ροή ειδήσεων

Τσίπρας κατά δανειστών: Δεν αφήνω το λαό στους "yesmen" της λιτότητας!

Νέα πυρά κατά του ΔΝΤ και των δανειστών εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το Βερολίνο, όπου το Σάββατο (17.12.2106) μίλησε στο συνέδριο του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα τόσο στους δανειστές όσο και στο εσωτερικό της Ελλάδας, διαμηνύοντας, ουσιαστικά, δεν πρόκειται να πάει σε πρόωρες εκλογές.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα δικαιώματα του ελληνικού λαού. Είμαστε αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουμε τον λαό μας στους "yesmen", που υποστηρίζουν την συνέχιση της λιτότητας για πολλά χρόνια», τόνισε ο πρωθυπουργός, εξαπολύοντας συγχρόνως επίθεση στους δανειστές.

Τους κάλεσε να σεβαστούν τις θυσίες του ελληνικού λαού και να κάνουν όσα έχουν συμφωνηθεί, λίγες μέρες μετά την κόντρα που ξέσπασε με τον ESM για το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, μέτρα που έφεραν την απόφαση για "πάγωμα" των μέτρων για το χρέος που αποφάσισε το Eurogroup.

«Οι πιστωτές πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι ο ελληνικός λαός έχει κάνει πολλές θυσίες και τώρα είναι η σειρά τους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Τους αναλογεί η θέσπιση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και το άνοιγμα της συζήτησης για χαμηλότερα πλεονάσματα. Λάβαμε την πολιτική απόφαση να αντισταθμιστούν οι θυσίες των συνταξιούχων. Ενισχύσαμε τις φτωχές περιοχές με σχολεία και μειώσαμε τον ΦΠΑ στα νησιά που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τις ευρωπαϊκές μας δεσμεύσεις», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, που δεν άφησε εκτός των πυρών του ούτε το ΔΝΤ.

«Οι πιστωτές και κυρίως το ΔΝΤ πρέπει να καταλάβουν ότι η κατάσταση εξαίρεσης στην Ελλάδα (για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις) δεν μπορεί να συνεχιστεί», είπε.

«Ήρθε η ώρα για αποφασιστική δράση. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία εναλλακτικής απέναντι στον εθνικισμό και στην άκρα δεξιά. Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία να δει και να αναλάβει την ιστορική ευθύνη και να θέσει τέρμα στην νεοφιλελεύθερη συναίνεση. Χρειαζόμαστε συνεργασία των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων. Η Ελλάδα παλεύει να τελειώσει με τη λιτότητα και την αδικία των μνημονίων και της ύφεσης. Η οικονομία έχει κάνει αποφασιστική στροφή στην ανάπτυξη. Το θεμελιώδες είναι ανάπτυξη για ποιόν; Πρέπει να θεσπίσουμε τους θεσμούς που θα εξασφαλίσουν δίκαιη αναδιανομή του πλούτου. Πρέπει να παλέψουμε για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

«Η Αριστερά είναι μια πολιτική δύναμη που δίνει δυνατές μάχες και δεν κάνει πίσω. Όταν η Αριστερά δεν έχει άλλη επιλογή από το να τιμήσει τη λαϊκή εντολή. Δεν αποτελεί επιλογή της να εγκαταλείψει τον λαό στα χέρια των συντηρητικών δυνάμεων. Δεν είναι επιλογή της Αριστεράς να γίνει δραπέτης της ιστορίας. Αυτή ήταν η πολύ δύσκολη επιλογή που λάβαμε το καλοκαίρι του '15. Ο λαός μας το αναγνώρισε», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Χρειάζεται να συνεργαστούμε και να μπλοκάρουμε την ανάδυση των λαϊκιστικών ξενοφοβικών δυνάμεων. Πρώτο βήμα η σύσταση ενός φόρουμ. Η Ευρώπη δεν βρίσκεται μόνο σε ένα θεμελιώδες σταυροδρόμι, αλλά είναι έτοιμη να διαβεί τον Ρουβίκωνα. Οι παλιές δυνάμεις του παρελθόντος διεκδικούν το παρόν και το κάνουν σε ένα έδαφος που έχει προλειανθεί από την αδυναμία του νεοφιλελευθερισμού να αντιμετωπίσει την κρίση. Η απουσία αλληλεγγύης μας οδηγεί σε μια στενά εθνικιστική λογική και αυτό δίνει δύναμη στον εθνικισμό και στον ευρωσκεπτικισμό», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.






Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος18/12/16 09:20

    Γιατί πρώτη φορά το κάνεις , σιγά το ανδριλίκι , πας λιοντάρι δήθεν και γυρίζεις γατούλα , άσε που σε πληρώνουμε κάθε φορά με ΔΙΣ , αλλά μάλον πλησιάζουν εκλογές και πας ώς συνήθως να μας το παίξεις ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ , αυτά λες και γελάνε και τα βατράχια , ΜΕΓΑΛΕ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος18/12/16 21:41

    "Εν οίκο λέοντες, εις μάχην αλώπεκες" λέγανε οι αρχαίοι, ακόμα περιμένουμε να σχίσεις τα μνημόνια, την 13 & 14 σύνταξη........ τις αποζημιώσεις του Β.Π.Π. και πάει λέγοντας ...... στα τέσσερα πας και έρχεσαι Τσίπρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *