ροή ειδήσεων

ΣΑΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ: ΤΩΡΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΡΙ ΡΕΙΣ


Άσκηση με πραγματικά πυρά ανοιχτά της Ρόδου



Οι Τούρκοι κλιμακώνουν και πάλι την ένταση στο Αιγαίο, καθώς μετά το Τσεσμέ βγάζουν και δεύτερο ερευνητικό-ωκεανογραφικό σκάφος, το γνωστό ΠΙΡΙ ΡΕΪΣ.

Με NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα, ενημερώνει ότι από την Τετάρτη 8 Μαρτίου μέχρι και τις 18 του μήνα το ΠΙΡΙ ΡΕΪΣ,θα κάνει έρευνα σε τουρκικά χωρικά ύδατα και σε “διεθνή ύδατα στη Μεσόγειο”.

Το «Τσεσμέ» βρίσκεται στο Αιγαίο από τη Δευτέρα 6 Μαρτίου και θα παραμείνει μέχρι και την Παρασκευή 10 του μήνα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική NAVTEX, που εξέδωσαν οι Τούρκοι, η περιοχή που θα πλεύσει είναι μεταξύ Λήμνου και Ουρανούπολης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Τσεσμέ» βγαίνει στο Αιγαίο για τρίτη φορά και μάλιστα μέσα σε λίγες ημέρες.

Αναφορικά με το ΠΙΡΙ ΡΕΪΣ, το militaire.gr υπογραμμίζει ότι ο πρώην Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε πει πως το Καστελόριζο ανήκει κάπου στη …Μεσόγειο. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στη σχετική NAVTEX δεν αναφέρονται συντεταγμένες.

Η NAVTEX:

NAVTEX 289/17

ZCZC IA79 IZMIR TURK RADIO 071332 UTC MAR 17

NAVTEX N/W NR: 289/17

AEGEAN SEA AND MEDITERRANEAN SEA:

OCEANOGRAPHIC SURVEY, BY R/V K.PIRI REIS, BETWEEN 08-18 MAR 17 IN TURKISH TERRITORIAL WATERS OF AEGEAN SEA AND INTERNATIONAL WATERS OF MEDITERRANEAN SEA.

WIDE BERTH REQUESTED.

Άσκηση με πραγματικά πυρά ανοιχτά της Ρόδου

Άλλη NAVTEX που εξέδωσαν οι γείτονες αναφέρει ότι θα κάνει άσκηση με πραγματικά πυρά ανοιχτά της Ρόδου στις 16 και 17 Μαρτίου. Υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης εκτιμούν ότι η περιοχή που επιλέχθηκε από την Άγκυρα για να πραγματοποιήσει την άσκηση δεν είναι τυχαία και επισημαίνουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε εγρήγορση.

Η NAVTEX:

NAVTEX 288/17

ZCZC FA74 ANTALYA TURK RADIO

070826 UTC MAR 17

NAVTEX N/W NR: 288/17

MEDITERRANEAN SEA:

FIRING EXERCISE ON 16 AND 17 MAR 17, FROM 0800Z TO 1200Z WITHIN 3 NM OF 36 23.50N, 028 43.00E.

CAUTION ADVISED.



Την ίδια ώρα, ρεπορτάζ του Militaire.gr σημειώνει ότι η γειτονική χώρα προχωρά και σε πρόκληση κατά της Κύπρου.

Με NAVTEX η Τουρκία δεσμεύει περιοχές δυτικά της Πάφου, 28 χιλιόμετρα, από το λιμάνι της. Η δέσμευση ξεκίνησε την Κυριακή 5 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 17 του ίδιου μήνα. Η περιοχή είναι εκτός κυπριακών υδάτων, αλλά εντός της ΑΟΖ και αμφισβητεί ευθέως την κυριαρχία της Κύπρου στο “οικόπεδο 1” της ΑΟΖ της.

Η έκδοση της NAVTEX, έρχεται αμέσως μετά από τις προβλέψεις πηγών του ΥΠΕΘΑ για εκδήλωση τουρκικής πρόκλησης στην Κύπρο.



Κύπρος: Παρακολουθούμε στενά τις κινήσεις της Τουρκίας

Με αφορμή τις νέες τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Κύπρου, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, τόνισε ότι η Άγκυρα προκαλεί περαιτέρω αχρείαστη ένταση.

Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, η Λευκωσία παρακολουθεί στενά και με πολλή ψυχραιμία όλες τις κινήσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ.

Σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι οι περιοχές που έχουν δεσμευτεί βρίσκονται σε διεθνή χωρικά ύδατα, εκτός του κυπριακού θαλάσσιου χώρου, αλλά πέριξ της Πάφου. Όπως διευκρίνισε, πρόκειται για παράβαση και όχι για παραβίαση, καθώς η Άγκυρα δεν χρειάζεται άδεια για να εκδώσει οδηγία σε διεθνή χωρικά ύδατα.

Ανέφερε ωστόσο ότι η Τουρκία έπρεπε να είχε ενημερώσει εκ των προτέρων τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *