ροή ειδήσεων

Πρόωρες εκλογές: Τα παίζει όλα μια ζαριά ο Τσίπρας


Εισηγήσεις από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φαίνεται πως δέχεται το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ώστε να προχωρήσει εντός του 2017 σε έναν εκλογικό αιφνιδιασμό, τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση καρκινοβατούν, ενώ συζητείται έντονα το σενάριο περί αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα αλλά και το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε ένα τέταρτο, ακόμη πιο σκληρό μνημόνιο.

Επί της ουσίας, ο κ. Τσίπρας, εφόσον αποδεχθεί τις εισηγήσεις αυτές, θα επιχειρήσει να στηρίξει ένα νέο αφήγημα για πρόωρες εκλογές στη βάση της «εκδίωξης» του Ταμείου από την Ελλάδα, επιχειρηματολογώντας υπέρ της πρότασης του Βερολίνου, για ένα νέο πρόγραμμα, το «Μνημόνιο 4», το οποίο θα αναλάβει να εκπονήσει μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, το Μαξίμου θα επιδοθεί μέσα στο επόμενο διάστημα σε μια προσπάθεια αποδόμησης της εικόνας της Νέας Δημοκρατίας, αντιστοιχίζοντας τις προτάσεις και τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τα ήδη παράλογα αιτήματα του ΔΝΤ.

Βεβαίως, προς ώρας, όλα είναι στον «αέρα». Και τούτο γιατί το «αντίο» στο ΔΝΤ, όσο κι αν συνιστά για το Μαξίμου διακαή πόθο, εντούτοις δεν μπορεί να θεωρείται και σίγουρο, μιας και η Αθήνα περιμένει την έλευση του νέου πρόεδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο.
Η παγίδα του Βερολίνου



Την ίδια στιγμή, πάντως, η πρόταση Σόιμπλε για ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα που θα εδράζεται στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, με ρυθμιστή και συντονιστή τον ESM, μόνο ρόδινη δεν θα πρέπει να θεωρείται.




Ήδη η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και περίπου μία επταετία στην οικονομική «μέγγενη» των δανειστών. Εάν, λοιπόν, διατηρηθούν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ αλλά και οι σκέψεις για επιπρόσθετα μέτρα μετά το 2018, τότε η χώρα θα συνεχίσει να πελαγοδρομεί, πάντοτε υπό την απειλή του δημοσιονομικού «κόφτη» και των εγγυήσεων που θα ζητούν οι τεχνοκράτες της Ευρώπης.

Το κατά Σόιμπλε «Μνημόνιο 4» δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια καλοστημένη παγίδα, όπως το ίδιο αφορά και το σενάριο για «Μνημόνιο 3.5» με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Με απλά λόγια «μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα».

Ο κ. Σόιμπλε δεν έχει κρύψει τις διαθέσεις του, ότι εάν η Ελλάδα βρεθεί εκτός στόχων, αυτομάτως θα τεθεί και εκτός Ευρωζώνης. Εάν, μάλιστα, ισχύει το δημοσίευμα της γερμανικής «Die Welt», ότι οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ εισηγούνται μέσω του εκλογικού προγράμματός τους να αναβαθμίσουν τον ρόλο του ESM του Ευρωπαϊκού με δικαιώματα ώστε να αναλαμβάνει τη διαχείριση της συντεταγμένης χρεοκοπίας χωρών της ευρωζώνης, τότε γίνεται αντιληπτή η παγίδα του Βερολίνου.




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *