ροή ειδήσεων

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ-ΣΟΚ! Διασωληνομένοι επί ημέρες εκτός ΜΕΘ...

Καταγγελία από τον διευθυντή του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας - Πειραιά Παναγιώτη Παπανικολάου για έλλειψη προσωπικού και κρεβατιών, περιγράφοντας μια δραματική κατάσταση με ασθενείς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ επί τέσσερις ημέρες.

Ο κ. Παπανικολάου είναι νευροχειρουργός και διευθυντής στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας - Πειραιά "Άγιος Παντελεήμων", μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας και δημοτικός σύμβουλος στο Περιστέρι με την Αριστερή Κίνηση.

Πριν λίγες ημέρες έλεγε ενδεικτικά πως στα ελληνικά νοσοκομεία αναλογεί μία νοσηλεύτρια σε 20 ή 40 ασθενείς. Όλα αυτά την ώρα που η παραβατικότητα στα νοσοκομεία βρίσκεται σε έξαρση.
"Τα τακτικά ιατρεία του νοσοκομείου λειτουργούν καθημερινά, όπως και τα απεικονιστικά εργαστήρια. Κάθε τέσσερις μέρες, υπάρχει γενική εφημερία και εκατοντάδες ανθρώπων συρρέουν στο νοσοκομείο. Το προσωπικό ασφαλείας πρέπει να υποστηρίζει το έργο των γιατρών και των νοσηλευτών. Εμείς πιστεύουμε στην κάλυψη των κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό. Η επιλογή της Πολιτείας είναι να υπογράφει ατομικές συμβάσεις. Έστω και με τον τρόπο αυτό, ήρθαν στο Κρατικό της Νίκαιας 16 άτομα, αλλά χρειαζόμαστε άλλους 30", σημείωνε.


Σήμερα, ο Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών επιτίθεται στην κυβέρνηση αναφέροντας πως στο Γενικό Νίκαιας υπάρχουν αυτή τη στιγμή δύο διασωληνωμένοι άνθρωποι εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο τμήμα του, επί τέσσερις ημέρες. "Διαθέσιμο κρεβάτι πουθενά", γράφει στο Twitter, συμπληρώνοντας πως οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Παππάς "πουλάνε τρελίτσα" με το Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών.
Συμπληρώνει πως "ΜΕΘ σε ιδιωτική κλινική σημαίνει πάνω από 1000 ευρώ τη μέρα".

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, τόνισε πως από τις 700 μονάδες φροντίδας λειτουργούν μόλις οι 550 λόγω έλλειψης προσωπικού. "Αυτό το γεγονός δημιουργεί τη μέγιστη ταξική διάκριση, αυτή μεταξύ ζωής και θανάτου. Εν έτει 2017 έχουμε λίστα αναμονής για να μπει κάποιος σε ΜΕΘ. Μέχρι χθες ήταν πάνω από 70 άτομα σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής σε λίστα. Εμείς είχαμε προειδοποιήσει για την εποχιακή έξαρση της νοσηρότητας της γρίπης όπως τώρα λόγω λοιμώξεων του αναπνευστικού. Κάθε καλοκαίρι με τα τροχαία πάλι τα ίδια έχουμε.
Το εξοργιστικό είναι πως τον Νοέμβριο του 2015 είχαμε επίσημα προειδοποιήσει το υπουργείο να μην επαναλάβει το λάθος των προκατόχων του, δηλαδή να μην προχωρήσει σε κάλυψη κενών θέσεων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, με μπλοκάκι μέσω του αμαρτωλού ΚΕΕΛΠΝΟ. Είχαμε πει πως αυτό θα είναι και άδικο για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους λοιπούς υγειονομικούς αλλά και αδιέξοδο. Εδώ και 14 μήνες από αυτούς τους 100 γιατρούς και τους 400 νοσηλευτές είναι στις θέσεις τους λίγο παραπάνω από τους μισούς και οι γιατροί, συγκεκριμένα, παίρνουν 700 ευρώ το μήνα. Και μιλάμε για γιατρούς με δύο ειδικότητες. Σας ρωτάω, ποιος θα δεχθεί να πάει και να μείνει τη στιγμή που στο εξωτερικό τους δίνουν διπλάσιους και τριπλάσιους μισθούς".

Ο κ. Παπανικολάου ζήτησε "μόνιμες προσλήψεις ώστε να καλυφθούν αυτές οι κενές θέσεις και άμεσα να αναπτυχθούν κι άλλα τέτοια κρεβάτια γιατί εκτός από το θέμα των βαρέων πασχόντων που είναι διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους, υπάρχουν και άλλοι ασθενείς των οποίων οι χειρουργικές επεμβάσεις αναβάλλονται λόγω έλλειψης διαθέσιμης κλίνης. Την περασμένη εβδομάδα χειρούργησα μια κυρία με μεγάλο όγκο στο κεφάλι, η οποία περίμενε τέσσερις μήνες για να βρεθεί κρεβάτι σε μονάδα ΜΕΘ για μετά την επέμβαση της. Αυτά είναι ανυπολόγιστο κόστος που δεν μπορεί να μπαίνει σε διαπραγμάτευση με δανειστές και οικονομικούς δείκτες".

Ο ίδιος ανέφερε πως έχει καταθέσει τις προτάσεις του στην πολιτεία και ξεκαθάρισε πως τα ίδια θα έπραττε κι αν στην κυβέρνηση ήταν κάποιο άλλο κόμμα. "Με τον κ. Ξανθό έχουμε συναντηθεί πολλές φορές απ' όταν ανέλαβε, όπως και με τους προκατόχους τους. Δεν κάνουμε διάκριση κομματική, μακριά από εμάς ο κυβερνητικός συνδικαλισμός. Υπάρχουν υγειονομικές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν".




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *