ροή ειδήσεων

Οι εμπλοκές πάνω από το Αιγαίο συνεχίζονται και με τη νέα χρονιά


Η επερχόμενη διεθνής διάσκεψη της Γενεύης, στις 12 Ιανουαρίου, εκ των πραγμάτων τραβάει την προσοχή της Αθήνας και της Αγκυρας προς το Κυπριακό. Παρά τις εκατέρωθεν προσπάθειες να διατηρηθούν όλες οι υπόλοιπες διαφορές και «δυσκολίες» των διμερών σχέσεων έξω από το πλαίσιο των επαφών, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι κρίσιμες διαβουλεύσεις της τρέχουσας περιόδου, τα προβλήματα του 2016... μεταφέρθηκαν και στο 2017 και μάλιστα ταχέως.

Το πρώτο αφορά την κινητικότητα στο Αιγαίο. Λιγότερο από 48 ώρες μετά την έλευση του νέου έτους, το πρωί της 2ας Ιανουαρίου, τουρκικά F-16 ενεπλάκησαν με ελληνικά μαχητικά στο κεντρικό Αιγαίο, ενώ λίγο αργότερα, το απόγευμα, ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 πραγματοποίησε μία ακόμη υπερπτήση της νησίδας Παναγιά του συμπλέγματος των Οινουσσών. Το 2016 ήταν μια χρονιά άνευ προηγουμένου κλιμάκωσης των πτήσεων τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικό έδαφος (συνολικά 57 φορές) και εμπλοκών με ελληνικά μαχητικά (συνολικά 68) που είχαν απογειωθεί για να τα αναχαιτίσουν.


Και το τελευταίο τετράμηνο

Από τον Σεπτέμβριο η κλιμάκωση επανήλθε, παρά την «ανάπαυλα» που προκάλεσε πάνω από το Αιγαίο η απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Το ποιοτικό χαρακτηριστικό που καθιστά τις εμπλοκές και τις υπερπτήσεις πιο ανησυχητικές είναι πως συνεχίστηκαν το τελευταίο τετράμηνο του 2016 παρά το γεγονός ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει κυριολεκτικά αποδεκατιστεί λόγω των εκτεταμένων διώξεων (55-60% των πιλότων μαχητικών φυλακίστηκαν ή απολύθηκαν) που υπέστησαν οι ιπτάμενοι για τη συμμετοχή ή στήριξη που παρείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

Στη θάλασσα, η Τουρκία διατηρεί δεσμευμένες καθ’ όλη τη διάρκεια και του 2017 τρεις περιοχές από το βόρειο έως το κεντρικό Αιγαίο, τις οποίες και αντιμετωπίζει ως σταθερά πεδία βολής, ενώ δεν αναμένεται να αλλάξει σημαντικά και την τακτική πραγματοποίησης ασκήσεων και διαρκούς δραστηριότητας ανάμεσα στη Ρόδο και στο Καστελλόριζο, κίνηση με εμφανή στόχο τη διακήρυξη της πάγιας θέσης της περί μη επικοινωνίας των θαλάσσιων ζωνών των δύο ελληνικών νησιών.

Ως προς τη νατοϊκή δράση της SNMG-2 στο Αιγαίο, παρά τις τουρκικές πιέσεις περί διακοπής της, η επιμονή, κυρίως, των Ευρωπαίων συμμάχων φαίνεται ότι εξασφαλίζει την παράτασή της. Κάτι που, σε κάθε περίπτωση, απομένει να φανεί εντός του επόμενου μήνα. Την προηγούμενη εβδομάδα, πάντως, ανέλαβε τη διοίκηση του στολίσκου ένας ακόμη Γερμανός υποναύαρχος (ο τρίτος στη σειρά), ο Αξελ Ντέερτζ, ο οποίος παρέλαβε από τον ομόβαθμό του, Κάι-Αχιμ Σένμπαχ. Και μετά την αποχώρηση της ολλανδικής φρεγάτας «Ντε Ρόιτερ», ναυαρχίδα του στολίσκου θα είναι για ακόμη μία φορά η γερμανική «Σάχσεν».

Η συγκεκριμένη κίνηση διαψεύδει, μεταξύ άλλων, και τη φημολογούμενη «εμπλοκή» που δημιουργούνταν λόγω της «άρνησης» της Τουρκίας να παραλάβει τη διοίκηση του στολίσκου.

Το πρωί της επομένης του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία εξακολουθεί να ρίχνει τη σκιά του στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τούτο διότι η υπόθεση των οκτώ αξιωματικών και υπαξιωματικών που ζήτησαν έκτοτε άσυλο στην Ελλάδα εξακολουθεί να εκκρεμεί.

Αυτή την εβδομάδα (10, 11, 13 Ιανουαρίου) θα κριθούν από ποινικά τμήματα του Αρείου Πάγου οι αναιρέσεις κατά των εφετειακών αποφάσεων. Ακόμη και αν οι αιτήσεις απορριφθούν από τον Αρειο Πάγο, υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο Στρασβούργο.

Το βασικό πολιτικό πρόβλημα με την υπόθεση των οκτώ είναι η πεποίθηση του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν πως κάποιοι εξ αυτών ήταν άμεσα αναμεμειγμένοι στην επίθεση που εξαπολύθηκε προσωπικά εναντίον του στο ξενοδοχείο όπου παραθέριζε στη Μαρμαρίδα. Η άποψη του κ. Ερντογάν ήταν γνωστή, ωστόσο μόλις προχθές η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης διέρρευσε σε τουρκικά ΜΜΕ τις ακριβείς ώρες τηλεφωνικών συνομιλιών το βράδυ της 15ης Ιουλίου ανάμεσα στους φυγάδες Αμπντουλάχ Γετίκ, Αχμέτ Γκιουζέλ, Φεριντούν Τσομπάν και Μεσούτ Φιράτ και στους ανωτέρους τους σμήναρχο Αλί Ακτούρκ και αντισμήναρχο Νταβούτ Ουτσούμ, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από τις τουρκικές αρχές ως «επικεφαλής της ομάδας δολοφονίας».

Σύμφωνα με την υπερασπιστική γραμμή τους, οι οκτώ λένε ότι απλά λάμβαναν εντολές προκειμένου να παραλάβουν τραυματίες από την Κωνσταντινούπολη. Επίσης, υποστηρίζουν ότι δεν γνώριζαν πως οι ανώτεροί τους βρίσκονταν στη Μαρμαρίδα.




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *