ροή ειδήσεων

Δωδεκάνησα: Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τον εξοπλισμό των παραλιών


Σε εξέλιξη βρίσκεται ο 9ος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός με τίτλο «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟΥ, ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΟΥ, ΠΥΡΓΟΥ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΝΤΟΥΖΙΕΡΑΣ», που αφορά τον εξοπλισμό των παραλιών και θα διεξαχθεί για την Περιφερειακή Ενότητα της Δωδεκανήσου.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η αναζήτηση πρωτότυπων σχεδιαστικών προτάσεων για την κατασκευή αναψυκτηρίου, αποδυτηρίου, πύργου ναυαγοσώστη και ντουζιέρας στις παραλίες των νησιών της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου, η ανανέωση της μορφής των οποίων αφενός μεν θα συμβάλει στη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των παραλιών, αφετέρου θα αποτελέσει χαρακτηριστικό στοιχείο σηματοδότησης του νησιού.

Γενικές κατευθύνσεις:

Κατά το σχεδιασμό των αναψυκτηρίου, αποδυτηρίου, πύργο ναυαγοσώστη και ντουζιέρας, οι μελετητές θα πρέπει να έχουν υπόψη τους σημαντικά στοιχεία όπως:

1) Ευκολία και Οικονομία κατασκευής. Η δυνατότητα εύκολης συναρμολόγησης και αποσυναρμολόγησης θα θεωρηθεί προσόν.

2) Οικονομία της κατασκευής και ευκολία συντήρησης.

3) Αντοχή στις καιρικές συνθήκες και στη συνεχή χρήση και ειδικότερα στης συνθήκες παραθαλάσσιου περιβάλλοντος.

4) Αποτροπή ή έστω αντοχή σε εκτεταμένους βανδαλισμούς

5) Υλικά διαθέσιμα στην ελληνική αγορά και ανθεκτικά στης συνθήκες της παραλίας.

6) Η ντουζιέρα θα περιλαμβάνει τουλάχιστον δυο θέσεις λουόμενων.

7) Το αναψυκτήριο θα περιλαμβάνει μέχρι και δυο θέσεις εργασίας, πάγκο σερβιρίσματος, χώρο πλυσίματος και καθαριότητας.

8) Σε κάθε μονάδα αποδυτηρίου θα πρέπει να υπάρχουν δυο διακεκριμένοι χώροι (γυναικών – ανδρών).

9) Εγκατάσταση υδραυλικών συστημάτων υδροδότησης και αποχέτευσης ακάθαρτων νερών και τρόπο ηλεκτροδότησης από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

10) Η κατασκευή του πύργου δεν θ είναι μόνιμη. Ως ελάχιστο ύψος του πύργου ναυαγοσώστη να θεωρηθούν τα 3,00 μέτρα και θα φέρει απαραίτητα κλίμακα ανόδου, κάθισμα, ιστό σημαίας και στέγαστρο σκίασης. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην εργονομία σε σχέση με τα ανθρωπομετρικά δεδομένα και τη δυνατότητα να εξυπηρετούνται και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων του 9ου διαγωνισμού είναι η 12η Μαΐου 2017.

Η προκήρυξη του 9ου αυτού Διαγωνισμού ολοκληρώνει τη σειρά των 9 προκηρύξεων του μεγαλύτερου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Αστικού Εξοπλισμού που έχει προκηρυχθεί ποτέ σε όλη την Ελλάδα, ο οποίος ξεκίνησε να προκηρύσσεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου και το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.

Στη δημοσιότητα έχουν τεθεί οι ερωταπαντήσεις του Διαγωνισμού

Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Διευθυντής κ Μαριάς Εμμανουήλ) και συγκεκριμένα το Τμήμα Μελετών (Προϊσταμένη κ Τσιμπούκη Αγγελική) ολοκλήρωσαν την Α΄ Φάση της διαδικασίας των υπό εξέλιξη Διαγωνισμών, μέσα στο ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα που ορίζει η αντίστοιχη Νομοθεσία. Θα θέλαμε να συγχαρούμε τον συνάδελφο και μέλος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου κ Θεόδωρο Μαυρίλα για τη μέχρι στιγμής άψογη διεκπεραίωση αυτού του ιδιαίτερα δύσκολου υπηρεσιακού έργου.

Ερώτημα: Πέραν των περιγραφόμενων λειτουργιών μπορούν να προστεθούν άλλες (πχ χημικές τουαλέτες ) για τις οποίες θα υπάρχει ανάλογη ανάλυση και σκοπιμότητα ύπαρξης στη μελέτη;

Απάντηση: Οι χώροι υγιεινής (WC) στους κοινόχρηστους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένου και των παραλιών, αν και είναι ένα σημαντικό θέμα για το κάθε οικισμό ή πόλη , δεν τίθεται προς επεξεργασία και επίλυση στους εν λόγω Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς. Επίσης το μέγεθος του αναψυκτηρίου και η προσπάθεια επίτευξης της καλής λειτουργικότητας του, εκτιμάται ότι δεν μπορούν να δώσουν περιθώρια φιλοξενίας και προσθήκης τέτοιων λειτουργιών και κατασκευών. Συνεπώς δεν απαιτούνται αλλά ούτε και προδιαγράφονται χώροι υγιεινής.

Ερώτημα: Πόση η προβλεπόμενη απόσταση από την θάλασσα;

Απάντηση: Δεν υπάρχουν προκαθορισμένες και δεδομένες θέσεις στις οποίες θα μπορούσαν να τοποθετηθούν οι λυόμενες και ελαφριές κατασκευές του αναψυκτηρίου. Συνεπώς δεν υπάρχει προβλεπόμενη και συγκεκριμένη απόσταση της κατασκευής από τη θάλασσα . Κατά την εκτίμησή μας δε θα μπορούσε – χωροταξικά- να είναι εμπρός από τις ομπρέλες - ξαπλώστρες ή μεταξύ αυτών και της θάλασσας μα ούτε και σε πολύ μεγάλη απόσταση από τους λουόμενους. Θα μπορούσε πιθανόν να βρίσκεται εντός της ζώνης αποδυτηρίων και ντουζιέρων. Σε κάθε περίπτωση το περιβάλλον τοποθέτησης της κατασκευής θα είναι επιλογή των μελετητών

Ερώτημα: Υπάρχει όριο συνολικής κάλυψης (εμβαδού):

Απάντηση: Όπως είδη έχει αναφερθεί και για το ερώτημα 4 δεν έχουμε ορίσει τα επιτρεπόμενα και μη επιτρεπόμενα στοιχεία κάλυψης και δόμησης καθώς ο διαγωνισμός δεν αφορά σε αδειοδότηση και υλοποίηση κατασκευής αλλά σε παρουσίαση προτάσεων ιδεών. Συνεπώς δεν υπάρχει όριο συνολικής κάλυψης

Ερώτημα: Είναι υποχρεωτική η συμμετοχή σε όλους τους διαγωνισμούς από κάθε συμμετέχοντα /ομάδα συμμετεχόντων;

Απάντηση: Οι διαγωνισμοί είναι διακριτοί και συνεπώς δεν είναι υποχρεωτική η συμμετοχή σε όλους.

Ερώτημα: Εάν ένας συμμετέχων/μία ομάδα συμμετέχει σε πολλούς διαγωνισμούς πρέπει να παραδώσει ξεχωριστά πακέτα για τον κάθε ένα ή μπορεί να τους παραδώσει όλους μαζί;

Απάντηση: Οι διαγωνισμοί είναι –όπως προαναφέρθηκε- διακριτοί και συνεπώς θα πρέπει να υποβληθούν ξεχωριστά οι προτάσεις και με διαφορετικό κωδικό. Θα μπορούσε όμως να σταλούν με μια αποστολή οι φάκελοι των προτάσεων με τις απαραίτητες διευκρινήσεις.


TornosNews.gr 


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *