ροή ειδήσεων

Διπολική Διαταραχή: Πως την αναγνωρίζουμε


Η διπολική διαταραχή χαρακτηρίζεται από εναλλαγές στη διάθεση παθολογικής φύσεως,
που οδηγούν τους πάσχοντες από αυτή σε επεισόδια μανίας και κατάθλιψης, τα οποία εναλλάσσονται μεταξύ τους.

Το στάδιο της κατάθλιψης χαρακτηρίζεται από εμφανή ψυχοκινητική επιβράδυνση βαθιά και έντονα αρνητικά συναισθήματα. Σε αυτό το στάδιο οι ασθενείς έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν τάσεις αυτοκτονίας ενώ συχνά οδηγούνται σε κατάχρηση φαρμάκων ή ναρκωτικών ουσιών. Η γενική υγεία επηρεάζεται επίσης σημαντικά σε βαθμό που οι διπολικοί ασθενείς παρουσιάζουν προσδόκιμο ζωής μειωμένο κατά 10 με 15 χρόνια.

Στο στάδιο μανίας οι ασθενείς χαρακτηρίζονται από αύξηση της ζωτικής και δημιουργικής ενέργειας όπως και αύξηση της ικανότητας να συνάπτουν σχέσεις με άλλους ανθρώπους. Την ίδια στιγμή παρουσιάζουν ανικανότητα να συγκρατήσουν τις παρορμήσεις τους οι οποίες συνδέονται με διαταραχές συμπεριφοράς όπως υπερβολική σπατάλη χρημάτων, κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών, ανικανότητα να συμμορφωθούν σε κανόνες, αϋπνία και σεξουαλική ασυδοσία. Τα άτομα που πάσχουν, συχνά αντιμετωπίζουν τις συνέπειες αυτών των συμπεριφορών στο στάδιο της κατάθλιψης, με προβλήματα που αφορούν το εργασιακό και το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Υπάρχουν διαφορετικές μορφές διπολικής διαταραχής. Η κλασική μορφή - τύπου 1 - χαρακτηρίζεται από φάσεις μανίας και κατάθλιψης που εναλλάσσονται και παραμένουν διακριτές μεταξύ τους. Η διάρκεια των φάσεων κυμαίνεται από 1 έως 6 μήνες και ενεργοποιούνται από έντονα γεγονότα της ζωής είτε εναλλάσσονται εποχιακά. Συχνά τα συμπτώματα είναι τόσο ισχυρά που κρίνεται αναγκαία η νοσηλεία.
Η διπολική διαταραχή - τύπου 2 - είναι μια μορφή η οποία χαρακτηρίζεται από πιο συχνές εναλλαγές φάσεων λιγότερο διακριτές και με μικρή ένταση, αυτές οι συνεχείς εναλλαγές σε διάστημα εβδομάδων ή ημερών κάνουν ακόμη δυσκολότερη μια φυσιολογική ζωή.

Η διάγνωση μπορεί να πραγματοποιηθεί εύκολα ειδικά στη φάση της μανίας που παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και συμπτώματα τα οποία μπορούν να έχουν διάρκεια μιας εβδομάδας. Πρόκειται για μια κατάσταση την οποία ένας ειδικός μπορεί εύκολα να διακρίνει. Το πρόβλημα είναι ότι οι πάσχοντες απευθύνονται αργά στους ειδικούς διότι αποδίδουν τις εναλλαγές της διάθεσης σε καταστάσεις της ζωής. Συνήθως η έναρξη της ασθένειας ξεκινάει στην εφηβεία και αυτό αποτελεί έναν από τους λόγους που η ασθένεια δεν αναγνωρίζεται άμεσα.

Οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες βασίζονται σε άλατα λιθίου ειδικά στην διπολική διαταραχή τύπου 1. Σήμερα υπάρχουν και νεότερες θεραπείες με αντιεπιληπτικά φάρμακα και άτυπα αντιψυχωσικά. Είναι πολύ σημαντικό να βρεθεί η σωστή θεραπεία. Η πρόκληση είναι να διατηρηθεί μέσα στα χρόνια σταθερότητα στη διάθεση των ασθενών, μάλιστα είναι δυνατόν η κατάσταση να βελτιωθεί σημαντικά αν ο ασθενής παίρνει τα σωστά φάρμακα και ακολουθεί πιστά τη θεραπεία. Οι ασθενείς που πάσχουν από διπολική διαταραχή παραμένουν ευάλωτοι σε διαταραχές της διάθεσης και διατηρούν αδυναμία στην ρύθμιση της, κατά συνέπεια πρέπει να συνεχίζουν την θεραπεία εφόρου ζωής. Οι υποτροπές συμβαίνουν όταν οι ασθενείς σταματούν από μόνοι τους την θεραπεία. Συμπληρωματικά με τη φαρμακευτική αγωγή η ψυχολογική στήριξη από ειδικούς μπορεί να συμβάλει σημαντικά.


Πηγή:http://www.farmakotrimmata.gr/




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *