ροή ειδήσεων

Αμφιβολίες για apps, ποδόμετρα που συνιστούν 10.000 βήματα


Οι συσκευές και τα apps που μετρούν τα βήματα που κάνουμε κάθε μέρα, μπορεί να βλάπτουν αντί να ωφελούν την υγεία, υποστηρίζει ένας κορυφαίος ειδικός στην Πληροφορική.

Σε ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS 2017) που διεξήχθη στη Βοστώνη, ο δρ Γκρεγκ Χάγκερ, καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη, είπε ότι το πρόβλημα αφορά τα βοηθήματα της φυσικής κατάστασης που συνιστούν στους χρήστες τους να κάνουν 10.000 βήματα την ημέρα.

Όπως εξήγησε, η σύσταση αυτή δεν έχει επιστημονική τεκμηρίωση και θα μπορούσε να είναι επιβλαβής για μεγάλες ομάδες του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και των πασχόντων από χρόνια νοσήματα.

«Μερικοί από εσάς μπορεί αυτή τη στιγμή να φοράτε ένα ρολόι, το οποίο σας προειδοποιεί όταν φτάσετε στα 10.000 βήματα, αλλά γιατί είναι σημαντικά τα 10.000 βήματα; Και γιατί να είναι 10.000;» είπε, απευθυνόμενος στους συνέδρους.

Όπως εξήγησε, ο αριθμός αυτός εμφανίσθηκε για πρώτη φορά σε ιαπωνική μελέτη του 1960, η οποία έδειξε ότι εκείνη την εποχή ο μέσος άνδρας στη χώρα έκανε καθημερινά 10.000 βήματα και έκαιγε σχεδόν 3.000 θερμίδες.

«Σε αυτή τη μελέτη βασίζονται όσοι συνιστούν 10.000 βήματα την ημέρα. Είναι, όμως, αυτός ο σωστός αριθμός για όλους εμάς, μέσα σε αυτό το δωμάτιο; Ουδείς γνωρίζει. Είναι απλώς ένας αριθμός που τοποθετήθηκε στα activity trackers (σ.σ. είναι επίσης γνωστά ως ποδόμετρα ή βηματομετρητές) και στα apps», είπε.

«Ο κόσμος όμως που χρησιμοποιεί αυτά τα βοηθήματα δεν κατανοεί κατ’ ανάγκην τι ακριβώς του λένε, ενώ αν κάποιος δεν είναι σωματικά ικανός να φτάσει στα 10.000 βήματα και παρ’ όλα αυτά επιμένει να το κάνει, μπορεί τελικά να βλάψει την υγεία του.

»Όλοι ξέρουμε πως όσο πιο πολύ γυμναζόμαστε, τόσο το καλύτερο. Αν όμως είσαι ηλικιωμένος ή ασθενής, τότε μπορεί να πάθεις ζημιά».

Σύμφωνα με το βρετανικό Εθνικό Φόρουμ Παχυσαρκίας, ένας άνθρωπος που κάνει 7.000 έως 10.000 βήματα την ημέρα, είναι «μετρίως δραστήριος».

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες εκφράζουν αμφιβολίες για τα apps Υγείας.

Το 2013, το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) ίδρυσε μία βιβλιοθήκη (Health Apps Library) μέσω της οποίας συνιστά διάφορα λογισμικά στους ασθενείς με στόχο να τους βοηθήσει να βελτιώσουν την υγεία τους, ενώ ενθαρρύνει τους γιατρούς του να τα προτείνουν.

Ωστόσο όταν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ εξέτασαν όσα από αυτά αφορούσαν την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, με μεγάλη τους έκπληξη ανακάλυψαν πως μόνο το 15% απέδιδαν.

Οι δρες Σάιμον Λη και Στηβ Φλατ, που συνυπογράφουν τη μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε το 2015 στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BMJ), εκτιμούν ότι έχουν βάση οι απόψεις του δρος Χάγκερ.

«Το πιθανότερο είναι ότι ένας γιατρός, ενδοκρινολόγος ή ειδικός στην φυσική κατάσταση θα απέφευγε να συστήσει στους περισσότερους ασθενείς του να κάνουν 10.000 βήματα την ημέρα», είπε ο δρ Λη.

«Και αυτό, διότι κατ’ αρχήν οι περισσότεροι είναι αγύμναστοι άνθρωποι που πρέπεινα βελτιώσουν σταδιακά την φυσική τους κατάσταση. Και επιπλέον, υπάρχουν δυνητικοί κίνδυνοι για τους ασθενείς.

»Αν, λ.χ., ζητηθεί από έναν πάσχοντα από διαβήτη τύπου 1 να κάνει 10.000 βήματα, υπάρχει κίνδυνος να μειωθούν σημαντικά και για πολλή ώρα μετά το τέλος της άσκησης τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτού του είδους τα βοηθήματα θα αποδειχθούν τελικά πολύ χρήσιμα για τη διαχείριση κάθε είδους νοσήματος, σωματικού και ψυχικού, αλλά δυστυχώς αυτή τη στιγμή ο σχεδιασμός και οι μελέτες με αυτά παραγκωνίζονται στον βωμό του κέρδους», είπε από την πλευρά του ο δρ Φλατ.

Πηγή : Web Only




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *