ροή ειδήσεων

ΣΑΛΟΣ με τα capital controls! Βρέθηκε τρόπος να «σπάσουν»;


Σάλος έχει προκληθεί με δημοσίευμα που έκανε λόγο για σειρά τεχνασμάτων από τράπεζες και μεγαλοκαταθέτες προκειμένου να παρακάμψουν τα capital controls.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, η οποία επικαλείται υπάλληλο συστημικής τράπεζας, τα εμπόδια των capital controls έχουν παρακαμφθεί εδώ και μήνες από ελληνικές τράπεζες οι οποίες συνεργάζονται με τους λεγόμενους «ξένους θεματοφύλακες».

Όπως τονίζεται, πρόκειται για «μια ασφαλιστική εταιρεία συνήθως η οποία έχει τραπεζικές δραστηριότητες, τις οποίες ονομάζει ασφαλιστικά προϊόντα». Αυτό, όμως, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι επίφαση καθώς στη συνέχεια «κάποιος εμφανίζεται να αγοράζει ασφαλιστικό προϊόν, φαίνεται πως η αγορά είναι στην Ελλάδα, αλλά η τράπεζα το προωθεί σε ξένη τράπεζα».

Μάλιστα, σημειώνεται στο δημοσίευμα πως «η Τράπεζα της Ελλάδος βλέπει κάθε βδομάδα αυτές τις ροές, αλλά δεν φαίνεται να ενοχλείται».

ΤτΕ: Το δημοσίευμα δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα

Απόλυτα διαψεύδει το δημοσίευμα, από την πλευρά της, η Τράπεζα της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι «παρακολουθεί σε καθημερινή βάση την ορθή τήρηση της εν λόγω νομοθεσίας και αποστέλλει στον εισαγγελέα τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν ενδείξεις παραβάσεων».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΤτΕ:

«Η Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο του ρόλου της ως θεματοφύλακα της νομοθεσίας που διέπει τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) και της αρμοδιότητάς της για την επιβολή κυρώσεων στα μη συμμορφούμενα Πιστωτικά Ιδρύματα υπό την εποπτεία της, παρακολουθεί σε καθημερινή βάση την ορθή τήρηση της εν λόγω νομοθεσίας και αποστέλλει στον εισαγγελέα τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν ενδείξεις παραβάσεων.

Η νομοθεσία που διέπει τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων ορίζει με μεγάλη σαφήνεια τις προϋποθέσεις μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό. Οι προληπτικοί και κατασταλτικοί μηχανισμοί, από την πρώτη ημέρα επιβολής των περιορισμών, ενεργούν για την πιστή τήρηση των σχετικών διατάξεων.

Πρόσφατα δημοσιεύματα και αναφορές στον ηλεκτρονικό Τύπο που κάνουν λόγο για παράκαμψη των capital controls και μεταφορές εκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα».

ΠΗΓΗ: star.gr




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *