ροή ειδήσεων

Στ. Θεοδωράκης: Δεν υπάρχει Ελλάδα χωρίς τους Έλληνες του εξωτερικού


«Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς εσάς». Με τη φράση αυτή ο Σταύρος Θεοδωράκης υποδέχτηκε στο γραφείο του στη Βουλή το Δ.Σ της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε). «Γιατί το Ποτάμι» όπως τους είπε «αποτελεί εθνική υπόθεση τόσο το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού όσο και η επιστροφή στη χώρας μας των Ελλήνων επιστημόνων που έφυγαν στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης».

Την αντιπροσωπεία της Πα.Δ.Ε.Ε υποδέχθηκαν ο γραμματέας Κοινοβουλευτικού έργου Παναγιώτης Καρκατσούλης και ο Βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς. Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν ο Leonidas Raptakis, Πολιτειακός Βουλευτής του Rhodes Island των ΗΠΑ, ο John Pandazopoulos, επίτιμος γ.γ της Π.α.Δ.Ε.Ε, πρώην υπουργός και βουλευτής στη Βικτώρια της Αυστραλίας, ο Gerasimos Sklavounos, βουλευτής Laurier-Dorion, από το Κεμπέκ του Καναδά, η Nicole Malliotakis, Πολιτειακή βουλευτής New York των ΗΠΑ και ο Philippe Kitsos, βουλευτής του Καντονίου Neuchatel της Ελβετίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι Έλληνες που βουλευτές αναφέρθηκαν σε μία σειρά από ζητήματα που απασχολούν την Ελληνική διασπορά. Πιο σημαντική εκκρεμότητα είναι το δικαίωμα της ψήφου σε όσους ζουν στο εξωτερικό και έχουν ελληνική ταυτότητα. «ΕΝΦΙΑ πληρώνουμε αλλά ψήφο δεν έχουμε», ήταν μια από τις χαρακτηριστικές αναφορές.

Ως ανησυχητική επίσης επισημάνθηκε η αυξητική ροή των Ελλήνων σε χώρες της Ευρώπης λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως π.χ στην Ελβετία που από τους 1.500 γιατρούς στο νοσοκομείο της Λωζάννης, οι 150 είναι Έλληνες, ενώ στη Γενεύη ο ελληνικός πληθυσμός τριπλασιάστηκε τα τελευταία επτά χρόνια. Επιπλέον, εξέφρασαν την αγωνία τους για την παρατεταμένη οικονομική αβεβαιότητα και αστάθεια της χώρας που δυσκολεύει τις επενδύσεις από το εξωτερικό.

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι «δεν μπορούμε να δούμε την ανάπτυξη της χώρας μας χωρίς τη δύναμη των Ελλήνων του εξωτερικού, που αποτελούν πολύτιμο κεφάλαιο για την Ελλάδα». Κατέστησε δε σαφές ότι το Ποτάμι θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη για να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές. Στις προσπάθειες που κάνει το Ποτάμι για να κατοχυρωθεί νομοθετικά το δικαίωμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού αναφέρθηκε ο γραμματέας του Κοινοβουλευτικού Έργου Παναγιώτης Καρκατσούλης. Τέλος, ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς έθεσε το θέμα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό καθώς και το brain drain το διωγμό δηλαδή επιστημόνων που σπούδασαν στην Ελλάδα και τώρα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άλλες χώρες.




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Εννοείς αυτούς που έριξαν μαύρη πέτρα πίσω τους γιατί τα λαμόγια οι πολιτικοί τα άρπαξαν χοντρά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *