ροή ειδήσεων

Αναβάθμιση του αεροδρομίου της Λέρου ζητούν οι δήμαρχοι τεσσάρων νησιών -Επιστολή στον Τσίπρα


Την αναβάθμιση του αερολιμένα της Λέρου σε διεθνή, ζητούν με επιστολή τους, προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους αρμόδιου υπουργούς, τέσσερις δήμαρχοι ακριτικών νησιών.

Συγκεκριμένα οι δήμαρχοι Λέρου, Μιχάλης Κόλιας, Πάτμου, Γρηγόρης Στόικος, Λειψών, Φώτης Μάγγος και Αγαθονησίου, Βαγγέλλης Κόττορος ζητούν την αναβάθμιση του αεροδρομίου, σημειώνοντας ότι: «Ενα τέτοιο έργο θα αλλάξει τελείως τα οικονομικά δεδομένα των τεσσάρων νησιών που αριθμούν συνολικά 14 χιλιάδες κατοίκους, θα ισχυροποιήσει την πληθυσμιακή τους παρουσία και θα συμβάλλει καθοριστικά στο να αποτελέσουν ζωντανά οικονομικά και κοινωνικά κύτταρα ως αναπόσπαστα κομμάτια της ελληνικής επικράτειας που δεν θα επιδέχονται καμία αμφισβήτηση της ελληνικότητας τους από κανέναν.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Κύριε Πρωθυπουργέ και κύριοι Υπουργοί

Βρισκόμαστε ίσως στην πιο κρίσιμη περίοδο από τη στιγμή που η χώρα μας εισήλθε στην κρίση. Και αυτό γιατί έχουν εξαντληθεί και τα τελευταία οικονομικά, κοινωνικά αλλά και ψυχικά αποθέματα ύστερα από 8 χρόνια συνεχών στερήσεων σε όλα τα επίπεδα της ζωής και χωρίς να διαφαίνεται η πολυπόθητη ανάκαμψη που θα μας δώσει την ελπίδα και το κουράγιο να συνεχίσουμε την προσπάθεια.

Τα αποτελέσματα γνωστά σε όλους μας: η ανεργία τριπλασιάστηκε, χιλιάδες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, οι μισθοί του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα καταβαραθρώθηκαν και κυρίως τα σύννεφα της θλίψης έχουν κατέβει αρκετά χαμηλά, ως συνέπεια αυτής της κατάστασης και απειλούν ακόμη και τους πιο αισιόδοξους Έλληνες.

Μέσα σ όλα αυτά έρχεται να προστεθεί στην περιοχή μας και το τεράστιο πρόβλημα του προσφυγικού που πέρα από τις γενικές επιπτώσεις στη χώρα έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στον τουρισμό μας που αποτελεί τον στυλοβάτη της τοπικής μας οικονομίας.

Το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, η Πάτμος, οι Λειψοί και η Λέρος έχουν δεχθεί τα τελευταία χρόνια ασφυκτικά μεγάλο αριθμό προσφύγων δυσανάλογο του μεγέθους και των δυνατοτήτων τους, με τη Λέρο να έχει και το πρόσθετο πρόβλημα της ύπαρξης Κέντρου Καταγραφής και Ταυτοποίησης Προσφύγων με περίπου 700 πρόσφυγες αυτή τη στιγμή. Και ενώ το 2016 ο τουρισμός της Ελλάδας σημείωσε αύξηση, στα νησιά της περιφερειακής ενότητας Καλύμνου στην οποία ανήκουμε υπήρξε μείωση κατά 30%.

Επιπλέον, μια ανάσα απ τα Ίμια, το Μαράθι, οι Αρκοί, το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι και προσφάτως και οι Λειψοί ανήκουν στα αμφισβητούμενα νησιά σύμφωνα με την πάγια στρατηγική της Τουρκίας η οποία αποτελεί μόνιμη απειλή για τη χώρα μας και το πρόσφατο παρελθόν μας διδάσκει ότι όταν βρει την κατάλληλη ευκαιρία αυτό που διεκδικεί το παίρνει.

Έτσι λοιπόν, όπως εσείς που συμμετέχετε στην κεντρική κυβέρνηση ψάχνετε τρόπους ανάσχεσης αυτής της φαύλης και διολισθαίνουσας πορείας της χώρας μας έτσι κι εμείς οι 4 δήμαρχοι, της Λέρου, της Πάτμου, των Λειψών και του Αγαθονησίου ξεκινήσαμε μία κοινή προσπάθεια αναζητώντας εκείνες τις λύσεις που θα βγάλουν απ το οικονομικό αδιέξοδο τους δημότες μας και θα θέσουν τα θεμέλια για την μελλοντική ανάπτυξη των νησιών μας.

Τη στιγμή που έχει γίνει πλέον αντιληπτό από όλους ότι τα νησιά που έχουν πληγεί από το προσφυγικό θα πρέπει να στηριχθούν κατά προτεραιότητα και μάλιστα πριν μία εβδομάδα ο Υπουργός Ναυτιλίας κος Κουρουμπλής παρουσία της Υπουργού Τουρισμού κας Κουντουρά είχαν συνάντηση στο υπουργείο μαζί με τους δημάρχους γι αυτό το σκοπό, θεωρούμε πως είναι η κατάλληλη και κορυφαία στιγμή προκειμένου να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε ένα πάγιο αίτημα της περιοχής μας που είναι η αναβάθμιση του αερολιμένα της Λέρου σε διεθνή.

Έγκριτοι άνθρωποι του τουρισμού, οι επαγγελματίες που αγωνίζονται να διατηρήσουν τις μικρές οικογενειακές και μεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις τους και εμείς, οι δήμαρχοι που είμαστε επιφορτισμένοι με την υποχρέωση της βελτίωσης της καθημερινότητας των δημοτών μας και της δημιουργίας ταυτόχρονα των προϋποθέσεων για την αειφόρο ανάπτυξη των νησιών μας πάνω σε υγιείς και στέρεες βάσεις, θεωρούμε ότι ένα τέτοιο έργο θα αλλάξει τελείως τα οικονομικά δεδομένα των τεσσάρων νησιών που αριθμούν συνολικά 14 χιλιάδες κατοίκους, θα ισχυροποιήσει την πληθυσμιακή τους παρουσία και θα συμβάλλει καθοριστικά στο να αποτελέσουν ζωντανά οικονομικά και κοινωνικά κύτταρα ως αναπόσπαστα κομμάτια της ελληνικής επικράτειας που δεν θα επιδέχονται καμία αμφισβήτηση της ελληνικότητας τους από κανέναν.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τόσο εσείς που έχετε τη δύναμη να διαχειρίζεστε την κρατική εξουσία όσο κι εμείς που έχουμε την εντολή από τις ταλαιπωρημένες και πολύπαθες κοινωνίες μας σ’ αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο να τους επαναφέρουμε την ελπίδα και την αισιοδοξία, τους οφείλουμε ως αντιστάθμισμα μια ειλικρινή και γενναία προσπάθεια προκειμένου αυτό το αίτημα να γίνει πραγματικότητα .Πόσο μάλλον όταν υπάρχει αποδεδειγμένα εθνικός σκοπός. Δεν πρέπει να χαρίσουμε στους καιροφυλακτούντες γείτονες μας την ευκαιρία που ψάχνουν. Οι προσπάθειες ξεκίνησαν πριν αρκετά χρόνια, τώρα όμως κρίνουμε ότι ωρίμασαν οι συνθήκες για να τελεσφορήσουν.

Το πρώτο δείγμα καλής θέλησης απ την πλευρά σας θα ήταν να δεχθεί ο υπουργός μεταφορών και τους 4 υπογράφοντες την επιστολή δημάρχους στο υπουργείο όπου και θα τον ενημερώσουμε λεπτομερώς για το που βρισκόμαστε με τις διαδικασίες και θα τεκμηριώσουμε με επίσημα στοιχεία έτι περαιτέρω αυτήν την ανάγκη.

Με εκτίμηση Οι Δήμαρχοι
Λέρου Μιχάλης Κόλιας, Πάτμου Γρηγόρης Στόικος, Λειψών Φώτης Μάγγος, Αγαθονησίου Βαγγέλλης Κόττορος».




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *