ροή ειδήσεων

Η Κως και το προσφυγικό ρεύμα στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο


Το αφιέρωμά μας στο προσφυγικό ρεύμα από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου συνεχίζεται.

Μέσα από το δίτομο έργο σπάνιας ιστορικής έρευνας – μελέτης του Κ. Κογιόπουλου «Κως 1912 – 1948 από την κατοχή στην ενσωμάτωση» και με την άδειά του, σταχυολογήσαμε ενδιαφέροντα στοιχεία.


Η συνθηκολόγηση της Ιταλίας, αλλά και η κατάληψη από τους Γερμανούς νησιών στα οποία κύρια δύναμη ήταν οι Ιταλοί, σήμανε μαζική φυγή Ιταλών στρατιωτών προς την Τουρκία. Μαζί τους Έλληνες και Βρετανοί. Πριν παραδοθεί η Σάμος στις 22/11/1943, αναφέρει ο Κ. Κογιόπουλος έφυγαν με προορισμό το Κουσάντσι, 222 Βρετανοί, 358 Ιερολοχίτες, 400 αντάρτες, 2978 Ιταλοί και σε επόμενη φάση άλλοι 500 Ιταλοί και το φευγιό συνεχίστηκε με μικρότερες ομάδες.



Ήταν τόσο μαζική η φυγή των Ιταλών που δημιουργήθηκε από την ιταλική μυστική υπηρεσία το Centro di informazione e recupero Kusadasi για να διευκολύνει τους Ιταλούς. Η διαδρομή συνεχίζονταν από την Τουρκία προς το Χαλέπι της Συρίας και την Αίγυπτο. Από την Κω έφυγαν 900 Ιταλοί, ακόμα και κολυμπώντας!! Περίπου 600 Ιταλοί διευκολύνθηκαν από Έλληνες με το να τους κρύψουν, να τους δώσουν πολιτικά ρούχα και με ποινή αν συλληφθούν από τους ναζί, την εκτέλεση. Από την Κω η διαφυγή γίνονταν με προορισμό την Αλικαρνασσό.



Αν αυτά δίνουν ένα γενικό περίγραμμα για τους στρατευμένους, οι πολίτες άρχισαν να φεύγουν από την Κω όταν η Ελλάδα κατελήφθη από τον άξονα το 1941. Αρχικά η στάση των κατακτητών ήταν απόλυτα απαγορευτική, αλλά όπως προκύπτει και από σχετικά έγγραφα, αργότερα χαλάρωσε λόγω της πείνας, του φόβου για επιδημίες και της μεγάλης και δύσκολης στην επιτήρηση ακτογραμμής, ειδικά μετά τη συνθηκολόγηση των Ιταλών.

Μαρτυρία Σταμάτη Γαλαθρή, Κως Αύγουστος 2009: Τον Αύγουστο του 1941, μαζί με τη σύζυγό του Νεράτζω Μουσελίμη και τον αδερφό του Νίκο, διέφυγαν στη Μέση Ανατολή, με μία μικρή βάρκα. Έφτασαν πρώτα στην Αλικαρνασσό, όπου οι Τούρκοι δεν τους άφησαν να αποβιβαστούν και τους έδωσαν ψωμί, τυρί και καρπούζια και τους είπαν πως έπρεπε να πάνε στην Κύπρο. Συνέχισαν και έφτασαν κωπηλατώντας και με τη βοήθεια του πανιού μέχρι την Αντίφυλλο, όπου και ναυάγησαν. Τους περισυνέλεξε ένα τουρκικό πλοίο που τους μετέφερε στην Κύπρο και από εκεί έφτασαν στην Ιερουσαλήμ, όπου οι άνδρες κατατάχθηκαν στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής. Επέστρεψαν όλοι μαζί μετά το τέλος του πολέμου.



Το ert.gr ευχαριστεί τον Κωνσταντίνο Δ. Κογιόπουλο για την παροχή στοιχείων μέσα από το δίτομο έργο του «Κως 1912 – 1948 από την κατοχή στην ενσωμάτωση».

ert




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος6/3/17 16:22

    Δεν πιστεύω να συγκρίνει κανείς τους Έλληνες πρόσφυγες με τα λαθροσκατά που κουβαλήσατε μας φορτώσατε στην πλάτη ε??? Μην αρχίσω τώρα να αναλύω τις διαφορές!!! τις ξέρετε πολύ καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *