ροή ειδήσεων

Ολομέλεια Αρείου Πάγου: Στο «νόμο Κατσέλη» και τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια του ΟΕΚ


Στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του «νόμου Κατσέλη» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος 3869/2010) υπάγονται και τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια που είχε χορηγήσει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).

Αυτό έκρινε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την υπ΄ αριθμ. 2/2017 απόφασή της, κάνοντας δεκτές τις εισηγήσεις της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου και του αρεοπαγίτη Γιώργ. Αναστασάκου. Αντίθετα, κρίθηκε ότι δεν μπορεί να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του «νόμου Κατσέλη» τα «προσωπικά δάνεια εκτάκτων αναγκών» που χορήγησε ο ΟΕΚ προς τους εργαζόμενους, συνταξιούχους και υπαλλήλους του Οργανισμού για να αντιμετωπιστούν έκτακτα έξοδα σε περιπτώσεις γάμου, τοκετού, σοβαρής ασθένειας, θανάτου ή έκτακτης στεγαστικής ανάγκης.

Σημειώνεται ότι ο ΟΕΚ έχει καταργηθεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και διάδοχός του είναι ο ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με το «νόμο Κατσέλη» όσοι έχουν λάβει δάνεια από Τράπεζες και έχουν μόνιμη και πραγματική οικονομική αδυναμία να τα αποπληρώσουν, μπορεί να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του εν λόγω νόμου μέσω Ειρηνοδικείου. Ανέκυψε όμως ένα ζήτημα εάν οι εργαζόμενοι που είχαν λάβει στεγαστικά δάνεια από τον ΟΕΚ, μπορούσαν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του «νόμου Κατσέλη» μετά την κατάργηση του εν λόγω Οργανισμού και την υπαγωγή των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων τους στον ΟΕΑΔ.




Τελικά η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ότι μπορεί να υπαχθούν. Τους αρεοπαγίτες απασχόλησε περίπτωση δανειολήπτη από τη Νότια Πελοπόννησο που είχε λάβει στεγαστικό δάνειο από τον ΟΕΚ αλλά λόγω πραγματικής αδυναμίας δεν μπορούσε να το αποπληρώσει. Αρχικά το τοπικό Ειρηνοδικείο με τη διαδικασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, έκανε δεκτή την αίτηση που υπέβαλε στα τέλη του 2012 για ρύθμιση των χρεών του απέναντι σε Τράπεζες, αλλά απέρριψε την αίτησή του για ρύθμιση των οφειλών προς τον ΟΕΚ ύψους 77.703 ευρώ, κρίνοντας ότι εξαιρούνται από τον «νόμο Κατσέλη» τα εν λόγω στεγαστικά δάνεια.

Στη συνέχεια το Μονομελές Πρωτοδικείο ανέτρεψε την απόφαση του Ειρηνοδικείου και μετά τη σημερινή απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Πολιτικού Δικαστηρίου, ο δανειολήπτης διέσωσε την κύρια κατοικία του των 119 τ.μ.




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *