ροή ειδήσεων

Δώδεκα νέα είδη σύννεφων έρχονται να προστεθούν στον Διεθνή Άτλαντα Νεφών


Δώδεκα νέα είδη σύννεφων έρχονται να προστεθούν στο Διεθνή Άτλαντα Νεφών του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού. Πρόκειται για σχετικά σπάνια νέφη, που έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια.


Ο Άτλαντας, που ξεκίνησε το 1896, αποτελεί το παγκόσμιο εργαλείο αναφοράς για την παρατήρηση και ταυτοποίηση των διαφόρων νεφών. Για τελευταία φορά είχε αναθεωρηθεί το 1987.

Για πρώτη φορά υπάρχει μια νέα ψηφιακή έκδοση του Άτλαντα, προσβάσιμη σε όλους, η οποία περιέχει τα 12 νέα είδη σύννεφων, μεταξύ των οποίων το νέφος «ασπέριτας» (asperitas) που μοιάζει με κύμα και για πρώτη φορά είχε εντοπισθεί το 2006 πάνω από την Αϊόβα των ΗΠΑ.

Ο ψηφιακός Άτλας περιέχει και άλλα νέα νέφη ή χαρακτηριστικά νεφών με λατινικά ονόματα όπως cavum (νέφος με ουρά), murus (μοιάζει με τείχος), volutus (σαν οριζόντιος σωλήνας), fluctus, flammagenitus (νέφη από πυρκαγιές), αλλά και τα νέφη (contrails) που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα, αναφέρει δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η νέα τεχνολογία και η δυνατότητα των πολιτών να τραβάνε φωτογραφίες αμέσως με τα κινητά τους, έχει πολλαπλασιάσει τον εντοπισμό νέων νεφών τα τελευταία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι ο 'Ατλας θα εμπλουτισθεί κι άλλο στο μέλλον. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες δεν είναι πάντα σίγουροι τι αποτελεί νέφος και τι όχι.




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *