ροή ειδήσεων

Ανάλυση: Αψυχολόγητος ο Ερντογάν - Οι διεθνείς συνθήκες κατοχυρώνουν τα ελληνικά δικαιώματα στο Αιγαίο


Στο απόγειό της έχει φτάσει η τουρκική προκλητικότητα τις τελευταίες ημέρες στον απόηχο της απόφασης για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, με τον πρωθυπουργό Μουράτ Γιλντιρίμ σήμερα να μιλά για 130 βραχονησίδες χωρίς ταυτότητα, ενώ το μπαράζ δηλώσεων συνεχίστηκε και με αφορμή μια στρατιωτική άσκηση στην Κω, για την οποία τόνισαν ότι είναι «αποστρατικοποιημένη περιοχή».

Όπως τονίζει στο newpost.gr, ο καθηγητής Διεθνών Σπουδών και Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελος Συρίγος«σύμφωνα με το Διεθνές σύστημα γεωγράφησης στο Βορειοανατολικό Αιγαίο υπάρχουν πέρα από τα γνωστά μας νησιά, πάνω από 9.000 μικρότερα νησάκια, τα οποία προφανώς δεν είναι όλα ονοματισμένα και με «ταυτότητα», τα οποία αναφέρονται γενικόλογα. Στις διεθνείς συνθήκες αναγνωρίζονται τα 18 νησιά συν όλα αυτά τα οποία εξαρτώνται από αυτά, δηλαδή οι βραχονησίδες που είναι γύρω από αυτά σαν δορυφόροι.

Η Συνθήκη της Λωζάνης, προσθέτει ο καθηγητής, παρότι σε αυτή δεν αναφέρονται ονομαστικά όλα τα νησιά και οι βραχονησίδες που υπάρχουν στο Αιγαίο, το υπογραμμίζει ρητά: Οτιδήποτε βρίσκεται 3 μίλια μακριά από τα Τουρκικά παράλια, είναι ελληνικά χωρικά ύδατα.



Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, δεν νομιμοποιούνται λοιπόν οι γείτονες να μιλούν για νησιά χωρίς ταυτότητα, καθώς αυτά ανήκουν, διεθνώς κατοχυρωμένα στην Ελλάδα. 

Φυσικά αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι Τούρκοι, αλλά το «ξεχνούν» επίτηδες, επειδή τους είναι βολικό, αλλά και επειδή δεν είναι απολύτως σαφές το ποια νησιά εξαρτώνται από τα μεγάλα νησιά της Ελλάδας, αφού πολλές φορές νησιά που θεωρητικά ανήκουν στην Ελλάδα, είναι πιο κοντά στηνΤουρκία. 

Όπως τονίζει, εξάλλου, ο κ. Συρίγος, ειδικά στα Ίμια, οι Τούρκοι έχουν «πάτημα» από το γεγονός ότι η βραχονησίδα είναι πιο κοντά στην Ελλάδα, παρά στην Τουρκία: Από την Κάλυμνο τα Ίμια απέχουν 5,5 μίλια, ενώ από τις ακτές της γείτονας 3,7, κάτι που δίνει... βήμα στους Τούρκους να αμφισβητούν την συμφωνία περί 3 μιλίων και να προκαλούν ξανά συζήτηση.



Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, αυτή η νέα προκλητικότητα απορρέει «καταρχήν από την απόρριψη της έκδοσης των 8 αξιωματικών του πραξικοπήματος στην Τουρκία, κάτι το οποίο συνιστά μεγάλο πλήγμα για τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος, όμως, αισθάνεται «παντοδύναμος» και θέλει να το δείξει αυτό σε όλες τις κατευθύνσεις, εσωτερικό και εξωτερικό.

Την ίδια στιγμή, βαρύνουσας σημασίας στο άνοιγμα εκ νέου της συζήτησης για τις βραχονησίδες ήταν και οι δηλώσεις του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιού, ο οποίος στα μέσα του Ιανουαρίου είχε αναφέρει σχέδιο «κατοίκησης» 28 βραχονησίδων.

Ο κ. Συρίγος, πάντως, θεωρεί ότι το επεισόδιο της περασμένης Κυριακής με τον Τούρκο αρχηγό του Στρατού είναι το πιο σημαντικό σε αυτή την αλληλουχία γεγονότων, καθώς είναι αρκετές φορές που πλοία του Λιμενικού της γείτονος κάνουν ''βόλτες'' γύρω από τα Ίμια. 
Από το 1974 η Ελλάδα νομιμοποιείται να κάνει στρατιωτικές ασκήσεις σε αποστρατικοποιημένα νησιά

Παράλληλα, σε σχέση με τις σημερινές δηλώσεις περί ''παράνομης άσκησης'' στη Κω, ο καθηγητής τονίζει ότι «σύμφωνα με την σύμβαση του Παρισιού το 1947 η Κως είναι όντως αποστρατικοποιημένη περιοχή, ωστόσο από το 1974 και για λόγους άμυνας και επικείμενης εθνικής επίθεσης - λόγω της εισβολής στην Κύπρο - αυτό στην ουσία έχει καταργηθεί. Και αν μέχρι το 2001, υπήρχε έντονη αμφισβήτηση σε σχέση με τις όποιες ενέργειες της Ελλάδας, από την επίθεση στους Δίδυμους πύργους, ακόμα και το ΝΑΤΟ δέχεται ότι μπορεί η Ελλάδα να κάνει στρατιωτικές ασκήσεις σε αποστρατικοποιημένα νησιά. 

Συνοψίζοντας, ο κ. Συρίγος δεν θεωρεί ότι αυτή η σειρά προκλήσεων από πλευράς της Τουρκίας θα οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο, εκτός και αν γίνει κάποιο λάθος από τους μεν ή τους δε. 

Χαρακτηρίζει τον Ερντογάν «αψυχολόγητο» και ότι κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδράσει σε κάποια κίνηση ή ενέργεια, η οποία τον απειλεί και δεν τον βρίσκει σύμφωνο.

Υπογραμμίζει, δε, ότι οι Τούρκοι θα συνεχίζουν την πρόκληση και θα θέλουν να ανοίξει η συζήτηση για τις βραχονησίδες, όσο η Ελλάδα δεν ορίζει τα όρια της. 




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *