ροή ειδήσεων

Αυξάνονται οι φόβοι να καταστεί άκυρη η απόφαση διάσωσης της Μαρινόπουλος

Σήμερα αναμένεται να λάβουν οι δικηγόροι των εμπλεκόμενων μερών το κείμενο της απόφασης του Πρωτοδικείου που εγκρίνει την συμφωνία εξυγίανσης της Μαρινόπουλος ή στην ουσία την εξαγορά της από την Σκλαβενίτης. Δυστυχώς, όμως, δεν πρόκειται για απλώς τυπική διαδικασία αλλά για ζήτημα μείζονος σημασίας για την τύχη του εγχειρήματος καθώς όπως φαίνεται υπάρχει ο φόβος ότι η καθυστέρηση –κατά μια μέρα- στην έκδοση της απόφασης μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση της συμφωνίας.

Αναλυτικότερα, μια από τις διαλυτικές αιρέσεις που περιλαμβάνει η συμφωνία εξυγίανσης είναι αυτή "της μη εκδόσεως απο το αρμόδιο Πτωχευτικό Δικαστήριο μέχρι την 14η Φεβρουαρίου 2017 Δικαστικής Αποφάσεως δυνάμει της οποίας θα επικυρώνονται οι συμφωνίες εξυγίανσης των εταιρειών της Μαρινόπουλος και υπο την έννοια οτι κατα την 1η Φεβρουαρίου 2017: α) δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης τριτανακοπής χωρίς την άσκηση τριτανακοπής κατά των αντίστοιχων αποφάσεων επικύρωσης ή β) δεν έχει εκδοθεί απορριπτική απόφαση απο το αρμόδιο δικαστήριο επι εμπροθέσμως ασκηθείσας τριτανακοπής"


Στον πτωχευτικό κώδικα προβλέπεται προθεσμία 30 ημερών για την άσκηση τριτανακοπής από την ημερομηνία επικύρωσης. Εάν, λοιπόν, η απόφαση εκδόθηκε χθες, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου – υπάρχει δικαίωμα άσκησης τριτανακοπής μέχρι την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, ήτοι 1 μέρα μετά την 14η Φεβρουαρίου, που έχει οριστεί σαν καταληκτική ημερομηνία για την συμφωνία.

Για αυτό το ζήτημα, άλλωστε, χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη ανάμεσα στους νομικούς εκπροσώπους των εμπλεκόμενων μερών προκειμένου να αναζητηθεί λύση και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να καταστεί άκυρη η σύμβαση.

Η ακριβής ημερομηνία έκδοσης που θα αναγράφεται στην απόφαση αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο ενώ σύμφωνα με νομικούς κύκλους και το σκεπτικό της απόφασης μπορεί να οδηγήσει στην επιλογή συγκεκριμένης στρατηγικής. Παράλληλα, βέβαια, θα πρέπει ακόμη να διευκρινιστεί εάν όντως η συμφωνία έχει εγκριθεί έτσι όπως κατατέθηκε ή εάν υπάρχουν «αστερίσκοι» από το δικαστήριο

Βέβαια, αυτό που απεύχονται όλοι είναι το ενδεχόμενο να χρειάζεται τροποποίηση και εκ νέου κατάθεσή της συμφωνίας στο δικαστήριο, εξέλιξη που θα σημαίνει νέες πολύμηνες καθυστερήσεις στην υπόθεση. Σε αυτό το απευκταίο σενάριο κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως η Σκλαβενίτης θα συνεχίσει να στηρίζει το εγχείρημα.

Ήδη, από χθες, άλλωστε, πηγές του ομίλου Σκλαβενίτη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έλεγαν πως το γεγονός ότι η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε μια μέρα μετά από ό,τι προέβλεπε η συμφωνία με τις τράπεζες εγείρει σοβαρά θέματα επαναπροσδιορισμού πλευρών της συμφωνίας, που αφορούν κυρίως τη διεύρυνση της λεγόμενης ενδιάμεσης χρηματοδότησης.Έλεγαν, για παράδειγμα, πώς θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι τόσο τον Δεκέμβριο όσο και τον Ιανουαριο και ποιος θα επωμισθεί το κόστος αυτής της χρηματοδότησης;





Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *