ροή ειδήσεων

Παραδοχή Τσακαλώτου: Έχουμε εφαρμόσει μόνο το 30% όσων δεσμευτήκαμε


Δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg μεταφέρει παρασκήνιο από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου και αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, παραδέχθηκε ενώπιον των ομολόγων του, πως η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στην εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων.

Το δημοσίευμα του πρακτορείου αναφέρει πως ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ έκανε την... αυτοκριτική του και παραδέχθηκε πως η Ελλάδα έχει εφαρμόσει μόλις το 30% όσων έχουν συμφωνηθεί.

Προσπάθησε να πείσει τους εταίρους, ωστόσο, πως έχουν μπει οι βάσεις για να κλείσουν και οι υπόλοιπες εκκρεμότητες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg, η επιστολή της κυβέρνησης προς τους δανειστές αναφέρει ότι:

- το 1/3 των όρων που συνδέονται με τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έχει ολοκληρωθεί

- άλλο 1/3 των προαπ​​αιτούμενων είναι σε εξέλιξη και "αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες"

- το υπόλοιπο 1/3 "μπορούν να εφαρμοστούν πλήρως εντός δέκα ημερών από τη στιγμή που θα υπάρξει μια συνολική συμφωνία", όπως φέρεται να υπόσχεται ο κ. Τσακαλώτος.

Στην ίδια επιστολή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε κάποιες προτάσεις της ελληνικής πλευράς, οι οποίες ως γνωστόν απορρίφθηκαν από τους δανειστές ως ανεπαρκείς και γι` αυτό δεν επέστρεψαν στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν τις προηγούμενες μέρες, η ελληνική πλευρά πρότεινε: 1. Καθορισμό των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, με τρόπο που να διασφαλίζει και τη βιωσιμότητα του χρέους, δηλαδή 3,5% του ΑΕΠ για τρία χρόνια ή 3% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια. 2. Πρόταση για τον «κόφτη» για μετά το 2018. Ο νέος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης που προτείνει η κυβέρνηση περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων και θα τεθεί σε εφαρμογή εάν υπάρχουν αποκλίσεις από το στόχο του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ουσιαστικά, με βάση την ελληνική πρόταση, ο νέος κόφτης εάν χρειαστεί, θα τεθεί σε λειτουργία μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020, αφού προηγουμένως θα έχει βεβαιώσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 η Eurostat. 3. Τις προτάσεις για όλα τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

Υπενθυμίζεται πως οι δανειστές απέρριψαν τις παραπάνω προτάσεις, ενώ ζήτησαν από την Αθήνα την νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, που ζητά το ΔΝΤ όπως για παράδειγμα παρεμβάσεις στο αφορολόγητο.




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *