ροή ειδήσεων

Ενισχύσεις 10 τοπικών γεωργικών προϊόντων στα νησιά


Στα πλαίσια του Προγράμματος Στήριξης των Μικρών Νησιών του Αιγαίου Πελάγους, δημοσιεύθηκε η υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 21/Β’/13-01-2017) με σκοπό τη θέσπιση μέτρων στήριξης της τοπικής γεωργικής φυτικής παραγωγής.

Με την Υ.Α. μεταξύ άλλων καθορίζονται οι αρμόδιες αρχές, οι δικαιούχοι και το ύψος της ενωσιακής ενίσχυσης ανά προϊόν, η χρηματοδότηση μελετών, έργων επίδειξης, δράσεων κατάρτισης και μέτρων τεχνικής βοήθειας, η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, των ελέγχων, των κυρώσεων και της καταβολής των ενισχύσεων.

Τοπικά γεωργικά προϊόντα που ενισχύονται στα μικρά νησιά του Αιγαίου:

1) Δαμάσκηνα Σκοπέλου: 50 ευρώ ανά στρέμμα (με ελάχιστο αριθμό δένδρων ανά στρέμμα τα 8)
2) Φασόλια και βρώσιμο λαθούρι (φάβα): Δικαίωμα οικονομικής ενίσχυσης, 50 ευρώ ανά στρέμμα, έχουν οι γεωργοί που καλλιεργούν φάβα του είδους Lathyrus sp. στα νησιά Θήρας, Θηρασιάς και αυτοί που καλλιεργούν φασόλια και βρώσιμο λαθούρι σε όλα τα μικρά νησιά του Αιγαίου.
3) Αμπελοοινικός τομέας: Δικαίωμα οικονομικής ενίσχυσης 70 ευρώ ανά στρέμμα, έχουν οι γεωργοί, οι οποίοι είναι μέλη των Οργανώσεων Παραγωγών του Αμπελοοινικού τομέα των μικρών νησιών του Αιγαίου Πελάγους, αλλά και μεμονωμένοι παραγωγοί, για εκτάσεις αμπελώνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.), οι οποίες, μεταξύ άλλων, είναι καταχωρισμένες στο Αμπελουργικό Μητρώο και έχουν υποβληθεί για αυτές Δήλωση Συγκομιδής.
4) Διατήρηση παραδοσιακών ελαιώνων: Δικαίωμα οικονομικής ενίσχυσης 14,5 ευρώ ανά στρέμμα, έχουν οι γεωργοί, των οποίων τα ελαιοκτήματα είναι εγγεγραμμένα στο Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών του Ελαιοκομικού Τομέα και έχουν ελάχιστη πυκνότητα φύτευσης 8 δένδρα ανά στρέμμα.
5) Πατάτα: 60 ευρώ ανά στρέμμα (ελάχιστη επιδοτούμενη έκταση ένα στρέμμα).
6) Τοματάκι Σαντορίνης: 70 ευρώ ανά στρέμμα (ελάχιστη επιδοτούμενη έκταση ένα στρέμμα).
7) Αγκινάρα Τήνου: 50 ευρώ ανά στρέμμα (ελάχιστη επιδοτούμενη έκταση ένα στρέμμα).
8) Εσπεριδοειδή: Δικαίωμα οικονομικής ενίσχυσης 50 ευρώ ανά στρέμμα, έχουν οι γεωργοί καλλιέργειας εσπεριδοειδών στα νησιά Χίος, Σάμος, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κω και Ρόδος (ελάχιστη επιδοτούμενη έκταση ένα στρέμμα με τουλάχιστον 20 δένδρα ανά στρέμμα).
9) Διατήρηση της παραδοσιακής καλλιέργειας της μαστίχας της Χίου: 11,5 ευρώ ανά κιλό «καθαρής μαστίχας» που προέρχεται από δένδρα που βρίσκονται σε παραγωγική κατάσταση.
10) Κριθάρι Λήμνου: 5 ευρώ ανά στρέμμα (ελάχιστη επιδοτούμενη έκταση ένα στρέμμα).
Οι ενδιαφερόμενοι για την οικονομική στήριξη των τοπικών γεωργικών προϊόντων στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους υποβάλλουν αίτηση ενίσχυσης μετά τις 15 Μαΐου, στα πλαίσια της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.), ηλεκτρονικά συμπληρώνοντας και το ειδικό πεδίο για την ένταξη στο ειδικό καθεστώς επιδότησης των μικρών νησιών του Αιγαίου Πελάγους.

koinignomi


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *