

Χώροι πωλήσεων: 90.000 τ.μ. Φυσικών καταστημάτων + το e-shop

Προμηθευτές

Η Praktiker Hellas συνεργάζεται με περισσότερους από 400 προμηθευτές εκ των οποίων το 76% είναι σημαντικές εταιρείες στην Ελλάδα (παραγωγοί ή εισαγωγείς). Συνολικά αυτή την 25ετία η Praktiker Hellas έχει εξυπηρετήσει 150 εκατ. πελάτες, που μεταφράζεται σε αριθμό πελατών που αγγίζει 15 φορές τον πληθυσμό της χώρας μας.

Προϊοντικό μείγμα

Το προϊοντικό μείγμα της Praktiker αποτελείται σε ποσοστό 17,33% από χρώματα και δομικά υλικά, 13,89% από έπιπλα, 13,25% από οικιακά, 12,80 από εργαλεία, 11,87% από ηλεκτρικές συσκευές, 11,19% από είδη φωτισμού και διακόσμησης, 9,89% από είδη υγιεινής και 9,78% από είδη κήπου. Υπάρχει δηλαδή μεγάλη διασπορά...



Ιστορικό καταστημάτων

To πρώτο κατάστημα της Praktiker Hellas στη χώρα μας άνοιξε το Νοέμβριο του 1991 στο Ελληνικό, σηματοδοτώντας την εισαγωγή της φιλοσοφίας «Φτιάξ’ το μόνος σου» (Do-it-Yourself) στην Ελλάδα.

Εντός 4ετίας, δηλαδή έως το τέλος του 1995 ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση ανάπτυξης του δικτύου της εταιρείας με δύο ακόμη καταστήματα στην Αθήνα (Ταύρος, Αγ. Βαρβάρα) και από ένα στις πόλεις Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα.

Το 2001 ανοίγει το κατάστημα της Μεταμόρφωσης και το 2006 εγκαινιάζεται το 8ο κατάστημά της Praktiker στο Βόλο, το οποίο αποτελεί την αφετηρία της νέας φάσης επέκτασης της εταιρείας, με μεσαίου μεγέθους καταστήματα.

Το 2007 ένα ακόμα κατάστημα μεσαίου μεγέθους ξεκινά τη λειτουργία του στα Ιωάννινα, ενώ το τέλος του έτους σηματοδοτείται με τα εγκαίνια του 10ου καταστήματος της Praktiker στη Μάνδρα Αττικής.

Το καλοκαίρι του 2008 εγκαινιάζεται το 11ο κατάστημα στην πόλη της Καλαμάτας, το οποίο αποτελεί το δεύτερο στην Πελοπόννησο, ενώ, δύο χρόνια αργότερα ανοίγει το 12ο σε σειρά κατάστημα στο Ηράκλειο Κρήτης.

Το 2011 η Plaktiker συμπλήρωσε την παρουσία της στη Β. Ελλάδα με το κατάστημά της στην Ξάνθη και εκείνο της Αλεξανδρούπολης το 2012, ενώ τον Ιανουάριο του ίδιου έτους εγκαινιάζει το ηλεκτρονικό της κατάστημα. Τον Ιούλιο του 2016, όπως προαναφέρθηκε άνοιξε το 15ο κατάστημα πανελλαδικά (2ο στη νησιωτική Ελλάδα) εγκαινιάζοντας το Praktiker Ρόδου.




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *