ροή ειδήσεων

70 χρόνια από την απελευθέρωση των Δωδεκανήσων -Ο λόγος που δεν γιορτάζουμε την επέτειο σήμερα


Εορτάζεται σήμερα στο νησί της Ρόδου η επέτειος κατά την οποία πριν από 70 χρόνια παραδόθηκαν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα από την Βρετανούς που τα είχαν καταλάβει στο πλαίσιο του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.

Σε ανάμνηση εκείνης της μέρας, και μετά την ανακήρυξη του 2017 από την ελληνική Βουλή ως έτους Δωδεκανήσου, ο δήμος της Ρόδου θα αναβιώσει το γεγονός με έπαρση της σημαίας, ενώ θα ακολουθήσει εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο δημαρχείο και ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Την 31η Μαρτίου 1947 μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με τους Εγγλέζους, ο Άγγλος ταξίαρχος Πάρκερ υπέγραψε στο κτίριο που στεγάζεται σήμερα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την παράδοση από τη Βρετανία στην Ελλάδα της Δωδεκανήσου, παρουσία του αντιναυάρχου Περικλή Ιωαννίδη.

Στις 31 Μαρτίου 1947 υποστέλλεται η βρετανική σημαία από τον ιστό του διοικητηρίου της Ρόδου και υψώνεται η ελληνική σημαία που συνεχίζει να κυματίζει μέχρι σήμερα στη Ρόδο και σε όλα τα Δωδεκάνησα.

Ο λόγος που δεν γιορτάζουμε την ημέρα

Η 31η Μαρτίου δυστυχώς δεν περιλαμβάνεται στο εορτολόγιο της πατρίδας μας, και όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Νισύρου Χρ. Κορωναίος «ο λόγος που δεν γιορτάζουμε την 31η Μαρτίου του 1947 την απελευθέρωση της πατρίδας μας οφείλεται στο γεγονός ότι ο τότε βασιλιάς Γεώργιος Γκλύξμπουργκ ήταν σοβαρά άρρωστος και όλοι περίμεναν το τέλος του.

Λόγω της βαριάς του ασθένειας δεν θα ήταν δυνατόν να παραβρεθεί στην τελετή της απελευθέρωσης της Δωδεκανήσου, κάτι που δεν ήταν αποδεκτό από το καθεστώς της περιόδου εκείνης του εμφυλίου πολέμου».

Για το λόγο αυτό η επίσημη τελετή ορίστηκε για την 7η του Μάρτη 1948 για να μπορέσει να παραβρεθεί ο επόμενος στον θρόνο Παύλος (που διαδέχτηκε τον αδελφό του Γεώργιο ο οποίος είχε πεθάνει την 1η Απριλίου του 1947).

«Είναι καιρός μετά από 70 χρόνια να αποκατασταθεί η πραγματική ιστορία της πατρίδας μας», καταλήγει ο δήμαρχος Νισύρου ο οποίος τιμώντας την σημερινή επέτειο οργάνωσε ανάλογες εκδηλώσεις στο νησί.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *