ροή ειδήσεων

Αποκάλυψη της «Εστίας»: Το Grexit θα κοστίσει στη Γερμανία 796 δισ. €


Ανάλυση-σοκ από think tank για το άνοιγμα του Βερολίνου στην ΕΚΤ

Σε μια αποκάλυψη που προκαλεί αίσθηση προέβη η «Εστία»: Απόρρητη ανάλυση γνωστού ιδρύματος, την οποία έχει στα χέρια της η εφημερίδα, αποδεικνύει ότι σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η Γερμανία θα χάσει 796 δισ. ευρώ!

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η «Εστία», ολοκληρωτικό πλήγμα στη γερμανική οικονομία θα επιφέρει ένα Grexit ή η διάλυση της ευρωζώνης. Σύμφωνα με ανάλυση της έγκυρης δεξαμενής σκέψης (think tank) Official Monetary and Financial Institutions Forum, οι γερμανικές απαιτήσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άγγιξαν νέο ρεκόρ, φτάνοντας τα 796 δισ. ευρώ στα τέλη Ιανουαρίου, από 754 δισ. έναν μήνα νωρίτερα. Αυτό προκύπτει, σημειώνει η «Εστία», από τα στοιχεία του μηχανισμού Target-2, του διασυνοριακού συστήματος συμψηφισμού των πληρωμών μεταξύ των εμπορικών τραπεζών και των αντίστοιχων κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης.

Πρόκειται για περισσότερο από το μισό των ξένων περιουσιακών στοιχείων της Γερμανίας, που υπολογίζονται στο 1,5 τρισ. και έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό από την έλευση του ευρώ το 1999. Αν, λοιπόν, συνεχίζει η «Εστία» στο κεντρικό άρθρο της, η νομισματική ένωση διαλυθεί ή αν τα μέλη της ευρωζώνης μεταφέρουν τις υποχρεώσεις σε ένα νέο νόμισμα με χαμηλότερη αξία, η Γερμανία θα αναγκαστεί να παραιτηθεί από ένα μεγάλο μέρος αυτών των αξιώσεών της, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει την απώλεια δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ολα άρχισαν το 2008, κατά την έναρξη της οικονομικής κρίσης, όταν ο διατραπεζικός δανεισμός άρχισε να γίνεται ολοένα δυσκολότερος. Τότε, όπως αναφέρει η εφημερίδα, μπήκε σε εφαρμογή το σύστημα Target-2, που κατέστησε δυνατές τις νομισματικές μεταβιβάσεις στο εσωτερικό της ευρωζώνης, μέσω της χρέωσης και της πίστωσης λογαριασμών που τηρούνται στις εθνικές κεντρικές τράπεζες.

Σύστημα υπερανάληψης

Δέκα χρόνια αργότερα ο μηχανισμός αυτός έχει μετατραπεί σε ένα σύστημα υπερανάληψης, κάτω από το οποίο η Γερμανία μέσω της κεντρικής τράπεζάς της επεκτείνει την άτοκη πίστωση, χωρίς να έχει καθοριστεί καμία ημερομηνία αποπληρωμής και χωρίς προϋποθέσεις για τα υπερχρεωμένα κράτη.

Τόσο η ΕΚΤ όσο και η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας προσπαθούν να υποβιβάσουν τον κίνδυνο, υποστηρίζοντας ότι η αύξηση του Target-2 οφείλεται κυρίως σε τεχνικά θέματα. Από τη μία, μπορεί η συνέχιση του ίδιου συστήματος εν τέλει να ωφελεί τη Γερμανία. Από την άλλη, όμως, δεν αποκλείεται το Βερολίνο να προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί τους κανονισμούς.

Το θέμα ακόμη δεν έχει λάβει διαστάσεις, ωστόσο μια πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έκρυβε μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. «Αν μια χώρα θελήσει να φύγει από το ευρωσύστημα, θα πρέπει να τακτοποιηθούν πλήρως οι διεκδικήσεις ή οι υποχρεώσεις της εθνικής κεντρικής τράπεζας προς την ΕΚΤ» ανέφερε σε επιστολή του σε Ιταλούς ευρωβουλευτές στα τέλη Ιανουαρίου.

http://www.dimokratianews.gr



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος21/2/17 16:08

    Ενώ η παραμονή της Ελλάδας θα τους κοστίσει 432,543 δίς!!!!!
    Ρε πόσοι έλληνες ξέρουν τι σημαίνει "δίς" ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *