ροή ειδήσεων

Εντοπίστηκε αρχαίο άγαλμα από τον 7ο π.Χ. αιώνα


ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΣΤΗ ΜΑΡΜΑΡΙΔΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Μοναδική ανακάλυψη αποτελεί ο εντοπισμός κομματιού αγάλματος κυπριακής θεότητας που εντοπίστηκε στον βυθό της θάλασσας της Μαρμαρίδας στην περιοχή Βοζμπουρούν (ακτές Τουρκίας - απέναντι από τα Δωδεκάνησα και το νησί Σύμη) από Τούρκους δύτες-αρχαιολόγους. Το τμήμα του αγάλματος, που βρέθηκε σε βάθος 43 μέτρων, θεωρείται ότι είναι ηλικίας 2.700 χρόνων, είναι κεραμικής κατασκευής, ενώ το μήκος του ανέρχεται στα 60 εκατοστά.

Πρόκειται για το πόδι του αγάλματος, που δείχνει κι ένα κομμάτι φορέματος. Εκτιμάται ότι το συνολικό άγαλμα έχει ύψος 120 εκατοστά. Η μοναδικότητα του αγάλματος απαντάται στο ότι, για πρώτη φορά εντοπίστηκε άγαλμα κεραμικής τέτοιου μεγέθους.

Όπως εξηγεί ο αρχαιολόγος Χαρούν Οζντάς, είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται στις ακτές της Μεσογείου ένα τόσο αρχαίο άγαλμα, το οποίο χρονολογείται στον 7ο π.Χ αι.

Οι έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι να εντοπιστεί και το υπόλοιπο κομμάτι. Πάντως, ο Τούρκος αρχαιολόγος θεωρεί ότι πρόκειται για άγαλμα Κυπριακής Θεάς, το οποίο μεταφέρθηκε πιθανότατα με πλοίο, που εκείνη την εποχή όργωναν τη Μεσόγειο.

Σημειώνεται, επίσης, ότι κυπριακές θεότητες υπήρχαν την περίοδο αυτή, οι οποίες στην ουσία αποτελούσαν απότοκο των κατά καιρούς κατακτητών του νησιού μας. Το όλο θέμα έχει λάβει διαστάσεις στον τουρκικό Τύπο, κυρίως λόγω της μοναδικότητας της ανακάλυψης.




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *