ροή ειδήσεων

Αυξάνεται το κύμα της γρίπης - 36 νεκροί - Σε φάση ανόδου και στην Ευρώπη


Σε φάση ανόδου βρίσκεται για τα καλά η εποχική γρίπη, με το ΚΕΕΛΠΝΟ να κάνει λόγο για 36 νεκρούς από επιπλοκές της μέχρι και τις 29 Ιανουαρίου. Από αυτούς, οι 29 ασθενείς νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ –όπου και κατέληξαν- και οι επτά αναφέρονται ως ασθενείς που κατέληξαν χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Είναι αξιοσημείωτο, ότι σε διάστημα τριών μόλις ημερών (από 26 -29 Ιανουαρίου) κατέληξαν 10 ασθενείς από επιπλοκές της γρίπης.



Οι 36 άνθρωποι που έχασαν την ζωή τους από επιπλοκές, είναι 21 άνδρες και 15 γυναίκες, με ηλικίες από 38 έως 92 έτη και μέση ηλικία τα 74,4 έτη. Να σημειώσουμε, ότι το στέλεχος που κυριαρχεί εφέτος, είναι εξαιρετικά επιθετικό Α(Η3Ν2), και πλήττει κυρίως ηλικιωμένους.

Να σημειώσουμε, ότι τον τελευταίο μήνα η λίστα αναμονής ασθενών για ΜΕΘαριθμεί καθημερινά από 40 έως 70 ανθρώπους. Από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου οπότε καταγράφηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα γρίπης μέχρι και τις 29 Ιανουαρίου, χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ 168 ασθενείς με βαριά συμπτώματα της γρίπης και επιπλοκές. Από αυτούς, οι 156 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ στην έκθεσή του, χωρίς να αποσαφηνίζει εάν οι 12 ασθενείς δεν χρειάστηκαν ή δεν πρόλαβαν τη νοσηλεία σε Εντατική. Τα σοβαρά κρούσματα της γρίπης που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ αφορούν 104 άνδρες και 52 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 1 έως 98 έτη και μέση ηλικία τα 68,1 έτη.

Υψηλή δραστηριότητα της γρίπης καταγράφεται ωστόσο και στην Ευρώπη, με τις 32 από τις 43 χώρες που βρίσκονται στο δίκτυο επιτήρησης της γρίπης να αναφέρουν αυξημένο αριθμό θανάτων και σοβαρών κρουσμάτων της νόσου.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό, να πούμε, ότι καίτοι η καμπάνια του ΠΙΣ εφέτος ήταν αρκετά δυναμική, πολλοί Έλληνες και μάλιστα ευπαθείς ομάδες παραμένουν ανεμβολίαστοι, γεγονός που δημιουργεί φαύλο κύκλο για την εξέλιξη της πορείας της υγείας τους όταν νοσήσουν. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μόλις τo 23% του συνόλου των ασθενών που νόσησαν, είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι ασθενείς και θανόντες είναι ηλικιωμένοι και ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για τους οποίους συστήνεται το αντιγριπικό εμβόλιο, το 77% αυτών εμφανίζεται εντελώς ανίσχυρο και αθωράκιστο έναντι της γρίπης.




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *