ροή ειδήσεων

Ταυτοποιήθηκε ο δράστης του μακελειού στην Κωνσταντινούπολη


Νέα στοιχεία για τις κινήσεις του δράστη. Νέες φωτογραφίες. Ποιον θεωρούν "εγκέφαλο" της επίθεσης. Συλλήψεις υπόπτων για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος.





Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της επίθεσης την Πρωτοχρονιά στο νυχτερινό κέντρο Reina της Κωνσταντινούπολης, στην οποία σκοτώθηκαν 39 άνθρωποι, ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Υπουργός Εξωτρικών είπε οτι η ταυτότητά του είναι γνωστή χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει το όνομά του.

«Ο άνθρωπος που διέπραξε την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη ταυτοποιήθηκε», δήλωσε ο Τσαβούσογλου μιλώντας στο πρακτορείο Ανατολή.

Όπως έγινε γνωστό, ο μακελάρης μπήκε με την οικογένειά του στην Τουρκία με πλαστά διαβατήρια, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρσια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη. Η αστυνομία χρησιμοποιεί για εκείνον τα αρχικά E.M.H. ως κωδική ονομασία, δηλ. Εμπού Μουσλίμ Χορασάνι.
Ο ‘Γιουσούφ Χότζα’ ο εγκέφαλος της επίθεσης στο Reina

Ο μακελάρης του Reina πριν από τις 20 Νοεμβρίου, είχε έρθει κι άλλες φορές μέσα στο 2014 και 2015 στην Τουρκία, μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Αντ1 στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη. Και είχε επίσης περάσει παράνομα στη Συρία για να λάβει εκπαίδευση χειρισμού όπλων και βομβών, συμμετέχοντας σε αληθινές μάχες.

Αναφέρεται πάντως ότι την εντολή για την επίθεση στο Reina την έλαβε από ένα άτομο στο Ικόνιο, με το κωδικό όνομα ‘Γιουσούφ Χότζα’ (δηλ. Δάσκαλος Γιουσούφ) και το σπίτι που εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του φέρεται να ανήκει σε αυτόν τον πυρήνα τζιχαντιστών που διευθύνει ο Γιουσούφ Χότζα.

Φέρεται μάλιστα να ήρθαν μαζί με τον Γιουσούφ Χότζα στην Κων/λη στις 29 Δεκεμβρίου για την ενορχήστρωση της επίθεσης και έμειναν μαζί στην περιοχή Ζεϋτίνμπουρνού πάλι σε σπίτι της οργάνωσης. Η αστυνομία έχει τις φωτογραφίες και των δύο τρομοκρατών που αγοράζουν εισιτήριο για να μεταβούν στην Κων/λη και τώρα αναζητεί και τους δύο.


Νέες λεπτομέρειες για τις κινήσεις του

Για να βγει από το Ρέινα μετά την επίθεση όχι μόνο άλλαξε το μπουφάν του, αλλά έκανε και τον τραυματία. Το βράδυ εκείνο άλλαξε συνολικά 8 ταξί, τα οποία η τουρκική αστυνομία τα έχει ήδη βρει και έχει πάρει καταθέσεις από τους οδηγούς τους.

Από σύμπτωση οι τρεις από τους τέσσερις αστυνομικούς που είχαν καθήκοντα στην είσοδο του Reina δεν ήταν εκεί την ώρα εκείνη.

Ο δράστης όταν πήρε ταξί μετά την επίθεση είπε στον ταξιτζή «Πηγαίνω στο Ακσαράι. Θα σε πληρώσει εκεί ένας φίλος μου» και του ζήτησε το τηλέφωνό του για να του μιλήσει. Ωστόσο δεν τον βρήκε στο τηλέφωνο το φίλο του και τότε κατέβηκε από το ταξί.



Το νούμερο που πήρε ο δράστης δεν απαντά εδώ και 3 ημέρες και φαίνεται ότι ο τρομοκράτης ήθελε να αποπροσανατολίσει τις αρχές. Μόλις κατέβηκε από το δεύτερο ταξί που πήρε πήγε σε ένα εστιατόριο Ουουγούρων, χτύπησε την πόρτα και πήρε χρήματα από κάποιους υπαλλήλους εκεί που κοιμόντουσαν μέσα κι έτσι πλήρωσε τον ταξιτζή. Η αστυνομία έχει συλλάβει ήδη 7 υπαλλήλους ομοεθνείς του δράστη και τους ανακρίνει.

Μια άλλη λεπτομέρεια που κάνει αίσθηση είναι οι σφαίρες που χρησιμοποίησε, δείχνοντας πόσο επαγγελματίας εκτελεστής ήταν. Πυροβολούσε χωρίς σταματημό, γιατί μπροστά από τις τελευταίες δύο σφαίρες είχε τοποθετήσει tracer bullets, οι οποίες του επιτρέπουν να συνεχίζει να πυροβολεί χωρίς να αλλάζει γεμιστήρα και του παίρνει χρόνο. Αυτό τον μηχανισμό τον διαθέτει η SAS και οι δυνάμεις ασφαλείας μερικών μόνο χωρών στον κόσμο.



Οι συλλήψεις υπόπτων που σχετίζονται με το δράστη του Reina έχουν φτάσει τις 27. Σήμερα η αστυνομία συνέλαβε άλλους 5 που θεωρούνται μέλη του ISIS.

Η αστυνομία έχει συλλάβει επίσης 3 οικογένειες από το Ικόνιο, με τις οποίες ήρθε σε επαφή ο δράστης.

Η γυναίκα και τα 2 παιδιά του δράστη έχουν μεταφερθεί στην Κων/λη όπου κρατούνται και ανακρίνονται.







Στο μεταξύ, η πιθανότητα ο δράστης του Reina να διαφύγει στο εξωτερικό, αν δεν το έχει ήδη κάνει, έχει σημάνει συναγερμό στα σύνορα της χώρας. Οι αρχές υποψιάζονται ότι μπορεί να προσπαθήσει να διαφύγει προς τη Βουλγαρία μέσω των συνόρων της Τουρκίας στην Ανδριανούπολη και γι’ αυτό αύξησε το προσωπικό και τους στρατιώτες στο συνοριακό πέρασμα Ντερέκιοι (επαρχία Σαράντα Εκκλησιές).
Οι δυνάμεις ασφαλείας ελέγχουν κάθε αυτοκίνητο που περνάει προς Βουλγαρία.
Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει δύο φορές για χτύπημα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας στην εφημερίδα ‘Χουριέτ’ είπε ότι οι αμερικανικές αρχές είχαν προειδοποιήσει δύο φορές ξεχωριστά για χτυπήματα την παραμονή των Χριστουγέννων και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Η αστυνομία έλαβε μέτρα και τις δύο φορές. Η δεύτερη προειδοποίηση για την Πρωτοχρονιά ήταν ακόμη πιο λεπτομερής, καθώς ανέφερε 3 περιοχές σε Άγκυρα και Κων/λη, όπου υπήρχε κίνδυνος για επίθεση.



Μάλιστα σε αυτή την προειδοποίηση αναφερόταν ότι κάποιος ελεύθερος σκοπευτής (sniper) θα πραγματοποιούσε μία από τις επιθέσεις. Πάντως, στην ειδοποίηση των αμερικανικών αρχών δεν αναφέρεται η περιοχή Μεσοχώρι (Ortaköy), όπου βρίσκεται το Reina.




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *