ροή ειδήσεων

Από 3.700 ως 5.000 ευρώ η… δωρεάν δημόσια Παιδεία για κάθε μαθητή


Σύσταση επιτροπής για το οικονομικά της Παιδείας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με στόχο τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος αλλά και την καταγραφή του κόστους των αλλαγών.



Αισιόδοξος πέραν του δέοντος, καθώς πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερα φιλόδοξο και με αρκετές τεχνικές δυσκολίες λόγω της πολυδιάσπασης σε υπουργεία και αρμοδιότητες που χαρακτηρίζουν την ελληνική εκπαίδευση, ισχυρίστηκε ότι «εντός τριών χρόνων θα έχει κλείσει η ψαλίδα ανάμεσα στη σημερινή κατάσταση και στο αποδεκτό επίπεδο λειτουργίας της εκπαίδευσης.

Οπως επιβεβαίωσε και ο υπουργός Παιδείας, μετά την ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή κατά την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής στη Βουλή, δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία ή σαφείς υπολογισμοί για τις δαπάνες της Παιδείας ούτε φυσικά και για το κόστος των τρεχουσών αναγκών. Βέβαια, αν και τα οικονομικά της Παιδείας φαίνεται να μην απασχόλησαν ιδιαίτερα τα προηγούμενα χρόνια την Πολιτεία, τόσο εκθέσεις του ΟΟΣΑ και της Κομισιόν όσο και το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών και η ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ έχουν προσπαθήσει να χαρτογραφήσουν ως ένα βαθμό κάποια οικονομικά στοιχεία για την εκπαίδευση. Τα οικονομικά στοιχεία είναι αρκετά αποσπασματικά, καθώς αφορούν διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Τι γνωρίζουμε λοιπόν μέχρις στιγμής:

1) ΑΕΠ για Παιδεία
Ο Προϋπολογισμός του 2017 για το υπουργείο Παιδείας κινείται στο 2,85% του ΑΕΠ, με μικρή αύξηση σε σχέση με πέρσι στα οικονομικά του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, οι δαπάνες της κυβέρνησης για την εκπαίδευση (σ.σ.: για όλα τα υπουργεία) το 2014 κινήθηκαν στο 4,4% του ΑΕΠ, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 4,9%.

2) Κόστος μαθητή στη Δημόσια Εκπαίδευση

Σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ, το 2013 η μέση ετήσια δαπάνη για το 2011 σε κάθε μαθητή για το σύνολο της Προσχολικής, της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανέρχεται στα 4.350 ευρώ. Ειδικότερα, για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση το κόστος ανέρχεται στα 3.763 ευρώ και στη Δευτεροβάθμια στα 5.009 ευρώ. Αντίστοιχα, το κόστος (σ.σ. για τους γονείς) για τα παιδιά που φοιτούν σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια είναι κατά 2.000 ευρώ αυξημένο. Η Ελλάδα βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις όσον αφορά τη δαπάνη (σε σχέση με 27 χώρες της Ε.Ε. το 2010), με χώρες όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Τσεχία και η Ουγγαρία.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *