ροή ειδήσεων

Ρόδος: Ποινή φυλάκισης με αναστολή σε δύο γιατρούς για τον θάνατο βρέφους


Ποινή φυλάκισης 2 ετών με 3ετή αναστολή επέβαλε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου σε δύο ιατρούς, του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, που κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια βρέφους, ηλικίας 13 μηνών.

Αθώα κρίθηκε στην ίδια υπόθεση μια συνάδελφός τους.

Όπως έγραψε η «δημοκρατική» το βρέφος εισήχθη και νοσηλεύτηκε αρχικά στην Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου στις 29-7-2010 με συμπτώματα πυρετικών σπασμών και έλαβε εξιτήριο στις 30-7-2010 με διάγνωση «πυρετικοί σπασμοί».

Κατά την έξοδό του δε, δόθηκαν οδηγίες στους γονείς για την αντιμετώπιση σπασμών με τη λήψη φαρμάκου ενώ όπως υποστηρίζουν καθησυχάστηκαν από τους θεράποντες ιατρούς, καθώς το φαινόμενο των πυρετικών σπασμών είναι αρκετά σύνηθες σε βρέφη και παιδιά μέχρι την ηλικία των 5 ετών.

Στη συνέχεια, στις 14-10-2010 το βρέφος εισήλθε εκ νέου στην Παιδιατρική Κλινική, καθώς είχε παρουσιάσει σπασμούς, χωρίς όμως να συνοδεύονται από εμφάνιση πυρετού, εξήλθε δε στις 15-10-2015 με διάγνωση «απύρετοι σπασμοί».

Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του εξετάστηκε από τους δύο πρώτους κατηγορούμενους, οι οποίοι φέρονται να έδωσαν οδηγίες για την αντιμετώπιση των σπασμών στους γονείς του βρέφους με λήψη φαρμάκου και έγινε σύσταση από αμφότερους να πραγματοποιηθεί στο βρέφος με επιμέλεια των γονέων ηλεκτροεγκεφαλογράφημα και μαγνητική τομογραφία σε εξειδικευμένο κέντρο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι γιατροί ήταν ιδιαιτέρως καθησυχαστικοί απέναντι στους γονείς και όχι μόνο δεν επεσήμαναν τους κινδύνους από την καθυστέρηση διεξαγωγής περαιτέρω εξετάσεων, αλλά τους είπαν ότι δεν συντρέχει λόγος βιασύνης καθώς μπορούν να προβούν στις εν λόγω εξετάσεις ακόμη και μετά την πάροδο δύο μηνών.

Έτσι οι γονείς του βρέφους δεν έσπευσαν να πραγματοποιήσουν άμεσα το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα και τη μαγνητική τομογραφία, παρά προγραμμάτισαν την επίσκεψή τους σε εξειδικευμένο κέντρο της Θεσσαλονίκης προς τούτο στις 8 Νοεμβρίου 2010, όμως το βρέφος, ηλικίας 13 μηνών, παρουσίασε νέο επεισόδιο σπασμών στις 5 Νοεμβρίου 2010, οπότε και απεβίωσε.

Οι ίδιοι κατηγορούμενοι φέρονται παραπέρα την 5-11-2010 να μην επέδειξαν την απαιτούμενη επιμέλεια και προσοχή όταν περί τις 3.30π.μ. το βρέφος παρουσίασε στον ύπνο του τονικοκλονικές συσπάσεις και διεκομίσθη στο Τ.Ε.Π. Π/Δ του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου με απώλεια συνείδησης, προσήλωση βλέμματος και σιελόρροια, τα συμπτώματα δε αυτά ήταν επίμονα χωρίς βελτίωση.

Στη συνέχεια δυο φορές παρουσίασε πτώση κορεσμού και σφύξεων και επανήλθε χωρίς θεραπευτική παρέμβαση.

Οι ιατροί αρνούνται κατηγορηματικά τα όσα τους αποδίδονται και ισχυρίζονται μεταξύ άλλων ότι είχαν δοθεί σαφείς οδηγίες για έλεγχο του βρέφους σε εξειδικευμένο κέντρο. Υποστηρίζουν ότι τηρήθηκε το πρωτόκολλο και δόθηκε η προβλεπτόμενη φαρμακευτική αγωγή. Ισχυρίζονται ότι χορηγήθηκαν αντιεπιληπτικά φάρμακα και έγιναν όλες οι ενέργειες που προβλέπονται για να ανακάμψει. Διατείνονται παραπέρα ότι δεν είχαν ενημερωθεί ότι το βρέφος είχε υποστεί κάταγμα κρανίου.

Την πολιτική αγωγή εκπροσώπησε ο δικηγόρος κ. Ν. Διαλυνάς και την υπεράσπιση οι δικηγόροι κ.κ. Γρ. Μοράρης και Ν. Δημητράκης.
madata.gr
dimokratiki

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *