ροή ειδήσεων

Εισβολή από Τουρκία – Ο Σουλτάνος ανοίγει τις πύλες της κολάσεως!


Εισβολή από την Τουρκία χιλιάδων προσφύγων σημειώνεται τις τελευταίες στα ελληνικά νησιά.
Υλοποιώντας τις απειλές του προς την Ελλάδα (λόγω της μη απέλασης Τούρκων αξιωματικών, τους οποίους κατηγορεί για πραξικοπηματίες), αλλά και προς την Ευρώπη (λόγω της άρνησης Γερμανίας και Ολλανδίας να παραστούν υπουργοί της γείτονος χώρας σε προεκλογικές συγκεντρώσεις), ο Ταγίπ Ερντογάν ουσιαστικά προχωρά σε ακύρωση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πρόσφυγες και ανοίγει τις «πύλες της κολάσεως».
Έτσι, τις τελευταίες μέρες στο Αιγαίο οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία αυξάνονται καθημερινά. Παράλληλα, η Γερμανία εδώ και λίγες μέρες άρχισε να επιστρέφει στην Αθήνα παράνομους και χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα μετανάστες, που είχαν ξεκινήσει το «ευρωπαϊκό τους ταξίδι» δραπετεύοντας από τα ελληνικά σύνορα. Ο Τούρκος πρόεδρος θα προχωρήσει και σε μία ακόμη πρόκληση προς τους απανταχού της γης Χριστιανούς.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, λίγες μέρες πριν από το δημοψήφισμα στην Τουρκία, θα «εισβάλει» στην Αγιά-Σοφιά, το λίκνο της Ορθοδοξίας, για να προσευχηθεί μαζί με οπαδούς του στον Αλλάχ να κερδίσει το δημοψήφισμα. Στο Ελληνικό, η παραχώρηση του χώρου του παλαιού αεροδρομίου στους επενδυτές έχει «παγώσει», αφού υπάρχει το «αγκάθι» των περίπου 2.500 προσφύγων, που έχουν καταλάβει τις αίθουσες της παλιάς Ολυμπιακής και ακόμα δεν υπάρχει σχέδιο για τη μεταφορά τους σε άλλη περιοχή.

Στα hot spots και στους καταυλισμούς η κατάσταση είναι εκρηκτική, με εκατοντάδες υπεράριθμους πρόσφυγες να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, με την παραβατικότητα να βασιλεύει, όπως και οι σχεδόν καθημερινές συμπλοκές, η διακίνηση ναρκωτικών και η πορνεία. Ιδιαίτερα στα νησιά (Μυτιλήνη, Σάμος, Χίος, Λέρος και Κως), στα κέντρα πρώτης υποδοχής, που έχουν χωρητικότητα από 2.000 έως 3.000 άτομα, επικρατεί το αδιαχώρητο, με εκατοντάδες υπεράριθμους μετανάστες που κοιμούνται στην ύπαιθρο. Μόνο το περασμένο τετραήμερο έφτασαν από την Τουρκία περισσότερα από 560 άτομα.

Οι απειλές της Άγκυρας προς την Ευρώπη και ο καλός καιρός ευνοούν τους δουλεμπόρους, που αναλαμβάνουν και πάλι δράση. Οι μειωμένες έως μηδαμινές αφίξεις προσφύγων για μήνες ολόκληρους από την Τουρκία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου φαίνεται ότι ανήκουν στο παρελθόν, μαζί με τον βαρύ χειμώνα που έπληξε τη χώρα μας. Η άνοιξη δεν ήρθε μόνη της, αλλά μαζί με νέες ροές προσφύγων και μεταναστών, κάτι που αναμένεται να κλιμακωθεί με την περαιτέρω βελτίωση του καιρού.

Αυξημένες αφίξεις

Η προσέλευση προσφύγων και μεταναστών αυτή την εβδομάδα παρέμεινε αυξημένη, συγκριτικά με αυτήν των περασμένων μηνών, καθώς οι αφίξεις στη Χίο το Σαββατοκύριακο ήταν 230 άτομα, ενώ στη Λέσβο ξεπέρασαν τις 100.

Τη Δευτέρα καταγράφηκαν 81 συνολικά αφίξεις στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με τους 56 πρόσφυγες και μετανάστες να φτάνουν στη Λέσβο και τους 25 στη Χίο, που για πρώτη φορά έχει ξεπεράσει τη Μυτιλήνη σε αριθμό φιλοξενούμενων αιτούντων άσυλο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, συνολικά στα νησιά, σε καταυλισμούς και άλλες δομές σήμερα βρίσκονται 8.759 άτομα.

Από αυτά, 3.485 στη Λέσβο, 3.541 στη Χίο και 1.733 στη Σάμο. Οι αφίξεις των τελευταίων ημερών επέστρεψαν, όσον αφορά τον αριθμό των εγκλωβισμένων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, στα δεδομένα του τέλους του περασμένου Φεβρουαρίου. Συνολικά, αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα ανέρχεται σε 62.434 άτομα.

Στελέχη των Διωκτικών Αρχών δήλωσαν πως μελετούν την αυξημένη κινητικότητα των τελευταίων ημερών και την αποδίδουν αρχικά στην καλυτέρευση των καιρικών συνθηκών, αλλά και στην απόσυρση από την περιοχή πλοίων των στόλων της Ελλάδας και της Τουρκίας, που τον Μάρτιο, λόγω έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έπλεαν στην περιοχή.

Τα στοιχεία των Τούρκων

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της τουρκικής Ακτοφυλακής που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της εν λόγω υπηρεσίας, στη διάρκεια του μήνα Μαρτίου υπήρξαν επεμβάσεις της σε 19 περιστατικά και στην επιστροφή στην Τουρκία 759 ατόμων που επιχειρούσαν να περάσουν στα νησιά. Στο μεταξύ, η Γερμανία ξεκίνησε την επαναπροώθηση στην Ελλάδα των αιτούντων άσυλο που φτάνουν στο έδαφός της προερχόμενοι από το ελληνικό έδαφος, θέτοντας έτσι σε ισχύ τη Συνθήκη του Δουβλίνου.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ζήτησε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες (BAMF) να εφαρμόζει από τις 15 Μαρτίου την ευρωπαϊκή Συνθήκη του Δουβλίνου, η οποία προβλέπει την εξέταση της αίτησης για παροχή ασύλου από την πρώτη χώρα της ΕΕ στην οποία φτάνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, κυρίως δηλαδή η Ελλάδα και η Ιταλία. Η γερμανική οργάνωση υποστήριξης των μεταναστών Pro Asyl επέκρινε την απόφαση του Βερολίνου, επισημαίνοντας ότι θα επιφέρει πλήγμα στις ικανότητες υποδοχής της Ελλάδας, τις οποίες χαρακτηρίζει ήδη προβληματικές.

Τραγική κατάσταση στα hot spots

Σύμφωνα με την Pro Asyl, τα κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα «είναι σε φριχτή κατάσταση», ενώ προσθέτει ότι οι αιτούντες άσυλο πρέπει να ζουν «μέσα στο χιόνι, τον πάγο και τη λάσπη», όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung». Σε ό,τι αφορά, τέλος, την επιχείρηση επιστροφής των παράνομων μεταναστών, που μπήκαν στην Ελλάδα, στις πατρίδες τους, τα στοιχεία είναι απογοητευτικά. Με βάση το διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας, έχουν προωθηθεί μόνο 1.196 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών, με βάση τη Συμφωνία Επανεισδοχής ΕΕ – Τουρκίας 60 αλλοδαποί υπήκοοι Τουρκίας και με βάση την Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας 916 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων.

του Δημήτρη Σταυρόπουλου

Δημοσιεύθηκε με την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε εκτάκτως την Παρασκευή 24/3




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *