ροή ειδήσεων

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ: Ο Κώστας Σημίτης υπεύθυνος για...


Στο ΕΒΕΑ, παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, του πρώην προέδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, καθώς και του αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη (και πολλών άλλων), παρουσιάζεται η αγγλόφωνη επιστημονική έκδοση του βιβλίου «Η Ελληνική Πολιτική Οικονομία 2000 – 2015».



Η παρουσίαση θα γίνει από τους επιμελητές της έκδοσης Παντελή Σκλιά, Καθηγητή Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Political Auditor του Wilfried Martens Centre for European Studies, και Σπύρο Ρουκανά, Επίκουρο Καθηγητή Πανεπιστημίου Πειραιώς.



Πρόκειται για μία μελέτη η οποία αποδεικνύει ότι για την διόγκωση του δημόσιου χρέους ευθύνονται οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, τόσο επί Ανδρέα Παπανδρέου, όσο και επί Κώστα Σημίτη, καθώς και επί Γιώργου Παπανδρέου (μετά από αλλοίωση των δημοσιονομικών στοιχείων και σκόπιμη διόγκωση του).



Στους ομιλητές κατά την παρουσίαση της αγγλικής έκδοσης στο ΕΒΕΑ (απόψε στις 18.30) θα είναι ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας, δίνοντας περαιτέρω αξιοπιστία από την ήδη υπάρχουσα καθώς ως γνωστόν δεν ανήκει στους καραμανλικούς ούτε καν στον χώρο της κεντροδεξιάς. Αντιθέτως, ο κ. Λιαργκόβας έχει αποδείξει ότι δεν μασάει τα λόγια του και παρουσιάζει την αλήθεια των επιστημονικών στοιχείων τα τελευταία χρόνια που είναι επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής (είτε επί Σαμαρά, είτε επί Τσίπρα).



Στην εκδήλωση θα δώσουν βροντερό παρών αρκετά στελέχη της καραμανλικής πλευράς της ΝΔ που φωνάζουν όλα τα τελευταία χρόνια υπέρ της δικαίωσης του πρώην πρωθυπουργού για την γνωστή υπόθεση, η οποία τελικά αναφέρεται στο πάγιο ερώτημα «ποιος φταίει που φτάσαμε ως εδώ».



Προ ημερών, ο Κώστας Σημίτης έδωσε άλλη μία συνέντευξη, σύμφωνα με την οποία την απόλυτη ευθύνη έχει η περίοδος διακυβέρνησης του Κ. Καραμανλή, διότι από το 2004 και μετά προχώρησε σε παροχές, διορισμούς και κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος.



Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που σχολίασαν την απουσία αντίδρασης από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας με ορισμένους να βλέπουν πίσω από την στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη πολιτικές σκοπιμότητες ενόψει συζητήσεων για σύμπραξη με στελέχη και φορείς της κεντροαριστεράς, όπως και με τους πρώην Σημιτικούς Διαμαντοπούλου και Φλωρίδη.



Από την Πειραιώς απαντούν ότι ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης έχει επανειλημμένως τονίσει δημόσια την άποψη ότι την ευθύνη για όσα συνέβησαν έχει η κυβέρνηση Παπανδρέου. Πράγματι, ο Κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι «κύριος υπεύθυνος στο δικό μου μυαλό είναι ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος σε μία εποχή που οι θύελλες της διεθνούς κρίσης είχαν χτυπήσει και την δική μας πόρτα έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν».



Στο περιβάλλον των δύο ανδρών, πάντως, δεν φαίνεται να υπάρχουν σύννεφα γι αυτό το ζήτημα αν και στο παρελθόν, στελέχη όπως ο Γ. Μιχελάκης (βλ. συνέντευξη στην εφημερίδα «Η Αξία»), ο Ευρ. Στυλιανίδης (βλ. ηχητικό στο RPNtv.gr), καθώς και ο Ν. Κακλαμάνης, αλλά και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης (και πολλοί άλλοι), είχαν εκφράσει την αντίρρησή τους γιατί η ΝΔ δεν είχε εκδώσει ανακοίνωση για την είδηση της παραπομπής του κ. Γεωργίου για την ΕΛΣΤΑΤ.



Απόψε στις 18.30 λοιπόν, στο ΕΒΕΑ θα δοθεί η απάντηση των καραμανλικών, παρουσία του ίδιου του Κ. Καραμανλή, στους Παπανδρεϊκούς και Σημιτικούς, καθώς και στον ίδιο τον Κ. Σημίτη. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το think tank «Ρεύμα Σκέψης», το ίδρυμα «Wilfried Martens centre for European Studies» και τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη. Το βιβλίο παρουσιάζει μία έκθεση με επιμέλεια από τους Παντελή Σκλιά, Καθηγητή Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Political Auditor του Wilfried Martens Centre for European Studies, και Σπύρο Ρουκανά, Επίκουρο Καθηγητή Πανεπιστημίου Πειραιώς. Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.



Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Καραμανλή Γ. Παπαθανασίου, είχε εκδώσει τον Νοέμβριο του 2010 βιβλίο με τίτλο «Με τη γλώσσα των αριθμών, η αλήθεια για την οικονομία».



Σε αυτό εξηγεί ότι «την 31/12/2003 το Χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης ήταν 182. δισ. ευρώ και την 31/12/2008 διαμορφώθηκε σε 262 δισ. ευρώ. Δηλαδή αυξήθηκε κατά 80 δισ. ευρώ. Πού πήγαν αυτά τα χρήματα: – 50 δισ. πήγαν για την πληρωμή τόκων, στο δημόσιο χρέος που κληρονόμησε η Νέα Δημοκρατία. – 10 δισ. πήγαν για την πληρωμή αμυντικών εξοπλισμών που είχαν παραγγελθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και πληρώθηκαν επί ΝΔ. – 2,5 δισ. πήγαν για χρέη Νοσοκομείων που βρήκε η ΝΔ από προηγούμενα χρόνια. – 7 δισ. πήγαν για υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία που είχαν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.



Δηλαδή από τα 80 δισ., τα 70 περίπου, πήγαν για την κάλυψη υποχρεώσεων που είχαν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, του ΠΑΣΟΚ». Θα ακουστούν τα ίδια απόψε; Και θα πάρουν θέση οι κ. Λιαργκόβας και Χουλιαράκης; Θα αναμένουμε με ενδιαφέρον…




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *